Dieta wątrobowa

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu. Jako że nie jest organem unerwionym, długo nie manifestuje złego traktowania, a my szczególnie nie dbamy o jej dobrą kondycję. Aż w końcu daje o sobie znać i zaczyna chorować. Odpowiednia dieta pozwoli zmniejszyć dolegliwości ze strony wątroby, a nawet ją zregenerować.

Fabryka w ludzkim ciele

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu. Detoksykuje i neutralizuje wszystkie zanieczyszczenia i toksyny, bierze udział w licznych procesach metabolicznych, magazynuje glikogen (zapasowy cukier), wydziela żółć pomocną w procesach trawiennych tłuszczów. Od jej prawidłowego funkcjonowania zależy kondycja całego organizmu. Utrzymanie wątroby w dobrej kondycji wymaga zdrowego żywienia, umiarkowanej, aczkolwiek regularnej aktywności fizycznej, ograniczenia alkoholu i unikania nierozważnego przyjmowania dużej ilości leków. Dieta wątrobowa stosowana jest w schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, ale polecana jest również wszystkim, którzy chcą zregenerować wątrobę.

Ogólne zalecenia:

  • dieta powinna być lekkostrawna i niskotłuszczowa;
  • najlepiej jeść 4-5 małych posiłków dziennie o stałych porach;
  • potrawy powinny być odpowiednio przygotowane: gotowane, pieczone w folii, duszone bez dodatku tłuszczu, gotowane na parze;
  • należy unikać potraw smażonych, z dużą zawartością tłuszczu i wzdymających (np. potraw z grochu, fasoli, kapusty);
  • należy wyeliminować alkohol i produkty zawierające dużo błonnika.
  • Dietę należy dopasować do indywidualnego stanu chorego i wykluczyć z niej wszystkie produkty, które nasilają dolegliwości.

    Zalecane produkty:

  • chude rodzaje mięs: kurczak, indyk (bez skóry), dziczyzna, mięso z królika, chuda wołowina, cielęcina, okazjonalnie chudy schab;
  • kiełbasy i wędliny drobiowe, chuda szynka, polędwica;
  • chude ryby: dorsz, flądra, leszcz, mintaj, morszczuk, sola, pstrąg, szczupak;
  • mleko i produkty mleczne bez tłuszczu lub z minimalną zawartością tłuszczu (do 1%), kwaśne mleko, kefir, odtłuszczony jogurt, biały ser chudy, ser do 3% zawartości tłuszczu;
  • pieczywo pszenne, czerstwe, sucharki;
  • mąka: pszenna, kukurydziana, ziemniaczana, owsiana;
  • drobne kasze (manna, jęczmienna, krakowska), ryż i drobne makarony;
  • masło, miękkie margaryny, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron;
  • białko jajka, całe jajka (jeśli są dobrze tolerowane), jajka na miękko, jajecznica na parze;
  • cukier (w umiarkowanych ilościach), miód, słodzik, przetwory owocowe, galaretki, musy, ciasto drożdżowe, biszkopty;
  • owoce dojrzałe bez pestek i skórki, surowe - jeśli są dobrze tolerowane lub gotowane, pieczone, duszone w małej ilości wody;
  • warzywa, które nie dają dolegliwości, np. pomidory, marchew, buraki, kalarepa, cukinia;
  • ziemniaki gotowane, puree;
  • napoje: woda mineralna niegazowana, słaba herbata czarna, herbatki owocowe i ziołowe, herbata zielona, czerwona i biała, kawa zbożowa, w umiarkowanej ilości soki owocowe niesłodzone.
  • Produkty zabronione

    W diecie wątrobowej należy przede wszystkim zrezygnować z produktów tłustych, wzdymających, ostrych przypraw i używek. Należy unikać potraw smażonych, wędzonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Niewskazane są również produkty zawierające dużo cukrów prostych, konserwantów i sztucznych barwników.

    Z diety należy wyeliminować:

  • tłuste mięso: wołowe, wieprzowe, baranina, kaczka, gęś, mielone mięso (wieprzowe, wołowe), golonkę, mięsa mocno peklowane;
  • tłuste i mocno wędzone gatunki wędlin i kiełbas, pasztety, salceson, parówki, mielonki, salami, kaszankę, konserwy mięsne;
  • tłuste ryby: karp, makrela, śledź, węgorz, konserwy rybne, ryby wędzone;
  • tłuste i półtłuste mleko, sery żółte, pleśniowe, topione, sery mocno przyprawiane, ser typy Feta, fromage;
  • pieczywo świeże, razowe, żytnie, bułki maślane, rogaliki francuskie;
  • mąkę: razową i żytnią;
  • kaszę gryczaną i pęczak, brązowy ryż, makaron razowy;
  • śmietanę, smalec, słoninę, boczek, łój, margaryny twarde, majonez;
  • jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznicę ze słoniną;
  • czekoladę, praliny, marcepan, gotowe budynie, słodycze zawierające dużo tłuszczu: ciasta kruche, francuskie, ciasta z kremem, pączki;
  • owoce niedojrzałe, śliwki, gruszki, czereśnie, agrest, orzechy, owoce suszone i pestki dyni, słonecznika itp.;
  • wszystkie warzywa strączkowe (groch, fasolę, soczewicę, bób, soja), cebulę, czosnek, kapustę, por, warzywa konserwowe z octem;
  • frytki, chipsy, placki ziemniaczane, ziemniaki smażone;
  • napoje energetyzujące, kawę, mocną herbatę, kakao, napoje gazowane i napoje alkoholowe.
  • Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-01-31]
    Ocena:
    3.67/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.