Ekologia od kuchni, czyli jak oszczędzać energię i płacić mniej?

Niemal każda codzienna aktywność wymaga użycia energii elektrycznej. Energii, która ułatwia życie, zapewnia komfort i wygodę... nie dziwi zatem fakt, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Starajmy się jednak korzystać z niej racjonalnie. Przyniesie to wymierne korzyści nie tylko dla naszego portfela, ale także dla środowiska. Poniżej praktyczne porady jak zmniejszyć wysokość rachunków, nie zmniejszając przy tym komfortu życia.

Kuchenka elektryczna i piekarnik

  • podczas gotowania pamiętajmy o pokrywkach. To pozwoli zmniejszyć zużycie energii minimum o 30%;
  • posiłki należy gotować w małej ilości wody;
  • w przypadku długo gotujących się potraw, np. bigosu warto używać szybkowarów;
  • na 5-10 minut przed końcem gotowania czy pieczenia, gdy potrawa jest już prawie gotowa, możemy całkiem wyłączyć kuchenkę. W ten sposób wykorzystamy ciepło zgromadzone w trakcie gotowania;
  • najlepiej jeśli garnki i patelnie mają gładkie dno i dobrze przewodzą ciepło. Średnica garnka powinna być o około 2 cm większa od płyty grzejnej;
  • pamiętajmy także, aby dna garnków były czyste. Zabrudzone pochłaniają nawet 50% energii więcej;
  • podczas pieczenia, drzwi piekarnika należy otwierać jak najrzadziej, aby wyeliminować znaczne straty ciepła;
  • kupując nowy piekarnik warto wybrać ten z termoobiegiem - nagrzewa się znacznie szybciej od zwykłego, co pozwala zaoszczędzić czas i energię;
  • kupując nową kuchenkę warto pamiętać, że różne rodzaje płyt grzejnych to różna sprawność wykorzystania energii. Najniższą sprawność ma płyta elektryczna żeliwna - 55%, następnie płyta elektryczna ceramiczna - 60%, najwyższą sprawność ma natomiast płyta indykcyjna - 90%.
  • Lodówka i zamrażarka

  • nie należy ustawiać ich przy źródłach ciepła (obok kaloryfera, piekarnika). Nie powinny być także narażone na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Wyższa temperatura powoduje, że częściej pracuje agregat i wzrasta pobór prądu;
  • nie dosuwajmy ich także bezpośrednio do ściany, aby otwory wentylacyjne nie były zasłonięte i możliwa była cyrkulacja powietrza;
  • warto ustawić optymalną temperaturę: w lodówce 5-7, w zamrażarce: -18 stopni Celsjusza;
  • lodówkę należy regularnie odmrażać. Warstwa lodu utrudnia przenikanie zimna do produktów i zwiększa zużycie prądu nawet o 30%;
  • lodówkę i zamrażarkę należy otwierać wyłącznie na tak długo, jak to potrzebne. Oczywiście im krócej tym lepiej;
  • do lodówki wstawiajmy tylko produkty i napoje wcześniej schłodzone. Nigdy gorące;

  • należy dbać o prawidłowy stan uszczelek;
  • produkty z zamrażarki warto rozmrażać w lodówce. W ten sposób pochłaniają one ciepło wnętrza lodówki;
  • kupując lodówkę czy zamrażarkę wybierzmy model w najwyższej klasie energetycznej (A lub A++). Dostosujmy także jej wielkość do potrzeb rodziny.
  • Drobny sprzęt AGD

  • należy gotować tylko tyle wody, ile w danym momencie mamy zamiar wykorzystać;
  • warto pamiętać o systematycznym usuwaniu kamienia z czajnika;
  • kupując czajnik elektryczny warto wybrać model z płytą grzewczą, a nie z grzałką spiralną. Grzałka musi być bowiem całkowicie zakryta wodą podczas gotowania, przez co często gotujemy więcej wody niż faktycznie potrzebujemy;
  • podgrzewając potrawy w kuchence mikrofalowej należy rozłożyć je na talerzu możliwie płasko. W ten sposób skrócimy czas nagrzewania i zmniejszymy zużycie energii.
  • Zmywarka i oszczędne zmywanie naczyń

    Do zmywania naczyń najlepiej stosować zmywarkę. Wówczas oszczędzamy nie tylko czas, ale także wodę i energię niezbędną do podgrzania wody. Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na taki zakup.

    Zmywając naczynia samodzielnie można to również robić oszczędnie i ekologicznie. Po pierwsze nie używajmy ciepłej bieżącej wody do zmywania. Lepiej myć naczynia w napełnionym wodą zlewozmywaku, a na koniec spłukać je pod bieżącą zimną wodą.

    Stosując zmywarkę:

  • przed włożeniem naczyń do zmywarki należy usunąć resztki jedzenia;
  • najlepiej, gdy pojemność zmywarki jest w 100% wykorzystana;
  • gdy naczynia nie są mocno zabrudzone należy skorzystać z krótkiego, oszczędnego programu.
  • Mniejsze zużycie energii elektrycznej to mniejsze rachunki z prąd. Wystarczy tylko zmiana naszych dotychczasowych przyzwyczajeń.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-24]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.