Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą, chociaż dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony, w kuchni wcale nie musi wiać nudą. Można jeść smacznie, zdrowo i kolorowo. Wbrew pozorom do wyboru mamy całkiem sporo warzyw, z których można wyczarować kulinarne cuda. Warto po nie sięgać także dlatego, że są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych witamin i minerałów.

Warzywa są nieocenione w codziennej diecie. Dlatego zimowe menu warto wzbogacić w:

  • marchew
  • Marchew dostarcza ogromnej ilości beta-karotenu, który przekształcany jest przez organizm w prowitaminę A. Ponadto zawiera witaminę B1, B2, PP, K oraz wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor, a nawet jod. Ma wysokie walory lecznicze: chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawia wzrok, wzmacnia odporność, reguluje pracę żołądka i detoksykuje. Uważana jest także za jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków.

    Marchew jest jednym z pierwszych produktów podawanych dzieciom. Polecana jest także osobom starszym, osłabionym, będącym na diecie (100 g to zaledwie 35 kcal).

    Z marchewki można przygotować świeży sok i rozmaite surówki (np. z jabłkiem, porem, selerem). Można ją również spożywać w postaci gotowanej, duszonej, pieczonej. Można przygotować z niej zupę krem, puree, ciasto marchewkowe, a także dodawać do sałatek, zapiekanek, zup;

  • pietruszkę i seler
  • Seler i pietruszka są bliskimi krewniakami. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych, takich jak: potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Polecane są jako warzywo dobroczynnie wpływające na proces trawienia, pracę nerek i wątroby, ponieważ działają moczopędnie, detoksykują i odtruwają organizm. Często są wykorzystywane w dietach oczyszczających. Oprócz tego działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ odpornościowy.

    Zwykle pietruszka i seler pełnią w kuchni rolę drugoplanową i dekoracyjną. Warto jednak to zmienić. Z selera można przygotować sok, kotleciki, kremowe zupy, surówki (np. z pomarańczami, marchewką, orzechami), sałatki, a nawet lazanię. Można go także smażyć w cieście naleśnikowym;

  • buraki
  • Buraki zawierają duże ilości składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Są także źródłem kwasu foliowego i antocyjanów. Sok z buraków zalecany jest osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość, a także osobom z chorobami wątroby. Z uwagi na dużą zawartość błonnika, buraki świetnie regulują trawienie. Walory zdrowotne idą w parze z ich bogatym zastosowaniem w kuchni.

    Z surowych buraków można przygotować sok, który działa na organizm oczyszczająco. Można je także upiec z dodatkiem oliwy, ugotować popularny czerwony barszcz. Poza tym można je wykorzystać jako dodatek do drugich dań (ćwikła, buraczki zasmażane) i sałatek. Buraki można także marynować i kisić;

  • kapustę
  • Kapusta już przed wiekami uznana została za uniwersalny lek. Jest bogatym źródłem witamin (A, E, C, kwasu foliowego, witamin z grupy B) i minerałów, takich jak: fosfor, żelazo, magnez, potas, a także siarka, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Ze względu na dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność jest chętnie wykorzystywana w dietach odchudzających. Kapusta wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki, działa antybakteryjnie, oczyszcza i detoksykuje.

    Kapusta jest warzywem bardzo popularnym w kuchni. Duszona i zasmażana jest doskonałym dodatkiem do obiadu, można z niej także przygotowywać sałatki i surówki, zapiekanki, zupy (kapuśniak), gołąbki, bigos. Kiszona kapusta jest doskonałym składnikiem farszów (pierogów, krokietów, pasztecików);

  • por
  • Poza walorami smakowymi por posiada liczne właściwości odżywcze i zdrowotne. Uzupełnia niedobory soli mineralnych (wapnia, fosforu) i witamin (A, E, B1, B2). Pomaga w dolegliwościach dróg moczowych, niestrawności, reumatyzmie, wzmacnia odporność. Por jest bliskim kuzynem cebuli, ale znacznie delikatniejszym w smaku.

    Może być wprowadzony do diety dziecka po 7 miesiącu życia. Nie powinny się go obawiać osoby będące na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny. 100 gram warzywa to tylko 61 kalorii.

    Nadaje się na sałatki i surówki, zupy, zapiekanki (można go zapiekać w sosie beszamelowym lub w towarzystwie innych warzyw, chociażby ziemniaków). Jest także obowiązkowym składnikiem włoszczyzny dodawanej do zup;

  • rzepę
  • Nieco zapomniana rzepa jest dobrym źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B oraz składników mineralnych m.in.: potasu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia i dużych ilości siarki. Zawiera także bakteriobójcze fitocydy. Rzepa posiada właściwości żółciopędne, pomaga w trawieniu, odciąża wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na bóle zwyrodnieniowe i reumatoidalne zapalenie stawów.

    Rzepa ma pikantny smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, można z niej także przygotowywać surówki;

  • cebulę i czosnek
  • Cebula i czosnek są niezastąpionym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Hamują one rozwój bakterii chorobotwórczych i wzmacniają odporność. Najbardziej aktywne są świeże. Można je dodawać do sałatek, sosów, kanapek, zup, marynowania mięs itd.

    Zimą warto także skorzystać z obfitości warzyw mrożonych. Mrożenie jest bowiem metodą konserwacji żywności, która zachowuje świeżość i wartości odżywcze produktów.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-29]
    Ocena:
    4.67/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.