naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Kaki - czyli owocowa nowość
Ostatnio na naszych półkach sklepowych pojawia się coraz więcej nowych owoców. Te egzotyczne owoce kuszą nas swoimi bogatymi kolorami i ciekawymi kształtami. Pytanie czy nam zasmakują i przypadną do gustu?
r e k l a m a
r e k l a m a

Kaki nazywane również persymona lub szaron pochodzi z Chin i Japonii. Obecnie są uprawiane również w Korei Południowej, USA, Europie i cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Do naszego kraju owoce te dostarczane są przez cały rok z różnych krajów.

Owoce kaki przypominają wyglądem pomidora. Są żółtoczerwonego lub pomarańczowego koloru z czterema szerokimi, ciemnozielonymi liśćmi przy ogonku. Ich miąższ jest lekko twardy, słabo aromatyczny, bardzo słodki i ma galaretowatą konsystencję. Skórkę mają gładką i cienką, jak skórka pomidora.

Owoce kaki spożywa się na surowo, suszone, gotowane i kandyzowane. W postaci dżemów, marmolad, galaretek, lodów, deserów, słodko-kwaśnych sosów i sałatek owocowych. Można je zjadać ze skórką bądź obierać ze skórki. Można je pokroić w poziome plastry lub w kostkę, można też wyjeść miąższ łyżeczką z połówek owocu. Najlepiej owoce kaki smakują z dodatkiem soku pomarańczowego lub cytrynowego, jako dodatek do bitej śmietany lub gałek lodów. Miękkie owoce kaki jada się także lekko zamrożone w całości, w postaci sorbetu.

Kaki można kupić jak są jeszcze twarde, a degustować dopiero jak dojrzeją. A dojrzewają one bardzo szybko, w temperaturze pokojowej dojrzeją w ciągu 2-3 dni. Dojrzałe owoce są miękkie, szkliste i soczyste. W lodówce można je przechowywać do 2 dni. Natomiast niedojrzałe kaki charakteryzują się zielonym przebarwieniem, są twarde i mają charakterystyczny cierpki smak.

Smak owocu określa się jako smak „pomiędzy pomidorem, a morelą”. Niektórym kaki przypomina smakiem gruszki, śliwki, dynię, a jeszcze innym brzoskwinię z lekkim posmakiem wanilii.

Kaki są źródłem witamin: A i C, cukrów, karotenów, żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia, i z tego względu polecane są chorym na osteoporozę, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny. Dodatkowo zawierają mało kalorii, 100 gram kaki ma 73 kalorie.

Występują dwie główne odmiany kaki:

  • jedna z dużą ilością taniny – garbnika o właściwościach ściągających i przeciw zapalnych. Dlatego owoc ten gdy jeszcze nie jest dojrzały ma cierpki smak, natomiast cierpkość znika, gdy owoc dojrzeje. Ich miąższ jest podzielony na przegródki z ośmioma jadalnymi pestkami;
  • druga bez taniny – owoc ten jest słodki i w dodatku nie zawiera pestek. Owoce tej odmiany nawet jak są niedojrzałe to są smaczne. Tę odmianę można najczęściej znaleźć na półkach sklepowych.
  • Owoce kaki niestety źle znoszą transport i dlatego na rynkach europejskich są mniej znane. Ale ostatnio coraz częściej możne je spotkać w naszych sklepach. I to bardzo dobrze, gdyż owoce kaki są bogate w witaminy i składniki mineralne, cenne dla naszego zdrowia. Dlatego, jeśli mamy możliwość kupienia tego owocu, skuśmy się na niego i przekonajmy się jak smakują, a na pewno na tym nie stracimy.

    Zachęcam więc do skosztowania tych egzotycznych owoców i życzę smacznego :)

    Polecamy produkty z naszego sklepu:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [15.11.2010]
    Ocena:
    4.92/5 [głosów: 13]
    Komentarze do artykułu:
    BARDZO SMACZNE
    MALGORZATA [2014-01-08 14:39:56]
    Dzisiaj jadlam pierwszy raz, dla mnie jest smaczny jak komuś nie smakuje to niech nie zniechęca innych!
    Grażka [2013-11-27 17:56:02]
    Kaki smakują najlepiej schłodzone prosto z lodówki .Właśnie dopiero zjadłam i mówię wszystkim że to prawdaGosia 2013 11 18
    GOSIA [2013-11-18 18:37:19]
    jezeli chodzi o smak to rzeczywiscie sa w smaku podobne do melona ...dyni i gruszki a przede wszystkim sa bogate w Vitaminy i elektrolity ktorych nam tak brakuje bo nie dbamy
    Barbara T [2013-11-11 00:18:45]
    kaki degustuję się już ponad 10 lat---jest zdrowe!!!!
    Maria [2013-11-04 16:42:36]
    bardzo bardzo smaczne
    chromal [2013-03-17 19:05:27]
    dziś jadłem kaki dowiedziałem się z internetu co zawiera za smak i zawartaśc polecam
    sylwek [2013-02-01 21:43:20]
    Owoc Kaki jadam nie od dziś. Skusiła mnie jego zagadkowość. Najczęściej słyszałem ,że tego owocu nie da się zjeść. Jest to bardzo mylne pojęcie. Gdybym nie wiedział co zawierają ,czyli witaminy, napewno jadłbym to jako owoc do zjedzenia i posmakowania . Smaczny miąższ i zawartość witamin - polecam.
    Witold Piećko. [2012-12-30 23:50:25]
    Kupiłem kilka sztuk z ciekawości. Wygląda lepiej niż smakuje, trochę jak dynia, trochę jak melon i pewnie coś tam jeszcze, generalnie nic nadzwyczajnego. Myślę, że w postaci odpowiednio przetworzonej byłoby to ciekawsze w smaku, pytanie tylko jak to przyrządzać.
    autor [2012-12-28 20:48:07]
    Dzisiaj zjadłam ten egzotyczny owoc po prostu wyśmienity!!! faktycznie przypomina jak dla mnie smak gruszki.Polecam to skarbnica witamin!!!SMACZNEGO!!!
    MAŁgorzata [2012-12-22 23:22:51]
    Pokochałam kaki, mniam!!!!!
    wanda [2012-12-13 20:08:34]
    wczoraj kupiłem i bez rewelacji smak ...dyni z posnakiecm chilli i pomidora, bez rewelacji
    toni [2012-12-11 11:03:20]
    Zgadzam się z Justkiem, mdłe, słodkie i naprawdę nie wiem czym się wszyscy zachwycają. Może przetwory są smaczne?
    czarna błyskawica [2012-12-02 18:50:29]
    owoce kaki ,maja ładny kolor skórki i są bardzo smaczne a co bardzo ważne zawierają vit. A i C.Polecam każdemu co lubi słodkie owoce.
    krokus1001 [2012-12-01 21:30:57]
    wczoraj kupiłam pierwszy raz, nawet dobre, rzeczywiście smakiem bardziej przypominają dynię niż morelę
    we [2012-12-01 00:01:04]
    Są pyszne i podobnie jak Dominice- przypominają mi mango. Świetne na surowo jak również w sałatkach. Polecam jeść zimne, z lodówki. Wtedy przyjemnie orzeźwiają. jednym słowem mniam :-)
    ErLe [2012-11-22 23:07:38]
    ja wlasnie przed chwila zjadlam i uwielbiam przypominaja mango ale bez tej cierpkosci;)
    dominika [2012-11-19 00:05:50]
    Są pyszne, dzisiaj po raz pierwszy kupiłam. Czy galaretka z nimi się zsiądzie?
    Anita [2012-11-16 13:29:22]
    Mnie przypominają w smaku właśnie dynię. Uwielbiam je :D Są bardzo słodkie i świetne do deserów...
    Krzych [2012-11-14 01:15:31]
    Mnie kaki nie smakują. Są mdłe i mają dyniowy posmak. Nie polecam.
    Justek [2012-11-12 16:37:45]
    A JAK NA TARGOWISKACH MAJĄ JUŻ TAKIE PRZEJRZAŁE PO 1PLN /SZT ,A CZASAMI NAWET 0,5 PLN/SZT,TO WARTO WYBRAĆ Z 15 SZT I ZROBIĆ DŻEM ZE ODROBINĄ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ.POLECAM.
    EVA [2012-11-07 13:53:39]
    pychota! :)
    m. [2012-10-25 19:31:41]
    Jeżeli chodzi o owoce kaki,to są bardzo dobre w smaku i mają , taki słodki smak przypominający do miodu !Są bardzo pożywne i mają dużo witamin - A i C można z nich,zrobić różne przetwory z tego dobrego owocu . Ja ten owoc,już jadłam i jest bardzo dobry .
    Beata. [2011-01-06 00:22:38]
    Jeżeli chodzi o owoce kaki,to są bardzo dobre w smaku i mają , taki słodki smak przypominający do miodu !Są bardzo pożywne i mają dużo witamin - A i C można z nich,zrobić różne przetwory z tego dobrego owocu . Ja ten owoc,już jadłam i jest bardzo dobry .
    Beata. [2011-01-06 00:17:59]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Na czasie
     
    Extra przepisy
     
    Smaczne listy
    Koperta
    Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

    Smaczne listy są darmowe.
     
    Najnowsze artykuły
     
    Najlepsze artykuły
     
    Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
    Dimpart 2003 - 2014
    Grafika wykonana przez: artseven.pl