Lebiodka pospolita inaczej oregano

Oregano to roślina o przyjemnym zapachu i o lekko gorzkawym smaku występująca w Europie i Azji Zachodniej. W Polsce występuje najczęściej w nasłonecznionych miejscach.

Smakowo oregano podobne jest do majeranku, i może dlatego też nazywane jest dzikim majerankiem.

Poleca się stosowanie oregano wraz z bazylią, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, kolendrą i pieprzem. Dodatkowo roślina ta wchodzi w skład ziół prowansalskich.

Oregano używa się do przyprawiania głównie:

  • spaghetti;

  • pizzy;

  • mięsa;

  • wędlin;

  • ryb;

  • owoców morza;

  • sosów;

  • zawiesistych zup;

  • sałatek;

  • warzyw;

  • zapiekanek;

  • pieczonych ziemniaków.

Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod koniec gotowania.

Szczypta oregano podnosi w znacznym stopniu walory smakowe danych potraw.

Roślina ta pomocna jest również w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zaburzeń trawienia. Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.

Ciekawostki o oregano:

  • wchodzi w skład niektórych kosmetyków;

  • używana jest do przyprawiania niektórych wódek i win;

  • jej zielem farbowano dawniej tkaniny, a kwiaty oregano były doskonałej jakości barwnikiem do wełny.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2007-04-24]
Ocena:
3.21/5 [głosów: 722]
Komentarze do artykułu:
Tak jest napisane na torebce z majerankiem i rzeczywiscie, pasztet po upieczeniu z dodatkiem obydwu ziół wydał mi się nieco gorzkawy. Przeczytałam o tym po upieczeniu.
gea [2009-01-24 16:23:23]
a ja czytalem ze orwgano NIE wolno mieszac z majerankiem bo robi b.gorzki smak!!
kermit [2008-05-23 18:53:50]
Doskonałe jest połączenie oregano z czosnkiem mmm
GRAP [2007-07-07 14:35:27]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.