Przewodnik po świecie sałat

Sałata masłowa i lodowa to odmiany, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Ale rodzajów i sposobów podawania sałat jest bez liku. Różnią się wyglądem, kształtem, kolorem, wielkością, kruchością i co najważniejsze smakiem. Warto zatem umieć je rozpoznawać i wiedzieć jak komponować z innymi produktami, by spełniły kulinarne oczekiwania.

Popularne odmiany sałaty:

  • masłowa
  • Sałata masłowa to najpopularniejsza odmiana o rozłożystych i wiotkich liściach. Ma łagodny smak. Może być wykorzystana jako składnik sałatek, dodatek do kanapek lub element dekoracji potraw. Może być podawana ze śmietaną, sosem jogurtowym, vinegrette. Sałata masłowa jest bardzo nietrwała i szybko więdnie, dlatego należy ją zjadać jak najszybciej po zakupie;

  • lodowa
  • Sałata lodowa o kruchych i soczystych liściach, które tworzą zwartą główkę podobną do kapusty. Długo zachowuje świeżość. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek wieloskładnikowych (np. z kurczakiem, serem feta, papryką, pomidorem itd.). Można ją także faszerować i dusić;

  • roszponka
  • Roszponka to sałata o najmniejszych listkach. Są jasno- lub ciemnozielone, o lekko orzechowym smaku. Można ją komponować z warzywami i innymi rodzajami sałat lub podawać samą z dressingiem. Można ją także przyrządzać na ciepło podobnie jak szpinak (dusić i gotować zupę). Najłatwiej dostępna jest w zimie;

  • rzymska
  • Sałata rzymska ma soczyste, kruche i wydłużone liście z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Tworzy podłużne główki, nieco podobne do kapusty pekińskiej. Jest słodsza od sałaty masłowej czy lodowej. Może być przechowywana w lodówce przez tydzień. Dobrze komponuje się z gęstymi sosami, orzechami i serami pleśniowymi;

  • rukola
  • Rukola ma ciemnozielone, wąskie, poszarpane listki, przypominające liście mlecza. Ma zdecydowany, pieprzowy smak. Ze względu na intensywny smak, rukolę łączy się głównie z innymi odmianami sałat lub dodaje do łagodnych i mało wyrazistych potraw. Dobrze komponuje się z octem balsamicznym, łagodnymi serami, orzechami i cytrusami. Z rukoli można także przygotować pesto. W lodówce można ją przechowywać kilka dni;

  • dębolistna (czerwona karbowana)
  • Sałata dębolistna ma dekoracyjne, karbowane liście o łagodnie powycinanych brzegach i zielono-bordowym zabarwieniu. Ma charakterystyczny, orzechowy smak. Sałata jest nietrwała - można ją przechowywać w lodówce 1-2 dni. Dobrze komponuje się z delikatnymi sosami, łagodnymi serami i innymi rodzajami sałat;

  • lollo (biondo lub rosso)
  • Odmiana lollo ma dekoracyjne, mocno karbowane liście, luźno zebrane w niedużą główkę. W zależności od odmiany liście mają jasnozieloną lub bordową barwę. Ma charakterystyczny mocno orzechowy i gorzkawy smak. Łagodniejsza jest odmiana zielona (biondo). Przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez około tydzień. Dobrze komponuje się z mięsem, ostrymi sosami i innymi sałatami. Jest także doskonałym elementem dekoracyjnym potraw;

  • batawia
  • Batawia powstała ze skrzyżowania sałaty masłowej i lodowej. Liście mają charakterystyczne bordowe brzegi, co czyni sałatę niezwykle dekoracyjną. Jest krucha, o pikantnym smaku. Dobrze smakuje z czosnkowymi grzankami, orzechami, pomidorami;

  • endywia
  • Endywia - kuzynka sałaty ma wąskie, mocno postrzępione i wiotkie liście. Zewnętrzne liście są ciemnozielone z wyraźną goryczką (wręcz gorzkie), natomiast w środku są jasnożółte i nieco łagodniejsze w smaku. Sałata dobrze komponuje się z innymi sałatami, ostrymi serami i orzechami. Można ją także dusić i zapiekać;

  • radicchio
  • Ma intensywnie bordowe listki i wyraźnie zaznaczone, białe nerwy. Białe zgrubienia zawierają charakterystyczną goryczkę. Można ją złagodzić mocząc liście w wodzie lub dodając do sosu odrobinę miodu lub cukru. Najwięcej goryczy mają zewnętrzne, niezwinięte liście główki oraz głąb, dlatego zwykle są usuwane. Radicchio stanowi składnik mieszanek sałat, a dzięki swej intensywnej barwie może służyć do dekoracji.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-03-08]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.