naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Rzeżucha dekoruje i... smakuje
Rzeżucha jest nieodzownym dekoratorem naszego wiosennego i wielkanocnego stołu. Zawiera komplet cennych witamin, a dokładnie witaminę A, B1, B2, C, E, K, PP, sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, fosfor, chrom, siarkę i jod.
r e k l a m a

Wysiewa się ją zazwyczaj w płaskim naczyniu wyłożonym wilgotną watą lub ligniną. Dodatkowo dla dekoracji wysiewa się ją np. w ozdobnych półmiskach, kieliszkach a nawet w wydmuszkach z jajek. Rzeżucha rośnie przez około 9 dni, a gdy już urośnie ścina się ją nożyczkami. Taka ścięta rzeżucha znajduje zastosowanie jako dodatek do sałatek, surówek, zup, a także do dekoracji kanapek. Znakomicie smakuje ze świeżym masłem i pieczywem.

Ma ona specyficzny smak i wiele zalet:

  • oczyszcza krew;

  • wspomaga prawidłową pracę trzustki;

  • leczy m.in. trądzik i łojotok;

  • pomaga w przezwyciężeniu wiosennego wyczerpania;

  • usuwa z organizmu nagromadzone w ciągu zimy toksyny i wzbogaca go w zestaw naturalnych witamin i minerałów;

  • poprawia apetyt;

  • poprawia trawienie;

  • zapobiega otyłości;

  • dezynfekuje drogi moczowe;

  • jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu.

Regularne spożywanie rzeżuchy jest zalecane m.in. przy:

  • anemii;

  • zaburzeniach krążenia;

  • chorobie wieńcowej;

  • dolegliwościach reumatycznych.

Polecamy produkty z naszego sklepu:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [05.04.2006]
Ocena:
3.26/5 [głosów: 1748]
Komentarze do artykułu:
SZUKAM PO NECIE czy można przedawkować, nie mogę znaleźć. Czy ktoś wie, ile można jej jeść. Ja uwielbiam wcinać rzeżuchę, jem ją codziennie. Jest pyszna, cudowna :-) ale czy mogę ją przedawkować? hmmm
junka [2011-03-27 20:05:39]
ostre i dobre mhmmm
Jolanta lat 48.z krakowa [2011-03-11 11:44:59]
ścięłam wczoraj rzeżuchę z dwóch talerzy,pokroiłam,posoliłam i doprawiłam śmietaną,pycha!
et [2010-04-06 14:08:55]
Witam, Tez sie przekonalem do rzezuchy!!Mialem problemy zoladkowo jelitowe.Rzezucha pomaga w trawieniu a przy okazji super smakuje.Teraz nie moge sobie wyobrazic kanapeczki bez rzezuchy :)Polecam wszystkim.
Kiszka [2010-02-13 10:55:12]
Wysiałam rzeżuchę w płaskiej skrzyneczce na balkonie. Roślina ma spore liście i nie przypomina tel delikatnej posianej na wacie. Dodaję liście do sałatek'
Ela [2009-06-25 08:59:20]
wyżej przeczytałam, że nie można jeśc korzenia rzeżuchy, czy to oznacza, że należy ją ścinać na samej górze...? Ja ścinam rzeżuchę nożyczkami na dole nad watą i jem razem z tą długą łodygą, czy zle ją ścinam? prosze o podpowiedz, bo jem ją codziennie dorota
dorota [2009-05-21 19:50:01]
Wysiewanie nasion na gazie lub innym podłożu jest metodą stratną - najwięcej dobra jest w okolicach łupiny ziarna, czyli tam gdzie roślinka wyrasta. Na czym polega fenomen pieczywa ziarnistego - na tym, że w chlebku jest odrobina łuski ziarna i tak samo jest z rzeżuchą. Dlatego warto kupić sobie kiełkownik (około20-30 zł) i produkować (nie tylko rzeżuszkę) wraz z osłonkami. To jest kwintesencja dobrego żywienia. Kiełki to życie.
migrab [2009-05-07 22:05:03]
jestem uczulona na jod więc trochę się obawiam przedawkowania; właściwie jadam tylko na przedwiośniu kiedy brak witamin; nadaje sie na kanapki, zaraz weselej na talerzu.
ela 25 [2009-04-05 15:33:53]
kuracje rzezuchowa stosowalam juz od jesieni aby zapobiegac przeziebieniom w czasie trwania zimy.Jest to wspaniala metoda.Moje male dzieci /a bylo to w latach 70-tych /prawie wcale sie nie przeziebialy.Mialy i maja piekne wlosy.Aby zapewnic ciaglosc zaopatrzenia w rzezuszke,wysiewalam ja co cztery dni na wylozonych lignina talerzach.Jedyny mankament to niezbyt przyjemny zapach w czasie kielkowania roslinki.Ale i do tego mozna sie przyzwyczaic.Jest to cudowna roslinka.Prosze wyprobowac .Efekty gwarantowane.Dodawalam ja rowniez do wszystkich potraw.Moje dzieci bardzo lubily bulkeposmarowana masle i posypana pocieta rzezuszka.Smacznego!Zycze duzo zdrowia.
barbara.28 marca 2009 [2009-03-28 14:41:09]
rzeżucha jest smaczna i bardzo zdrowa.
ela [2008-05-14 16:30:25]
Chciałam się zapytać, czy można jeść łodygi rzeżuchy? Jeśli to możliwe, to proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam!
Karolina [2008-04-19 14:20:23]
Czy ktoś ma jakiś konkretny przepis na posiłek z rzeżuchą? Czy można ją łączyć z innymi "zielonościami"?
Enka [2008-03-26 09:00:18]
nie można jeść korzenia. Rzeżucha jest tak zdrowa właśnie dlatego, że wszelkie szkodliwe substancje magazynuje w korzeniu. Pozdrawiam;)
Olla [2008-03-25 07:43:32]
Mam pytanko: wszędzie się mówi o ścinaniu rzeżuchy. A czy jej korzenie tez są jadalne? Jeśli wysiejemy ją na gazie, wówczas wystarczy pociągnąć za jej górną część i wyjedzie w całości. Jest to duża oszczędność "materiału", gdyż korzeń jest długi. Czy ktoś wie coś na ten temat?
fullwyczes [2008-03-16 19:57:21]
bardzo dziękuje za wasze rady!!! od dzisiaj będę ją zajadać i robić z niej różne dekoracje i ozdoby świąteczne. polecam wszystkim i pozdrawiam:)
Martyna lat 15 (27.02.2008) [2008-02-27 20:55:01]
Jadam rzeżuchę często i nie tylko na wiosnę. Traktuję ją jako najlepszy salon kosmetyczny. Nie mam trądziku a rezultaty są widoczne już po kilkudniowej diecie z dodatkiem rzeżuchy. Skóra staje się gładka, sprężysta, bardziej podatna na popalanie i przyjemniejsza w dotyku. Mylę że to zsługa detoksykującego działania + kmpletu witamin, które lepiej się wchłaniają z oczyszczonych jelit.
Dorota M. [2007-05-01 15:22:17]
rzeżucha jest przepyszna, dodaję ją nawet do rosołu!
krystyna [2007-04-19 12:14:24]
Po ścięciu rzeżuchy można ją na kilka dni zostawić, bo nie wszystkie nasiona tak szybko kiełkują i rosną - więc coś będzie potem jeszcze do ścięcia. Ścięta rzeżucha nie odrasta, należy zasiać za każdym razem od nowa. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-04-12 18:38:16]
a jak sie robi kielki , i czy te rzezuche po scieciu mozna zostawic i odrosnie , czy tez siac za kazym razem od nowa
malgosia [2007-04-11 22:42:57]
a ile trzeba zjesc tej rzezuchy zeby byly jakies efekty? czy mozna ja przedawkowac bardzo lubie i czasami jem je bardzo duzo
pytająca [2007-04-08 13:25:04]
rzeżucha ma zbawienne znaczenie na wzmocnienie włosów
staś [2007-04-01 11:42:47]
Myślę, że można by już wysiać rzeżuchę, bo do Świąt już niedaleko ;) Ja zazwyczaj na talerzyku rozkładam cienką warstwę waty, polewam ją wodą i wysiewam rzeżuchę, później podlewam tę watę z nasionami prawie codziennie, i rzeżucha pięknie rośnie. Gdy już urośnie, dookoła tej rzeżuchy układam pisanki - bardzo ładnie to wygląda. Wyczytałam, że moczenie nasion w wodzie przez około 24 godziny przyśpiesza wschody rzeżuchy ;)
Dorota [2007-03-27 23:57:05]
uważam, że jest smaczna i bardzo zdrowa, a w dodatku sam wysiewasz, więc wiesz co jesz :) polecam i zycze Wesolych Swiat
k.n [2007-03-26 22:18:35]
cudna sprawa ta rzeżuszka! a jak ją wyhodować? trzeba by już zacząć, podpowiedzcie drodzy! j
pusiunia [2007-03-22 12:19:04]
Od dawna stosuje rzezuche sieje a po paru dniach mieszam razem z maslem,smarujemy chlebek pomidorek ogureczek i caly zestaw witamin gotowy .
Bogdan z Bochum [2007-03-20 14:04:38]
szkoda że nie pisze jak można dekorować rzeżuchą ja wiem że można z wydmuszek rysować ludziki i z rzeżuchy robi się włosy.
meminio7 Zakrzewo [2007-03-15 14:59:15]
Wiedziałam ,że zerzuche się je ale nie wiedziałam ,że aż do tylu rzeczy ją się dodaje . I nawet pomaga w chorobach.Ciekawe
Natalia [28,02,2007 18:56 [2007-02-28 18:56:30]
Rzeżucha 7 x w tygodniu na śniadanie np. do kanapki, jajecznicy, twarożku... Gwarantuje odporność na przeziebienia!!! Polecam goraco
zampia [2006-09-10 01:34:38]
o tym ze rzerzucha jest taka smaczna to wiedziałam ale ze ma tyle właścciwości .dziękuję
jola lat 25 [2006-04-26 15:43:52]
chyba będę wcinała w te święta dużo rzeżuchy!!!!taka mała rzecz a tyle może
asik [2006-04-06 08:14:58]
Dodaj komentarz

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze artykuły
 
Najlepsze artykuły
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz się już teraz
Aby otrzymywać smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:
Smaczne listy są darmowe.