Zimowa dieta

Zima to okres, kiedy daje nam się we znaki niska temperatura i brak słońca. Spada także odporność naszego organizmu, jesteśmy osłabieni i zniechęceni do jakiejkolwiek aktywności. Najlepszą receptą na poprawę stanu zdrowia jest właściwa dieta. Zimą powinna ona nie tylko dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, ale także wzmocnić odporność i uchronić przed infekcjami.

W zimowej diecie nie może zabraknąć:

  • roślin strączkowych
  • Rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, soja, ciecierzyca) są doskonałym źródłem energii i pełnowartościowego białka, bogatego w niezbędne aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować. Fasola, groch czy soja mogą więc z powodzeniem zastępować mięso w codziennej diecie, nie tylko wegetarian. Oprócz tego rośliny strączkowe dostarczają błonnika, który detoksykuje organizm, niezbędnych soli mineralnych (żelaza, wapnia, fosforu, potasu) i witamin. Są źródłem witaminy A, C, PP oraz witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, układ nerwowy, a także wzmacniają odporność organizmu.

    Warto wiedzieć, że wszelka obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie, duszenie) roślin strączkowych nie pozbawia ich cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dodatkową ich zaletą jest również to, że są one znacznie łatwiej przyswajalne niż preparaty witaminowe. Nie można ich przedawkować, ponieważ z naturalnych źródeł organizm pobiera tylko tyle, ile w rzeczywistości potrzebuje;

  • cebuli i czosnku
  • Zamiast sięgać po kolejne tabletki na przeziębienie i grypę, warto skorzystać z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią system immunologiczny i pomogą w wielu innych dolegliwościach. Cebula i czosnek mają silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy. Substancje czynne w nich zawarte działają podobnie jak antybiotyk, aktywizując komórki do prawidłowej pracy. Można je stosować profilaktycznie, ale także wspomagająco w leczeniu infekcji;

  • kaszy
  • Kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, manna) są bardzo cennymi produktami z punktu widzenia żywieniowego. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Dostarczają bowiem energii, łatwo przyswajalnego białka, skrobi i błonnika. Są także skarbnicą witamin z grupy B i minerałów: potasu utrzymującego właściwe ciśnienie krwi, magnezu korzystnie wpływającego na układ nerwowy, wapnia, fosforu i żelaza. Odpowiednia ilość żelaza w organizmie odpowiada za procesy krwiotwórcze, co z kolei bezpośrednio wpływa na zwiększenie odporności organizmu i ogólne wzmocnienie.

    W polskiej kuchni najpopularniejsze są kasze jęczmienne: pęczak, perłowa, wiejska. Są one bardzo dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a także poprawia wygląd skóry. Oprócz tego dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika kasze zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia;

  • jabłek
  • Jabłka są niskokaloryczne, powszechnie dostępne (również zimą), a także zawierają dużo witamin, błonnika i składników odżywczych. Znajdująca się w jabłkach spora dawka witaminy C wzmacnia odporność, skraca i łagodzi przebieg infekcji. Nie jest ona magazynowana w organizmie, dlatego musi być na bieżąco uzupełniana.

    Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie 1-2 jabłek dziennie, ponieważ neutralizują i usuwają substancje toksyczne, działają kojąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, zmniejszają poziom cholesterolu, regulują przemianę materii. Jabłka bardzo dobrze się przechowują przez cały okres zimy i nie tracą swoich właściwości;

  • orzechów
  • Orzechy są źródłem wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Dostarczają także witaminy C, E, witamin z grupy B oraz soli mineralnych, takich jak: potas, magnez, fosfor, żelazo. Pierwiastki te wzmacniają odporność zarówno na warunki pogodowe, jak i stres;

  • kapusty
  • Kapusta świeża, jak i kiszona zawiera liczne witaminy (A, E, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy), sole mineralne, błonnik i wzmacniającą układ odpornościowy glutaminę. Oprócz tego kiszona kapusta zawiera także fitocydy, czyli substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Wzmacniają one układ odpornościowy i mobilizują go do walki z infekcjami.

    Dieta oparta na naturalnych produktach, bogatych w witaminy i minerały, dostarcza energii i podnosi odporność organizmu.

    Zdjęcie: fotolia.com/ojen

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-03]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.