Przepisy Extra Dodaj przepis

Co zrobić z przesoloną zupą?

Znalazłam dwa sposoby, które powinny nam pomóc, i uratować naszą zupę. Oto one:

- Aby uratować zupę, do której dodaliśmy za dużo soli, należy wrzucić do niej kilka skórek suchego pieczywa, które wchłoną sól i dzięki temu zupa będzie się nadawała do zjedzenia;

- Do przesolonej zupy można również dodać kilka obranych i pokrojonych w grube plastry ziemniaków. Następnie zupę tą zagotować i odstawić na 10 minut, po czym ziemniaki wyjąć. Plastry ziemniaków powinny wyciągnąć sól.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [2006-04-03]
Komentarze do porady:
Ten z ziemniakiem jest chyba skuteczniejszy.
Asia [2010-12-11 14:51:55]
do slonej zupy dodaje bialko z jajka zawiniete izawiazane nitka w gaze zagotowac zupe pare minut rewelacja
mila [2010-12-02 09:19:33]
do slonej zupy dodaje bialko z jajka zawiniete izawiazane nitka w gaze zagotowac zupe pare minut rewelacja
mila [2010-12-02 09:18:15]
właśnie zrobiłam jedno i drugie, i podziałało rewelacyjnie. Dzięki .
Ola [2010-02-11 11:14:20]
zupe zagotowac ze srebrna lyzeczka. efekt murowany
grekop [2009-05-17 12:44:19]
skorki z chleba suchego,to naprawde dobry sposob na przesolona zupe
jola z Rzeszowa [2007-10-20 11:06:53]
ja również ratowałam zupę ziemniakiem ale teraz wiem że są różne inne ciekawe sposoby, dzięki za radę:)
serenity [2007-08-02 11:14:13]
efekt murowany, gdy na niedzielny obiad przyszła cała rodzina, niestety zupa krórą gotowałem była za słona wiec wrzuciłem skurki z chleba i zupa znów była pyszna
jacek [2007-07-31 15:14:35]
kiedyś wrzuciłam do pszesolonej zupy surowego ziemniaka i zupa zmieniła smak.
mazia25lat [2006-11-11 18:12:02]
O sposobie z ziemniakami wiedziałam, a teraz dowiedziałam się jeszcze o skórkach suchego pieczywa, dziękuję za poradę.
ina12 [2006-10-11 23:38:59]
A ja po prostu przelałam wszystko do większego gara i rozcieńczyłam wodą:)
Agnieszka [2006-10-10 15:41:01]
ja kiedyś przesoliłam zupęi wtedy wrzuciłam jedno jajko.Jajko się scieło i wtedy trzeba wyjąść
jola lat25 [2006-04-26 16:04:56]
ja również nieraz ratowałam w ten sposób zupę, ale nie trzymałam w niej ziemniaka przez 10 min, dlatego efekt nie był murowany
Lila [2006-04-11 13:03:27]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.