naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Jak upiec dobry biszkopt?

Od razu po przygotowaniu ciasta nale篡 go w這篡 do odpowiednio nat逝szczonej i wysypanej m彗 brytfanki, a nast瘼nie do piekarnika nagrzanego do 160 蚓, a po chwili (gdy ciasto ju podro郾ie) temperatur zwi瘯sza si do 170-180 蚓.

Po upieczeniu ciasto nale篡 pozostawi na chwil w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aby nie opad這, a nast瘼nie wyj望.

Inne informacje o poradzie:
Autor:
Dorota [30.07.2005]
Komentarze do porady:
Jest biszkopt zwyk造 bez t逝szczu i kr鏊ewski z t逝szczem - ja piek r騜nie ale zazwyczaj bez t逝szczu. Ubijam 6 bia貫k z cukrem kryszta貫m ( szklanka i odrobin z tego zostawiam do 鄴速ek) . Nast瘼nie ubijam 鄴速ka z reszt cukru nie specjalnie si staraj帷 . Wlewam mas jajeczn do bia貫k , Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach . Na ko鎍u dodaj m彗 - przesiewam j przez sitko z 造瞠czk proszku do pieczenia wprost do ubijanej masy . Mieszam to te mikserem lecz na najmniejszych obrotach powolutku . Przelewam do formy wy這穎nej papierem i wk豉dam do rozgrzanego piekarnika na 180 . piek jakie 20 - 25 minut . obserwuj帷 co si dzieje . czasem piecze si szybciej i tyle . Zawsze si udaje , raczej nigdy nie opada . Acha po upieczeniu chwilk zostawiam w piekarniku , drzwiczki otworzy delikatnie.
Ala [2013-03-15 17:43:45]
A ja znam sprawdzony przepis, 瞠 pian z bia貫k dodaje si NA SAMYM KO哸U!!!!! Delikatnie mieszaj帷. ZAWSZE WYCHODZI.
maja [2013-02-01 01:05:53]
a co robi nie tak? biszkopt robi豉m 4 razy ale on nawet nie ro郾ie :( jaka jest przyczyna a wszystkie czynno軼i o kt鏎ych piszecie.
Ania [2012-10-23 15:44:58]
Ja sw鎩 biszkopt wk豉dam do zimnego piekarnika.Ustawiam temp.na 180 i pieke 20-30 minut.Po upieczeniu wyjmuje i rzucam o pod這ge i biszkopt nigdy nie opadnie.Sprub鎩
Danuta [2012-02-02 20:30:12]
Jesli juz chcesz dodac wode do ubijania bialek to zawsze przed ubijaniem nigdy po, poza tym woda musi byc zima wowczas bialka ubija sie na sztywna mase, zamiast wody mozna dodac szczypte soli i efekt bedzie ten sam. A co do biszkoptu zeby nie opadl, nigdy nie nalezy bokow tortownicy smarowac tluszczem a na dno wylozyc papier do pieczenia i zamknac krozkiem. Poza tym piekarnik musi byc nagrzany i podczas pieczenia nie wolno go otwierac, tych zasad nalezy przestrzegac to napewno sie uda. Powodzenia
Alicja18 [2011-05-18 00:22:09]
Przepraszam..mia這 byc jako "porada, pytanie":))
Spes [2011-04-19 23:03:05]
Witam wszystkich!! Czy mog豉bym si dowiedziec dok豉dnie, kiedy dajemy wod (jedna 造zka wody na jedno bia趾o?) do ubitej piany, (mieszja帷 juz 造zka?) czy do bia趾a przed ubijaniem? Pozdrawiam
Spes [2011-04-19 23:01:33]
Ostatnio sporo zacz窸am piec r騜nych ciast a z biszkoptem bywa這 r騜nie.Dzi poprostu m鎩 biszkopt przeszed moje oczekiwania.Mo積a go pokroi na co najmniej 6 cz窷ci a g鏎a jest pi瘯nie wyro郾i皻a i nie opad豉.Zrobi豉m z 8 jaj,1 szkl.cukru,1 szkl.m彗i,p馧 造瞠czki proszku do pieczenia.Bi趾a ubi豉m na sztywno z czypt soli dosypa豉m cukier kryszta(miksowa豉m 3 minuty,wla豉m 鄴速ka i dalej miksowa豉m 2 minuty a na koniec wsypa豉m przesian m彗 z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszaj帷 造磬 w jedn stron i wyla豉m na tortownic posmarowan margaryn i obsypan m彗 przenn,ale tylko d馧(bok闚 si nie obsypuje).Piek豉m 30 minut po czym uchyli豉m drzwiczki nie wyjmuj帷 go od razu.Ah ,,szkoda,瞠 fotki nie mo積a wstawi do komentarza!Powodzenia!
Kasia z Legionowa [2011-01-18 20:29:25]
Upiek豉m w豉snie biszkopt, oczywi軼ie mi nie wyszed, mimo i podczas pieczenia wygl康al pi瘯nie: wyro郾iety g豉dziutki jak z obrazka.Ju zacz窸am przygotowywa mas do prze這瞠nia:-) Pod koniec pieczenia zacz掖 opadac, potem ju zosta這 pol z tego co wla豉m, a po wyj璚iu z piekarnika okaza這 si ze zakalec.My郵 瞠 to kwestia ustawienia odpowiedniej funkcji piekarnika i temperauty,ew. dodania tej 造zki wody do piany. Nastepnym razem ustawi bez grzania od gory , bo rzeczywi軼ie gora jest juz gotowa podczas gdy od spodu surowe.przepis mia豉m standardowy:8 jaj, 8 造瞠k cukru, 4 造zki m彗i pszennej, 4 造zki m彗i ziemniaczanej, 2 造瞠czki proszku do pieczenia.ciasto naprawd wygl康a這 rewelacyjnie dopoki nie przesta這 wygl康a:-) To dopiero moj drugi biszkopt w zyciu:-)
natala olsztyn [2011-01-08 20:50:00]
Nie czyta貫m wszystkich kometarzy ale wiekszosc jest idiotyczna np do biszkoptu nie dodaje sie zadnego tluszczu ... jest zwykle ciasto biszkoptowe , ciasto biszkoptowo t逝szczowe (oj i dodajemy tluszcz) oraz sa 2 metodty sporzadzania tego ciasta : 1 na zimno 2 na cieplo (cukiernik) -.-
zsg [2010-12-31 13:45:32]
ludzie... do biszkoptu nie dodaje si 瘸dnego mas豉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o zgrozo biszkopt jest dobry i du穎 ludzi go lubi bo nie zawiera t逝szczu. Tylko jaja m彗a i m彗a ziemniaczana oraz cukier puder. Koniec! 畝dnego mas豉, oleju i innych t逝szczy. Pozdrawiam
kasia [2010-12-03 14:03:56]
Ja zaczynam od 100 st.C na 10 min.p騧niej na 170st.C.
ALA [2010-11-07 02:46:09]
sa pewne zasady pieczenia biszkoptu: - make przesiewamy po to zeby jak najwiecej powietrza sie do niej dostalo najlepiej zrobic to z wysokosci 20-30 cm -do biszkoptu lepszy jest cukiert puder bo mozna go lepiej i szybciej utrzec z zoltkami - gdy dodajemy piane wazny jest sposob mieszania, nie wolno robic mikserem tylko bardzo delikatnie powolnym ruchem w jedna strone i poprzez srodek, im szybciej i mocniej wyurabia sie ciasto tym bardziej uaktywnia sie gluten z maki i ciasto robi sie twarde, tak sie robi przy chlebie - biszkopt wklada sie do nagrzanegoi piekarnika 160-165 aby utrwalic w cieplem konstrukcje piany, ciast wkladac powoli zeby sie nie kolysalo, poczatowo przez 20minut dac czas na wyurosniecie a potem piec w 180, nie uzywac ciepla z gory bo biszkopt nie bedzie rosl na powierzchni pod wplywem ciepla zrobi sie skorupka i ciasto nie bedzie mialo sily urosnac - biszkoptu nie piecze sie z proszkiem, moje proporcje to 4 jaja lub 5 jesli male, szklanka cukru pudru szklanka maki po utarciu zoltek z cukrem dodawac make i troche piany , i starac sie wymieszc make z ok. jedna trzecia piany a na koniec dodac reszte piany i lekko mieszac , powodzenia -
Goya [2010-10-27 23:28:31]
Panie i Panowie oto moja rada :) 10 bia貫k ubijamy z 1 szklank cukru nast瘼nie dodajemy 10 鄴速ek, kt鏎e z kolei miksujemy na wolniejszych obrotach pojedynczo - sprawa ma si tak 瞠 m彗 dodajemy w proporcji 1 jajko - 1 造磬a, mieszamy j r璚znie np. drewnian 造磬, nast瘼nie dodajemy aromat (nie koniecznie) cukier waniliowy nale篡 doda wraz ze zwyk造m cukrem gdy p騧niej w zale積o軼i od jego gramatury mo瞠 nie ulec rozpuszczeniu i b璠zie go czu po upieczeniu. Proszek do pieczenia - 1.5 造磬i deserowej. Pieczemy ok. 25-35 minut w temperaturze 180st. Celsjusza. M鎩 biszkopt prawie zawsze ma maksymalne rozmiary (mo積a go przeci望 na 4-6 plastr闚) co skutkuje du篡m tortem. Po upieczeniu nale篡 go pozostawi w piekarniku by ostyg wraz z nim - dzi瘯i temu unikniemy jego opadni璚ia.
Kamil Bia造stok [2010-10-01 19:20:57]
Aby biszkopt nie opada, nale篡 do ubitych jajek powoli wsypywac m彗 /na sitku /jedn r瘯, a drug mieszac 這patk od brzegu miski do 鈔odka - a si wzyszystko po陰czy i otrzymamy g豉dk mas. Na ko鎍u wylac do formy i do piekarnika. Ja jeszcze daj na ka盥e jajko - p豉sk 造磬 wody przed ubijaniem/oboj皻nie czy ubijam osobno bia趾a, czy te ca貫 jajka/
Tenia 27 [2010-09-30 02:25:36]
A jakie proporcje na tortownic 30 cm 瞠by przeci望 na 3 kr捫ki. 6 jaj wydaje mi sie stanowczo za ma這.... pom騜cie!
pocz徠kuj帷a [2010-08-19 15:31:06]
Piek豉m dzisiaj biszkopt nigdy mi si nie udaje a jaka pani napisa豉 ze do ubitej piany doda 造磬 wody. Musz powiedzie rewelacja nawet nie opad:} Polecam t rad.pozdrawiam
GOSIA [2010-05-28 12:54:55]
podam wam m鎩 przepis na biszkop i o dziwo nieopada:))) 6 耗ΡEK MIESZAM ENERGICZNIE Z 2 Χ浩CZKAMY PR DO PIECZENIA, AZ ZROBI SIE PULCHNA MASA, 6 BIΒK UBIJAM NA PIANE, DODAJE 1.5 SZKL CUKRU WCIA MIKSUJAC, NASTEPNIE MASE Z 耗ΡEK, 1,5 SZKL M…I UPRZEDNIO PRZESIANEJ I NA KONIEC 3 Χ涔I OLIWY BADZ OLEJU. PYCHA!! zauwa篡豉m r闚niez ze w im wiekszej temperaturze sie piecze tym bardziej rosnie. 鄉acznego :))
ZADOWOLONA [2010-05-14 23:54:52]
Blaszke jezeli nie wyklada sie papierem do pieczenia smaruje sie, i wysypuje, ale tylko dno. Nigdy boki. Po upieczeniu piekarnik uchylam na 5 minut, potem biszkopt z blaszka wyciagam, i wyjmuje z blaszki, jeszcze nigdy mi nie opadl... polecam
betti [2010-04-21 17:07:44]
do ubijanych bia貫k spr鏏ujcie doda 造磬 wody, podejrza豉m to kiedy pomagaj帷 w przygotowaniach na wesele od tamtej pory zawsze tak robi i zawsze wychodzi, ani razu nie opad:)
mery:) [2010-04-16 14:59:34]
A m鎩 biszkopt udaje si zawsze, bo t odrobin proszku i 造磬 octu dodaj do 鄴速ek/ energicznie mieszaj帷, bo rosn/. Wcze郾iej miksuj bia趾a- jak s sztywne, powoli wsypuj cukier ci庵le miksuj帷 7-8 min. Potem dok豉dam "mas 鄴速kowo-octowo-proszkow "/miksuj帷/. Wylewam na blach wy這穎n papierem - pycha!!! Spr鏏ujcie.
Basia [2010-03-31 13:20:38]
do Biszkoptu nie dodaje sie proszku do pieczenia .
magda [2010-03-12 18:44:55]
Dzi upiek豉m biszkopt z przepisu Elamela,wyszed rewelacyjnie,ciasto mia這 konsystencje ubitej 鄉ietany,wcze郾iej jak robi豉m z innych przepis闚 to ciasto byo rzadkie i nie wychodzi這 mi.pian bardzo d逝go ubija豉m mikserem reszt bardzo delikatnie miesza豉m 造磬 .Rewelacja-dzi瘯uj.
Ania [2010-01-16 15:49:12]
Oznacza to ze ciasto musi nabrac powietrza az beda takie babelki
pestka [2010-01-12 15:20:41]
witajcie!mam pytanie czy kt鏎a z Was piek豉 biszkopt lub jakiekolwiek ciacho w kuchence mikrofalowej?je瞠li tak to jak d逝go i w jakiej mocy???Dzi瘯uj pozdrawiam :-))
malinka 81 [2010-01-12 11:27:40]
5jajek,szlanka m彗i pszennej tortowej,szklanka cukru 造瞠czka proszku do pieczenia ,造磬a octu 10 .procentowego.Bia趾a ubi na sztywno z odrobina soli i dodawaniem cukru podczas ubijania ok. 8 minut.Teraz dodawa na przemian 鄴速ko i mak wymieszana z proszkiem.Na koniec ocet.Ca造 czas mieszam mikserem.Piek w170 do180 stopni.Po 20 minutach sprawdzam patyczkiem czy jest sychy.
Ala Turek [2010-01-08 18:20:37]
Wszystkie sposoby s dobre,tylko trzeba w這篡 troch serca. Efekt murowany!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zosia i Irek [2009-11-04 22:23:17]
Je瞠li nie posmaruje niczym blaszki,to czy oby napewno wyci庵ne go potem w nienaruszonym stanie??Chodzi mi o to, czy nie przyklei sie do blachy?? Bardzo prosze o odpowiedz??Z g鏎y dziekuje:)
Ania [2009-10-19 17:56:00]
Co w tym jest, 瞠 jednym si udaje biszkopt , a innym nie- nawet, jak piek wg sprawdzonych przepis闚. Ja niestety nale輳 do tych, kt鏎ym si nie udaje, a mam na "swoim koncie" du穎 wypiek闚( na karku ponad p馧 wieku). Ju si do tego przyzwyczai豉m , ale odp. nie znalaz豉m - dlaczego!!!? Pozdrawiam
Hala [2009-10-18 18:15:39]
Ja ju bardzo du穎 razy robi豉m biszkopt,ale zawsze opada. Ja robi tak: najpierw ubijam 4 bia趾a,dodaj 3/4 szkl. cukru,dodaje pojedynczo 鄴速ka,dodaj wcze郾iej wymieszan m彗 ziemniaczan ze zwyk陰 (po p馧 szkl.) i proszkiem do pieczenia-1 造瞠czka.Piecze w piekarniku elektrycznym przez 30 min. Zostawiam w piekarniku,a do wystygni璚ia. Podczas pieczenia zawsze wielki ro郾ie,a potem opada. Czemu? Co 幢e robi? Prosz o odpowied.;)
Pauli鄂a [2009-10-17 22:26:32]
Napowietrzanie ciasta: wszystko z pian z bia貫k podlega 鈍i皻ej zasadzie mojej mamy: od zetkni璚ia z pian mieszamy ju do ko鎍a tylko w jedn stron! Wtedy powietrze wchodzi do ciasta. Po pomieszaniu w drug ucieknie i ciasto nie b璠zie takie puszyste.
Sav [2009-08-20 20:15:05]
czytalam wszystkie przepisy sa wszystkie ciekawe a teraz podam wam moj przepis na biszkopt. Biszkopt: 8 jaj,25 dag cukru,30 dag maki. Zoltka oddzielic od bialek bialka schlodzic.zoltka utrzec z cukrem na puszysta,jasnokremowa mase.Bialka ubic na sztywna piane,ostroznie polaczyc z utartymi zoltkami.Do masy przesiac make polaczona z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszac ,Ciasto biszkoptowe przelac na wylozona pergaminem blache.Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. piec okolo 35 min zycze smacznego napewno bedzie udany.
Bozenna z Dzialdowa [2009-06-05 16:37:52]
Moja kole瘸nka jest specem w pieczeniu ciast i poradzi豉 mi, 瞠by biszkopt wk豉da do zimnego piekarnika (osoby piecz帷e biszkopt w prodi簑 potwierdzaj, 瞠 zawsze si udaje). Piec nastawiamy na 160-180 stopni, pieczemy 15-20 min w陰czaj帷 obydwie grza趾i, potem za陰czamy g鏎n grza趾 na 15 minut. Po 15 minutach w陰czamy g鏎n grza趾 i pieczemy a zacznie odchodzi od brzeg闚 foremki. Ciasta mojej kole瘸nki s zawsze rewelacyjne - polecam !
Zosia [2009-05-10 18:33:16]
ja robie to tak : nie wysypuje blaszki bu趾 tart ,wlewam ciasto do niewysmarowanej niczym foremki, a zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmuje z piekarnika i obracam go do \"g鏎y nogami\" (gor帷y ) i zostawiam do wystygniecia, wtedy nie opadnie , a nier闚no軼i, kt鏎e ewentualnie powstan podczas pieczenia wyr闚naja sie:) pozdrawiam
kasia [2009-05-06 20:01:23]
Ja zawsze do 穎速ek dodaje 造磬 spyrytusu mo瞠 te by ocet i piek go w 180 stopni ok 20- 25 minut i zawsze wychodz!
bozena [2009-04-04 13:27:25]
ja dno i boki tortownicy wykladam pergaminem,wtedy biszkopt jest cudowny,na cieplo delikatnie sciagam perbamin i wszystko przpieczone odchodzi a biszkopt jest super
galway [2009-04-03 14:04:07]
Bardzo fajne porady ale ja u篡wa豉m ju chyba wszystkich sposob闚, zawsze wyrasta mi bardzo wysoki a zaraz po upieczeniu opada. Teraz mam kuchenk z termoobiegiem i jest to samo. A mo瞠 macie jakie pomys造 co zrobi - jak ustawi kuchenk 瞠by nie opada. Bardzo prosz o wskaz闚ki. Pozdrawiam. Kasia
Kasiek [2009-03-28 07:34:02]
mam wypr鏏owany spos鏏 na biszkopt ,zawsze si udaje .Bior tyle 造瞠k kopiatych m彗i,cukru co jajek.
Basia [2009-03-25 11:09:29]
Kiedy przeczyta豉m w gazecie 瞠by blaszki pod biszkopt nie wysypywa bu趾 tart .Mam pytanie do Ciebie Dorotko dlaczego m鎩 biszkopt zawsze pi瘯nie wyro郾ie a p騧niej jak wy陰cze piekarnik i zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach to opada. Produkty do biszkopta maj zawsze tak sam temperatur, pian ubijam na bardzo sztywno, jak dodaj m彗 to mieszam drewnian 造磬, i tak opadnie.
pieszczoszek [2009-03-10 08:54:20]
jakiego by przepisu nie uzyc i jakich by proporcji nie zachowac... to w prodzizu zawsze biszkopt wyjdzie! bez zakalca, nie opadnie, bedzie plasciutki i jak trzeba.... no chyba zeby dodac tego oleju co pisala Krysia to pewnie sie nie uda. Acha i do prodziza wstawiamy tortownice z ciastem. Wydlubywanie biszkoptu z prodziza po upiczeniu to dla tych o mocnych nerwach.
stara gotowaczka [2009-03-02 20:01:43]
jestem uczennic technikum 篡wienia na praktykach zawsze mu wychodz biszkopty a jak chcem zrobic w domu to mi sie nie udaje pom騜cie mi dajcie mi dobry przepis pozdrawiam
martusia(Pisz) [2009-01-17 11:36:31]
Co mam zrobi je郵i dolna warstwa biszkoptu lepi si do papieru ?
kanas [2009-01-09 21:54:25]
a wiecie co ja powiem? jestem zawodowym kucharzem i nigdy,ale to nigdy nie ipiek mi sie piekny biszkopt,chyba po prostu nie mam serca,bo tylko tym moge tlumaczyc to,瞠 nigdy mi biszkopt sie nie uda.Moja 鈍.pamieci mama,piek豉 piekne biszkopty i z tych samych proporcji,sk豉dnik闚 i podejscia mi r鏀,a potem opada,albo w og鏊e nie ur鏀,a mamie zawsze wychodzi,piekny,az w buzie sie nie mie軼i!!!
jola [2009-01-07 12:40:27]
a mam takie pytanie jak upiec biszkopt zeby wyszedl plaski ? owszem wyrasta duzy ale przypomina gore tak jakby garb i peka na srodku ... a mi zalezy na plaskim biszkopcie takie jak te kupne ... moze ma ktos sposob na to zeby mi taki garb nie rosl ? czekam na odp pozdrawiam :)
czarnula [2009-01-04 23:19:52]
udane ciasto to odrobina serca no i oczywi軼ie zalezy od produkt闚 kt鏎ych u篡wamy do ciasta
bonia [2009-01-03 19:52:13]
no w豉郾ie piek biszkopt ( orzechowy) pi瘯nie r鏀 i po 20 min. nagle opad, nie zmniejsza豉m temperatury nie zagl康a豉m do piekarnika... g鏎a byla jakby upieczona, ale w 鈔odku jest niedopieczony ( czy瘺y za szybko si piekl, mo瞠 powinnam w ni窺zej temp. ) zawze tak mi si robi oboj皻nie z jakiego przepisu.... opada zanim wyjm z piekarnika
dorotak [2008-12-23 23:53:31]
zrobi豉m dok豉dnie tak jak trzeba ;poodmierza豉m,napowietrzy豉m,delikatnie wymiesza豉m,wyr鏀a pi瘯ny i... opad.co wy na to ?
ewa [2008-11-17 10:39:56]
Przepis mojej te軼iowej-sprawdzony od 45 lat! 4 jajka, 4 kopiate 造磬i dobrej, suchej ,tortowej maki ,4 kopiate 造磬i cukru/kryszta/, p馧 造zeczki proszku do pieczenia,cukier wanilio wy.Bia趾a ubi na sztywno z cukrem, do tego doda 鄴速ka, lekko wymiesza ,powoli ddawa m彗 i proszek, powoli miesza. Do wysmarowanej mas貫mi bu趾 tart 鈔edniej tortownicy wla ciasto.Nagrza piekarnik do 180 stopni ,piec 30 minut, nie otwiera wczesniej piekarnika,po wy陰czeniu studzi w piecu ok. 20 minut i gotowe.Zawsze sie udaje. Smacznego.
Elamela-dziesi徠ka. [2008-11-11 13:21:09]
Zgadzam si to co jest napisane zawsze tak robi i jest super ;]
Agata [2008-09-04 18:37:12]
A ja robi ca趾iem inaczej biszkopt i zawsze mi wychodzi wysoki:) a robi go tak: ca貫 jajka i cukier ubijam na parze tak d逝go a b璠 b帳elki si robi造 (trzeba pami皻a 瞠by biszkopt podczas ubijanie nie dosta przewiewu bo opadnie) nast瘼nie zdejmuj z pary ubite jajka z cukrem i jeszcze chwil ubijam bez pary, nast瘼nie dodaje m彗 i proszek do pieczenia i wszystko mieszam 造磬 delikatnie, potem wlewam ciasto do prodi瘸 i piek ok 30 minut.
chuda28 [2008-08-21 14:19:11]
jestem uczniem cukiernictwa i zawsze bylem uczony ...na sredni biszkopt:10 jaj,25 dag cukru bic na ogniu i po ubiciu dodac 20 dag maki ziemniaczanej i 20 pszennej...i tez zawsze wychodzi.
uczniak [2008-08-10 17:57:33]
M鎩 wypr鏏owany przepis na dobry biszkopt / w zasadzie to przepis z ,,Teleranka" - nie wiem, czy kto pami皻a jeszcze ten program (taki zprzed 30-tu lat)/: 4jajka, 1szklanka m彗i, 1szklanka cukru/najlepiej drobnego/. Same bia趾a ubi na sztywn pian /z odrobin soli/, doda stopniowo cukier, nast瘼nie te stopniowo 鄴速ka i na koniec m彗/ te stopniowo/ oraz odrobin oleju -1造瞠czka od herbaty nawet niepe軟a. Piec 35min. w temp 180 - 190 st. pod koniec pieczenia sprawdzi patyczkiem, czy mokry. po wy陰czeniu grza貫k zostawi na 5 min. przy uchylonych drzwiczkach. Przepis sprawdzony wielokrotnie, gwarantowany.
kucharz. [2008-07-29 20:05:27]
Ja wczoraj zrobi豉m biszkotp wg przepisu beaty tylko da豉m m彗e pszenn i nie da豉m wody wyszed mi bardzo dobry i du篡 a by to m鎩 pierwszy biszkopt pieczony. Po wy陰czeniu piekarnika pozostawi豉m go w srodku z otwartymi dzwiczkami i prawie wogule nie opad.
Marzena [2008-07-08 13:41:07]
Zrzuci豉m ciasto n apod這g i p瘯豉 wierzchnia "skorupa", kt鏎a akurat by豉 mi potrzebna, bo piek豉m ciasto z galaretk;) Pozdrawiam
szwajcarka [2008-06-18 10:09:21]
przepis na udany biszkopt szybko i pewnie:6jaj szkl krupczatki szkl cukru 3造zeczki proszku 3 造磬i gotujacej wody(wrz徠ku)ubijamy pian dodajemy cukier nadal ubijamy dodajemy 鄴ltka mieszamy dodajemy m彗 wymieszana z proszkiem mieszamy dok豉dnie dodajemy wod mieszamy wylewamy na blaszk i wk豉damy do nagrzanego piekarnika na 30 min.smacznego.
beata [2008-05-31 22:51:06]
a co moze byc przyczyna ze nie chce wogole rosna?
mila [2008-04-22 23:05:13]
oto moj udany przepis na biszkopt;4 jaja pol szkl. cukru pudru, pol szkl.maki pol lyzeczki pr. do pieczenia.Zoltka ucieram z cukrem pudrem do bialosci, dodaje make, powoli mieszam w jedna strone,+proszek do pieczenia+piana z bialek.Gwarancja zapewniona, zawsze wychodzi.Smacznego
Ania [2008-01-04 08:13:07]
moi drodzy po wyj璚iu z piekarnika rzuci blaszk na pod這g z wysoko軼i ok.0,5m, gwarantuje nie upadnie, pozdrawiam
Agata [2007-11-11 19:32:27]
Piek帷 kakaowy biszkopt nale篡 doda mniej m彗i, to jest taka og鏊na zasada, wtedy biszkopt 豉dnie ro郾ie, a po upieczeniu nie jest taki twardy. By mo瞠 to te pomo瞠 na ten klej帷y si wierzch. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-03 21:48:37]
dlaczego biszkopt z kakao po upieczeniu klei si na wierzchu,chc帷 zdj望 np."sk鏎k"n騜 jest ca造 oblepiony.Bardzo prosz o podpowiedz, bo 瘸den ciemny biszkopt mi ostatnio nie wychodzi
kry鄂a [2007-10-02 20:01:03]
Papieru do pieczenia nie trzeba ju smarowa t逝szczem i bok闚 blaszki te nie. 砰cz udanego biszkoptu ;)
Dorota [2007-08-29 13:45:52]
witam mam pytanie czy jak wy這瞠 sp鏚 blaszki papierem do pieczenia to musz ten papier nasmarowa czy wog鏊e nie smarowa tylko nasmarowa boki blaszki
kasia 29 08 2007 [2007-08-29 13:29:11]
Olej dodac na samym koncu ale tylko 2 lub 3 造zki leciutko mieszaj帷 aby tylko b造szcza這 ciasto, nie miesza jak trzepakiem
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-08-08 20:45:34]
Krysiu, je郵i doda si olej to b璠zie inne ciasto. To ciasto nazywa si zakalec przesi彗ni皻y olejem.
Te Krysia [2007-07-07 22:47:35]
M鎩 przepis na biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,3/4 szkl.m彗i tortowej,1/4 szkl.m彗i ziemniaczanej,p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia,szczypta soli.Ubi bia趾a na sztywno z odrobin soli dodaj帷 pod koniec cukier.Doda 鄴速ka lekko miksuj帷,na koniec doda przesian m彗 z proszkiem mieszaj帷 delikatnie 造磬.Piec w lekko nagrzanym piekarniku ok.30 min. w temp.170 - 180 (piekarnik elektr.)przy w陰czonych obydwu grza趾ach,prze陰czaj帷 po 15 min.na termoobieg,i po10 min.w陰czy ponownie obie grza趾i.Wyrasta r闚ny,wysoki biszkopt i nawet je瞠li troszk upadnie to nie szkodzi to ciastu.Ta porcja w 鈔edniej tortownicy wyrasta do嗆 wysoko.Tortownic smaruj t逝szczem i posypuj tart bu趾.SMACZNEGO!
El瘺ieta z Kujaw [2007-06-21 23:16:36]
"Pod biszkopt" smaruje si i posypuje m彗 tylko dno blaszki, bok闚 natomiast nie. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-13 12:54:43]
mam pytanie blaszke smarowac i posypywa m彗 ale sam sp鏚 czy boki te m鎩 pierwszy biszkopt by pi瘯ny i dobrze odchodzi od blaszki a teraz ostatnio mam problem z wyj璚iem biszkoptu z blaszki
niedo鈍iadczona 12 [2007-06-12 11:49:43]
Takie proste ciasto a tyle wersji wykonania!! Przeczyta豉m wszystkie wypowiedzi, ale widz 瞠 nikt nie robi biszkoptu tak jak ja - ubijam bia趾a z cukrem najpierw, potem 鄴速ka z odrobin cukru, proszkiem do pieczenia i 造磬 octu (zrobi si takie delikatne, 'napowietrzone') Tak przygotowane 鄴速ka mieszam delikatnie trzepaczk z bia趾ami a nast瘼nie sitkiem przesiewam m彗 (po odrobinie) i mieszam bardzo delikatnie. M彗 daj 3/4 szkl. pszennej i 1/4 ziemniaczanej. Blaszk nat逝szczam tylko od spodu, brzeg闚 nie wolno smarowa, bo wtedy ciasto si odkleja od nich i opada. Gotowe ciasto kroj dopiero na drugi dzie, d逝gim no瞠m, najlepiej takim specjalnym do chleba, kt鏎y k豉d np. na pude趾u od tabletek (瞠by utrzyma sta陰 wysoko嗆). Jednak zgadzam si z Dorot - facetom wychodzi to o niebo lepiej i o ile m鎩 jest pod r瘯, to mnie wyr璚za....
ann [2007-05-25 10:43:30]
Na biszkopt z 4 jajek potrzebuj: 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki m彗i pszennej i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia.
Dorota [2007-05-23 18:47:06]
Witam!Majka!ja zawsze odwracam biszkopt do gory dnem,ale wykladam go na papier posypany cukrem pudrem.
jgust [2007-05-19 21:52:07]
Bardzo duzo jest fainych pordad, tylko ze prawie we szyszkich nich brakuje ilosci, ile jaj, maki, curku.
Marta z Perth [2007-05-14 14:11:25]
Zgadzam sie z tym co napisa豉 Dorota bo ja tez tak robie .Pieke du穎 bo mam to w fachu :)
KUCHARKA [2007-05-10 18:53:42]
Czytam na temat udanego biszkoptu,i nie moge uwierzyc by tak robic jak podajecie w waszych poradach.Zawsze robie scisle z poradami i nigdy ne wyszedl mi biszkopt ,ktory mi nie opadl.Odmierzalam wszystko wedlog proporcji,nic z tego po paru minutach opadal,przyszla kolezanka, niczego nie odmierzala, brala wszystko na tak zwane oko, wujela biszkopt tak piekny i wyrosniety, ze nie moglam uwiezyc,moze mi wytlomaczycie dlaczego mnie jeszcze nigdy /a pieke juz okolo 30 lat/nigdy nie wyszedl?
baska{1 05.2007 11:45 ] [2007-05-01 17:46:14]
Zawsze przekrawam zimny biszkopt, a najlepiej jest jeszcze upiec biszkopt dzie wcze郾iej, a dopiero na drugi dzie go przekrawa, wtedy tak si nie kruszy. Taki biszkopt przekrawam najcz窷ciej d逝gim ostrym no瞠m i wykonuj delikatne "d逝gie ruchy". S造sza豉m, i u mnie i mojej mamy to si potwierdza, 瞠 przekrawanie biszkopt闚 najlepiej wychodzi naszym m篹om ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2007-05-01 11:37:49]
Ja zawsze piek biszkopt w nast瘼uj帷y spos鏏, i biszkopt zawsze mi si udaje: do bia貫k dodaj szczypt soli, i same bia趾a ubijam mikserem na sztywn mas, nast瘼nie dodaj cukier i dalej ubijam, a cukier si rozpu軼i i masa b璠zie sztywna i g豉dka. Nast瘼nie dodaj 鄴速ka i dalej ubijam, a masa troszeczk zwi瘯szy swoj obj皻o嗆. Na koniec dodaj m彗 pszenn wymieszan ju wcze郾iej z proszkiem do pieczenia i wymieszam mikserem na ma造ch obrotach. Takie ciasto wylewam na wysmarowan t逝szczem lub wy這穎n papierem do pieczenia form i wk豉dam do nagrzanego piekarnika. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-01 11:27:54]
Zawsze mam problem z upieczeniem biszkopta,najpierw ucieram 鄴速ka z cukrem potem dodaj m彗,a na koniec pian z bia貫k.mo瞠 lepiej do ubitej piany dodawa 鄴速ka i reszt.Co o tym s康zicie?
PAULA [2007-04-28 21:49:24]
Za堯禦y 瞠 biszkopt wyszed wspania造 :) ale jak go teraz przekroi na 2 lub 3 cz窷ci? w zwi您ku, z tym mam pytanie czym go przekroi - no瞠m , nici a mo瞠 jest jaszcze inny spos鏏 (pr鏏owa豉m jednego i drugiego ale zawsze sp鏚 mam milimetrowy a g鏎 "puchat") i czy kroimy biszkopt ciep造 czy zimny? dziekuje za ka盥e wskaz闚ki
megii80 [2007-04-28 12:51:21]
Biszkopt piecze si oko這 25 minut. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-26 11:10:54]
wszyscy pisza jak go upiec ale nie wiem jak dlugo go piec
zuzia [2007-04-26 10:42:05]
Do biszkoptu prawdziwego nie dodaje si ani masla, ani proszku do pieczenia. 4 jajka, jedna szklanka cukru i jedna szklanka m彗i. Jajka ubi z cukrem na bia陰 mas, dodac m彗 delikatnie mieszaj帷, Upiec!
Inka [2007-04-05 21:49:38]
a co zrobi by biszkopt by jak puch? taki lekki i delikatny?
asia [2007-02-27 18:02:09]
Wszystko uwa積ie czytam, tylko jak robi biszkopt na pocz徠ku 豉dnie wyrasta a potem mi opada.Prosz napiszcie mi o co chodzi z tym wstrzasem opod這g ? 13 01 2007
aneczka [2007-01-13 12:14:56]
mi tym sposobem wcale sie nie udaj, jak rzucam biszkopt na ziemie to ZAWSZE sie udaje!!!
karola91 [2007-01-12 20:15:23]
Ciesz si, 瞠 mo瞠my pom鏂. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-07 11:11:59]
Te rady wasze i Twoje Dorotko sa SUPER. pozdrawiam.
Julita [2007-01-06 21:57:27]
Z tymi piekarnikami to w豉郾ie r闚nie bywa. Jedne nie dopiekaj, drugie przypalaj ;/ Jak piek w piekarniku elektrycznym to w陰czam dwie grza趾i: g鏎a i d馧.
Dorota [2006-12-24 09:43:34]
a ja zawsze mam problem z piekarnikiem. Mam piekarnik elektryczny, ktore grzalki wlaczacie w takim piekarniku? Moze dwie, gorna i dolna? Ma to jakies znaczenie? Pozdrawiam
Czarek [2006-12-22 17:52:12]
katarek! 5 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. m彗i, margaryna i bu趾a tarta do posmarowania i posypania prodi瘸, 5 jaj (w ca這軼i) ubij mikserem, do ubitych dodawaj stopniowo (5-6 razy) szklank cukru, ca造 czas miksuj帷. Wy豉cz mikser, ju nie b璠zie potrzebny, gdy cukier prawie si rozkruszy - mo瞠 jeszcze troch chrz窷ci. Szklank m彗i (np. gda雟kiej, z k這skiem) przesiej przez sitko. Wsypuj do jaj z cukrem po ok. 2 造磬i sto這we m彗i, mieszaj WIDELCEM (delikatnie, ale bez przesady. Na wierzchu i a do dna). Ciasto wlej do wysmarowanego margaryna i posypanego tart bu趾 prodi瘸. Piec trzeba ok. 30 min. (25-30min. zale篡 od prodi瘸). Po 30 min. wy陰czasz prodi, pokryw podnosisz do g鏎y i k豉dziesz spowrotem zostawiaj帷 taki prze鈍it. Po 10 min. zdejmujesz pokryw. Po 30 min. wyjmujesz biszkopt z prodi瘸. Wychodzi!! Sprawdzi豉m! Smacznego!!
kuchcik [2006-12-15 16:17:35]
Dok豉dnie tak samo nale篡 zrobi biszkopt, i do wysmarowanego t逝szczem i wysypanego tart bu趾 prodi簑 wyla ciasto, pod陰czy do pr康u i piec oko這 30 minut. Przez okienko "podgl康a" jak biszkopt 豉dnie ro郾ie. Moja mama piek豉 biszkopty w prodi簑 (jak by豉m jeszcze ma豉, ale podgl康a豉m i st康 wiem ;)). Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-05 12:10:26]
A tego nikt nie przeczyta... ale jak nie mam piekarnika to jak to wszystko zrobi w prodi簑? h? nikt jako o tym nie m闚i :)
katarek [2006-11-26 20:40:25]
ja robie tak.do miski wbijam jaja cale 5.i szklanka cukru miksuje ok 10min na koniec szklanke maki z proszkiem do pieczenia i tez miksuje ale krotko.wychodzi superek!!!!!!!!!
alicja [2006-10-06 11:05:19]
100 % biszkpot , zawsze mi wychodzi to tak 1 szklanka m彗i ,niepe軟a szklanka cukru ,4 jajka , 1 造瞠czka proszku do pieczenia , szczypta sody . Jajka utrzec dosyc d逝go z cukrem na jednolit puszysta mas i dodac m彗 aleeeeeeee przesian z proszkiem i sod i delikatnie wymieszac
monia ze 郵御ka [2006-10-05 05:24:12]
m鎩 spos鏏 na 100% udany biszkopt to: najpierw ubijam same bia趾a na sztywn pian, nast瘼nie dodaje cukier i dalej ubijam, potem dodaje powoli po 1 z馧tku i chwile jeszcze miksuje. Potem dosypuje m彗e wymieszan z proszkiem ale juz jej nie miksuje tylko mieszam r璚znie az sie po陰czy.Zawsze wychodzi
kasia [2006-09-19 20:53:29]
Ja ide na latwizne i kupuje specjalna make na biszkopt. Dodaje tylko jajka i margaryne rozpuszczona i tez jest super. Biszkopt wychodzi pulchny i nie opada a jest latwy w przygotowaniu.
cela [2006-03-09 09:09:47]
I ja my郵, 瞠 napowietrzenie ciasta, a potem stopniowe podwy窺zanie temperatury to ju 3/4 sukcesu. i ostatnia rzecz, to pozostawienie ciasta w piekarniku na par minut po wy陰czeniu temperatury. Je郵i mamy termoobieg, to pozostawiamy na 5 minut w陰czony i dopiero potem lekko uchylamy drzwiczki piekarnika
Pola [2006-03-02 08:28:53]
a ja najpierw 鄴速ka z cukrem ucieram potem dodaje m彗e i proszek i na koniec ubit pian i delikatnie zamieszam najlepiej drewnian 造ch. To co ? to 幢e robi?疾 niby nowa moda? I teraz najpierw bia趾a z cukrem?A potem reszta? Prosz o odpowied.
Jula [2005-10-05 20:37:38]
Dorotko!!Twoje rady sa bardzo przydatne w kuchni.Biszkopt wyszed mi 鈍ietnie .Dzi瘯i za rady.Pozdrawiam
IRENA [2005-10-04 09:55:30]
Ubijam bia趾a z 1 szjkl.cukru, dodaje ubijaj帷 po鄴速ku, a nstepnie 4 czubate 造磬i maki i tyle samo m帷zki kartoflanej i proszek do pieczenia.Mozna dodac 2 造zki kakao na ciemny biszkopt.Wstawic do lekko ogrzanego piekarnika piec powoli zwiekszaj帷 temperature.Po lekkim przestudzeniu odwr鏂ic.zawsze si udaje.
eli [2005-10-01 18:51:07]
jestem facetem, kt鏎y super gotuje, ale nigdy nie piek貫m. Dzisiaj jest pierwszy raz- cholernie si boj. Nie mam wska幡ika stopni w piekarniku wi璚 b璠 temperatur okre郵a po omacku. Pozdrawiam gosposie i kucharki, kt鏎ym chce si pomaga takim jak ja- 穎na chyba mnie nie zabije, a zwykle przez niespodzianki gniewa si na mnie. Co o tym my郵icie. Czy ciasto biszkoptowe mi nie zaszkodzi????
jarooo [2005-10-01 12:55:27]
bia趾a ubijam na sztywno /po odwr鏂eniu miski piana nie ma prawa wypa嗆/- dodaj cukier wci捫 ubijaj帷 wstawiam na par i zaparzam a masa b璠zie ciep豉 a po wyci庵ni璚iu trzepaczki /瘸dne roboty!!/ pozostan kr捫ki na pianie i nie rozp造n si. Zdejmuje z pary dodaj 鄴速ka-ubijam a potem dodaj m彗 z proszkiem do pieczenia-po wymieszaniu wylewm mas na brytwan i piek. Na ka盥e jajko daj 3 dag cukru, 2 dag m彗i krupczatki je瞠li chodzi o jasny biszkopt. Do kakaowego te dodaj olej. W domowej kawiarence facet twierdzi 瞠 aby biszkopt mia r闚ny wierzch nale篡 po 5 min od upieczenia odwr鏂i go do g鏎y dnem - czy kto z was to praktykowa ?? pozdrawiam
maja [2005-09-25 23:37:10]
a ja my郵 瞠 dobrze ubita masa z jajek i cukru to po這wa sukcesu, druga po這wa to delikatnie wymiesza z m彗. W這篡 do nagrzanego piekrnika i pami皻a 瞠by: - piekarnik mocno nagrzewa do 200 st. C na cieniutkie biszkopty i piec kr鏒ko - piekarnik nagrzewa do 160 - 180 st. C na grube biszkopty i korpusy tort闚 biszkopt zawsze opadnie najlepiej ja zrobi to jeszcze w piecu i sam bez terapi szokowej!!!
s這dki piotru [2005-09-21 19:13:54]
Moja znajoma , zaraz po wyj璚iu ciasta z piekarnika ,upuszcza blaszk瘽a pod這g,taka terapia wstrz御owa ,gwarantuj, 瞠ciasto nigdy nie opadnie .
Jola woj. zach.-pom. [2005-09-20 08:39:36]
Biszkopt b璠zie smaczny je郵i dodamy do masy 2 lub 3 造磬i oleju.Taki biszkopt nie musi by ju nas帷zany.
Krysia z Tupperware/szczecin [2005-08-25 19:43:16]
Nie nie, nic z piekarnikiem. Napowietrzone czyli dobrze ubite. Gdy mamy ju bia趾a ubite z cukrem na sztywn pian, wtedy dodajemy 鄴速ka, i w tym momencie mas z bia趾ami i 鄴速kami nale篡 tak d逝go ubija (napowietrza), a zwi瘯szy si obj皻o嗆 tej masy.
Dorota [2005-08-25 10:49:10]
co znaczy napowietrzone?piekarnik otworzyc zaraz po wy豉czeniu piekarnika
Justyna [2005-08-23 13:20:59]
zgadzam sie z tob..dodam jeszczecze ja zawsze biszkopty pieke na pergaminie...nie ma problemu ze przylgnie do blaszki.Pergamin tylko na spod...bokow nie smarujemy...pozdrawiam
agnieszka [2005-08-21 11:37:43]
Zgodz sie z Dorot,ale nie tylko to jest wa積e.Ciasto musi byc tez porz康nie napowietrzone.Kto nie jest laikiem w pieczeniu ciast to wie o co mi chodzi.Pozdrawiam.
krystusia(K皻rzyn) [2005-08-11 21:39:29]
Dodaj komentarz

Autor:
Polecamy
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywa smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:

Smaczne listy s darmowe.
 
Najlepsze artyku造
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg s堯w kluczowych | Lista przepis闚 | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz si ju teraz
Aby otrzymywa smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:
Smaczne listy s darmowe.