Skocz do zawartości

Prawdziwa Paella


bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, w zwiazku z duza iloscia reklam w ostatnim czasie, postanowilem przedstawic Wam przepis na PAELLE. Przepis pochodzi od hispanskiego kucharza, sprawdzony i chwalony przez hiszpanskich klientow podczas mojego pobytu za granica, wykonywalem ja tysiace razy i zawiera najwazniejsze dla PAELLI szczegoly ( delikatnie przypieczenie od dolu ) o ktorych wiele osob zapomina. Po kolei. Najwazniejsza sprawa w PAELLI jest ryz oraz pomidorowa podstawa zwana Sofrito. Paelle mozesz wykonac z dowolnie dobranymi skladnikami jednak nie ma lepszej niz Seafood Paella czyli Malze, Krewetki, inne rodzaju stworzen morskich. Co dzwine nawet ludzie za nimi nie przepadajacy uwielbiaja ten rodzaj paelli. SOFRITO: - 2 duze biale cebule - 4 glowki czosnku - szafran - duza puszka pomidorow - liscie laurowe, pieprz caly, sol RYZ: - kup specjalny ryz do paelli - szafran - 2 duze cebule WYKONANIE SOFRITO Pokroj czosnek w plasterki, pokroj cebule w kostki, wrzuc do garnka na olej jednak nie pozwol by nabraly koloru. Dodaj soli i pozwol by cebula na oleju sie ugotowala. Dodaj liscie laurowe od razu, dodaj szafran, pieprz i sol. Gdy zobaczysz ze cebula puscila sok dodaj puszke pomidorow. Po dodaniu dosyp troszke chilli w proszku jesli takie posiadasz, nie duzo gdyz SOFRITO powinno byc slodkawe, chilli nada jedna troche wyrazistosci. Calosc dokladnie posiekaj juz w garnku tak by nie bylo caly pomidorow. Gotuj dlugo, na srednim ogniu, mozesz delikatnie je przypalic. Gdy woda wyparuje w polowie mozesz uznac je za gotowe. Przed zdjeciem z ognia zasmakuj i przypraw. RYZ Pokroj w kostke cebulke i podobnie jak z SOFRITO pozwol by sie na oleju ugotowala. Dodaj sol by cebula wydala wiecej soku. Gdy zobaczysz ze juz jest duzo soku, gdy jest ugotowana, dodaj szafranu i wymieszaj. Dodaj wczesniej zakupiony ryz. Wymieszaj dokaldnie i delikatnie obsmaz. Ryz powinien nabrac prawie niewidoczny zolty kolor. Jesli nie masz szafrany mozesz dodac starty imbir ktory doda zolty kolor. Dodaj go malo gdyz ma on jedynie nadac kolor a nie wplywac na smak. Dodaj wody lub najlepiej wywaru z warzyw. Jesli posiadasz jakeis resztki warzyw mozesz je ugotowac i wlasnie tutaj go urzyc. Ryz gotuj na mega duzym ogniu, szybko, ryz powinien byc pol twardy po zdjeciu z ognia. Taka jest paella. Garnek moze Ci sie przypalic, woda musi wyparowac mega szybko, 3 minuty i ryz jest gotowy. Wody uzyj jedynie nad ryz. Nie wiecej bo przegotujesz ryz. Przykryj zatem woda ryz na mm wyzej i pozwol na duzym ogniu jej sie wygotowac. Wymieszaj kilka razy i zdejmij dopiero jak zobaczysz ze nie ma grama wody. Paella powinna byc sucha. WYKONANIE Rozgrzej patelnie ( pozniej na niej podasz obiadek ). Nasyp soli i pieprzu. Wrzuc na mega goracy olej warzywa lub owoce morza. Obsmaz je. Dodaj lyzke sofrito. Nie duzo gdyz Paella to danie ryzowe a nie pomidorowe. Nie powinno byc za bardzo czerwone. Dosyp kilka lyzek ryzu ( ile zdolasz zjesc ). Dosyp zielony groszek by nadal skrajnie fajne kolory. Dolej ponownie 2 lyzki wazowe wywaru z warzyw, wywaru z ryb lub po prostu wody. Zostaw patelnie na duzym ogniu i nie mieszaj. Gdy woda zacznie wrzec na patelni, zmniejsz ogien, do konca nie rusza juz Paelli i pozwol by woda sie wygotowala i podgotowala mocniej ryz. Nie wolno przy tym paelli mieszac czy wstrzasac. Paella powinna byc sucha, sklejona, powinna byc jedna masa a nie wymieszana. Pozwol zatem by na pateli paella dojrzala. Posol, popierz, dodaj tyle przypraw ile uwazasz za stosowne. Gdy paella jest kompletnie sucha nadaje sie do jedzenia. Mozna ja podawac na talerzu lub bezposrednio z patelni co polecam ze wzgledu na smak. Paella powinna sie podpiec od dolu zatem podanie na patelni najlepiej zachowa ten smak. Nie pozwol by paella sie od dolu spalila w pierwszym etapie czyli wrzenia wody gdyz popsujesz jej smak. 3 minutki moze bulgotac, podpiec, pozneij zmniejsz ogien. W razie pytan piszcie :-) Pozdrawiam

post-13435-1238589335_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.