Skocz do zawartości

Rostbef


kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Rostbef

ok 1.5 kg rostbefu w jednym kawałku ,ważne by odleżała ok 0,5h w temperaturze pokojowej .

nacina się delikatnie skórkę( ten tłuszcz na górze) - w kratkę , piekarnik nagrzewam do temperatury 225*C

i mięso należy umieścić w brytfance na dole piekarnika skóra do dołu ,

dolej troszkę wody na dno i po 20 minutach wyjmij i piekarnika zmniejsz do 175*C

Mięso odwróć tłuszczem do góry wytrzyj ręcznikiem papierowym górę .

Posmaruj trochę masłem i posyp grubą solą ok 3 łyżki soli i sporo świeżo mielonego pieprzu

można posypać troszkę czosnkiem suszonym .

Następnie wstaw mięso na dół do piekarnika na ok 45 minut gdy mięso osiągnie temperaturę 60-65 *C (mierzy się specjalnym termometrem do mięsa) należy wyjąć owinąć folią aluminiową i pozostawić na ok 20 minut by mięso doszło , jeżeli wyciągniesz za wcześnie i zaczniesz kroić i sprawdzać przed odleżeniem to przy krojeniu będą uciekać soki także ważne jest by mięso odleżało . pieczeń będzie krucha ,należy ją kroić w cienkie plastry .

Uwielbia ja cała moja rodzina ,

pozdrawiam i życzę udanego gotowania :D ;) :)

tak powinno wyglądać mięso po upieczeniu różowe i soczyste

post-9951-1214588062_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.