Skocz do zawartości

cisowianka20

Smakowicze
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia cisowianka20

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. poszukuje przepis na keks. gdzie mogę go znaleść?? ja na pewno upiekę sernik, makowiec i jeszcze coś. zastanawiam się właśnie nad ciastami z tej strony.
  2. cisowianka20

    Cielaczek

    Ja zrobiłam Cielaczka wyszedł mi trochę inaczej. Nie jest to nic specjalnego. Takie tanie ciasto. Dobre jak nie ma co przegryźć do kawy. Dla gości nie za bardzo się nadaje. Na imprezy jest za zwykłe i nic specjalnego.
  3. Tak jak mnie! Jest bardzo dobra tylko mało słodka. Jak pisałam wyżej to dodam 2 raz rodzynki i więcej cukru. Wtedy będzie lepsza.
  4. Ciasto wlewa się warstwami nie miesza się w ogóle. Wstawia się na noc do lodówki na całą noc i rano się wyrabia ręką lub łyżką. Ja wyrabiałam ręką. Później wlano do blachy ciasto udekorować owocami i na to posypać kruszonką. To jest taka zwyczajna drożdżówka tylko bez mieszania i nie piecze sie odrazu tylko na następny dzień. Mi sie udała i jest pyszna. Tylko trochę za mało cukru i za dużo drożdży moim zdaniem. Drugim razem dodam więcej cukru, rodzynki i mniej drożdży. Wtedy będzie lepsza moim zdaniem. Pozdrawiam. Ps. Myślę, że Behatka1 pomogłam ci troszeczkę. Szkoda,że ci nie wyszło. Ja jestem początkującą kucharką i mi wyszło. Dziwne.
  5. Składniki 30 dag mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki lub od szynki) 30 dag mięsa wołowego (najlepiej pręgi) jajko czerstwa kajzerka cebula łyżka masła 5 łyżek tartej bułki olej do smażenia pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziarnisty Etapy przygotowania Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Dobrze odcisnąć, rozdrobnić lub zemleć w maszynce. Oba rodzaje mięsa zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na maśle. Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, przesmażoną cebulę, natkę pietruszki. Wbić całe jajko i od razu dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można wlać 2 łyżki wody i ponownie dobrze wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Z wyrobionej masy mięsnej uformować wilgotnymi dłońmi nieduże kotleciki. Obtoczyć je w tartej bułce, ułożyć na desce. Nożem o szerokim ostrzu nadać im owalny lub okrągły kształt. Na dużej patelni rozgrzać olej i kawałek masła. Kotlety układać niezbyt ciasno, smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i jarzynką, np. marchewką z groszkiem.
  6. piękny tort mogę poprosić dokładny przepis tego tortu??
  7. ciasto pyszne i ślicznie się upiekło. jest dosyć słodkie. po prostu pycha!!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.