Skocz do zawartości

dana2005

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    178
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    woj. łódzkie
  • Zainteresowania
    kuchnia, działka

Osiągnięcia dana2005

Doświadczony Forumowicz

Doświadczony Forumowicz (8/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ja też dość często piekę taką babkę drożdżową na białkach, tylko dodaję 1,25 szklanki mleka i płatki migdałowe. Robię też kruszonkę. Mój przepis na kruszonkę: 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru, pół masła, 1 żółtko. Ciasto jest dość gęste, dlatego, gdy już robot nie może sobie poradzić, ciasto przekładam na stolnicę i kończę wyrabianie. Dodaję mniej mleka, bo moja rodzinka lubi ciasto drożdżowe bardziej zbite. Pozdrawiam Dana2005
  2. Dziękuję Ci Vilolu za pochwałę moich pączków, tłusty czwartek za 2 dni i znowu będę jw smażyła.
  3. dana2005

    Sałatka Z Grzybów

    Ja też robię sałatkę z grzybów, ale troszkę inaczej - też jest pyszna. Podaję swój przepis Grzyby w sosie pomidorowym Durszlak grzybów ugotowanych, 4 duże cebule, 2 papryki, ? szklanki oleju, ? szklanki octu, ? szklanki wody, ? szklanki cukru, 1 koncentrat pomidorowy(większy) Grzyby wymieszać z zeszkloną cebulą i papryką, dusić parę minut, dodać liść laurowy, pieprz, angielskie ziele, posolić do smaku. Pasteryzować 30 min.
  4. Witaj! Do tej porcji ogórków dodaje się cały pęczek zielonego koperku. Pikle te robię już od kilku lat i zapewniam, ze na pewno będą smakowały.
  5. nie ustawił jeszcze statusu

  6. Witam! wlewam wodę do szyjki -mówimy tutaj o butelce 5 litrowej, ponieważ w takiej kiszę. W te butelki przekładam również ukiszoną kapustę z beczki wówczas nie wchodzi pleśń i przechowuje się nawet do zbiorów w następnym roku. Pozdrawiam
  7. A może spróbujecie z mojego przepisu, zapewniam, że są naprawdę pyszne. Jak piekę, to tylko z tego przepisu. Są bardzo puszyste, a tej puszystości, to chyba dodaje ta dodana piana i zaparzane ciasto. 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki , zrobić rozczyn i odstawić aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić ( co najmniej pół godziny) pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z dwóch białek, znów dobrze wyrobić, do momentu aż ciasto zmatowieje i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto na pączki powinno być luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki nadziewając je konfiturą lub marmoladą różaną wymieszaną z powidłami śliwkowymi. Uformowane kłaść na deseczce wyłożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Aby szybciej wyrosły, układam je na blasze do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i posypanej mąką. Wstawiam do lekko nagrzanego piecyka z uchylonymi drzwiczkami. Wyrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu. W razie jak tłuszcz będzie dymił, schładzać go plasterkami obranego ziemniaka. Wyjmować na bibułę, żeby ociekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Można też zanurzać je w lukrze zrobionym ze 1 białka , soku z pół cytryny, i cukru pudru (lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany) i posypać smażoną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Troche pracochłonne ale pyszne.
  8. Ja również uważam, że Marcin jako administrator postąpił rozsądnie. No tym forum powinien być porządek. Kayu, sprawę uważam za niebyłą.
  9. dana2005

    Isaura

    Piekłam izaure wg Twojego przepisu i jest bardzo dobra, tylko jak bedę piekła następnym razem to dam więcej sera, napewno będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam
  10. Chcę jeszcze dodać, iż ze względów zdrowotnych zmuszona byłam zmniejszyć wagę. Próbowałam różnych diet.Gotowałam zupę Kwaśniewiskiego i próbowałam diety kopenhadzkiej, kilka kilogramów schudłam a póżniej wilczy głód i waga wracała z naddatkiem. Wydaję mi się, ze ta kapuściana dieta i ruch pomogły.
  11. witaj na forum. Zaciekawił mnie ten przepis, robię podobny schabik. Nacieram czosnkiem i gałką muszkatołową, opiekam na patelni i póżniej gotuję w mleku z pietruszką na wolnym ogniu. Kroję w plastry i robię sosik z tego mleka. Mięsko jest soczyste i delikatne. Twój przepis wydaje mi sie ciekawszy. Jak wypróbuję to napiszę, czy smakowało. Pozdrawiam
  12. ja uważam, ze warzywna a szczególnie kapuściana jest korzystniejsza. Ja stosując (starając się)przestrzegać diety rozdzielnej i jedząc w zasadzie wszystko (zasada - im mniej to lepiej, posiłki nie częściej niz co 3 godz.), ostatni posiłek ok. godz. 17-18 i dużo surówek właśnie z białej kapusty, kiełków, soków owocowo-warzywnych, jedząc tylko niewielkie ilości chleba razowego(upieczonego samemu), duzo ruchu(trzeba codziennie przejść ponad 5 km) schudłam przez 1 rok ponad 10 kg bez efektu jojo. Kapusta posiekana zamiast jabłka doprawiona cytrynką, oliwką, kiedy dopadnie głód no i dużo wody niegazowanej, czerwonej herbaty. To tyle.
  13. dana2005

    Opadanie Biszkopta

    Oto mój niezawodny biszkopt na tort: 6 jaj, 3/4 szklanki, niepełna szklanka mąki pszennej, maki ziemniaczanej(uzupełnienie szklanki), 3 łyżki wody lub soku z cytryny, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Żołtka ubijam z połową cukru. Powoli w czasie ubijania dodaję wodę lub sok z cytryny i dalej ubijam. Z białek ubijam sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i reszty cukru. Przesiwam obie mąki z proszkiem do pieczenia na emulsję z żółtek, dodaję połowę piany i delikatnie i staranie mieszam drewnianą łyżką. Następnie dodaję resztę piany i mieszam juz bardzo lekko i wstawiam biszkopt do piekarnika nagrzanego do 170o C. Po 10 minutach nieco zwiększm płomień (do 180oC) i piekę biszkopt, aż do zrumienia. Wypróbujcie, może ten sposób przypadnie Wam miłe panie do gustu. Serdecznie pozdrawiam
  14. dana2005

    Piana z bialek

    Ja zawsze dodawałam soli, ale wczoraj jak robiłam ciasto przez omyłkę do białek oprócz soli wsypałam cukier waniliowy i o dziwo piana pięknie się ubiła.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.