Racuszki to takie słoneczka na patelni :lol: chłopcy bardzo je lubią i aby sie im nie znudziły robie je na rożne sposoby.
Podstawowe jest ciasto typu naleśnikowego tylko gęstsze: mleko, jajka, mąka, łyżka oleju, cukier, trochę cukieru waniliowego, szczypta soli.
Ciasto to mieszam z plastrami kwasnych jabłek (takich do rozpieku) i smażę na patelni z obu stron. Posypuje cukrem pudrem.
Dla odmiany jabłka ucieram na grubych oczkach i mieszam z ciastem dodając do cukrowej posypki cynamonu.
Zamiast jabłek daję plasterki banana, lub jabłka mieszam z banami lub gruszkami.
Pyszne są także racuszki z owoców sezonowych: truskawki, brzoskwinie, pozimki...itd Do owoców soczystych robię nieco gęstsze ciasto i dodaję jedno jajko więcej, bo placki przywierają do patelni.
Smacznego :lol: Krakusia