Mam przepis na taki tort - nazywa się TORT MOCCA.
Składniki:
4 czubate łyżki kawy mielonej
1,5 kostki margaryny lub masła
6 żółtek
0,25 kg cukru pudru
bezy (kupujemy gotowe)
krążek wafla
ewent.mielone orzechy do posypania
Kawę zaparzamy w jak najmniejszej ilośći wody.Zostawiamy razem z fusami i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy drewnianym tłuczkiem w glinianej misie, tak aby otrzymać puszystą masę. Osobno ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę - dodajemy stopniowo do masy i ucieramy tłuczkiem w tym samym kierunku. Następnie wlewamy stopniowo kawę razem z fusami ciągle ucirając. Na dnie tortownicy kładziemy krążek wafla, a na nim dość ściśle warstwę bez. Bezy pokrywamy warstwą kremu, a na niej znowu bezy. Przekładamy tyle razy na ile wystarczy ciastek i kremu (lekko uciskamy bezy). Na wierzchu powinien być krem, który posypujemy mieloną kawą i orzechami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!!
PS. Osobiście nie robiłam, ale przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki która się nim zachwycała.