Skocz do zawartości

aniela

Smakowicze
  • Postów

    66
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia aniela

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Tyle pochwal, ze poprosilam by kupiono mi w Polsce taka foremke. Prawdopodobnie sa co najmniej dwa rozmiary, a ja dostalam te mniejsza i dzisiaj ugotowalam babke pierwszy raz. Nigdy wczesniej nie slyszalam ani nie mialam okazji sprobowac tego rodzaju wypieku. Zrobilam ja wedlug przepisu Anna K. i zastanawiam sie czy Twoje dane Aniu sa na duza forme? Moja babka w polowie wyciekla do garnka z woda, reszta byla bardzo sucha i sie rozpada. Wnioskuje, iz nie tylko mnie sie ona nie udala. Co jest tego powodem??? Dzieki wszystkim za odpowiedz i cieplutko pozdrawiam. majka
  2. aniela

    Babka Zeberka

    Znalazlam kiedys tutaj babke do ktorej zamiast proszku do pieczenia dodawalo sie sode oczyszczona. Miala lekko gorzkawy smak i byla dwukolorowa (bialo-czekoladowa).. Przepis wlozylam w pewne miejsce, bo wszystkim ten wypiek smakowal, no i oczywiscie ....nie moge go znalezc. Bardzo prosze wlasciciela lub kogos kto orietuje sie o jaka babke tu chodzi. Pozdrawiam i serdecznie dziekuja za wszystkie odpowiedzi. Dzisiaj pozostaje mi opcja "Babki Zeberka" Majka
  3. Renatko, dzieki ogromne za umozliwienie przepisu dla Gosi 34. To prawda, ostatnio nie zagladalam tutaj, do konca czerwca bylam zajeta w pracy, potem zrobilo sie bardzo goraco, a moj syn wybieral sie do Polski wiec ciagle bylo wiele spraw do zalatwienia. Bylo jednak bardo milo dowiedziec sie, ze ktos zauwazyl moj brak na forum. Ala-z dzieki i Tobie za umieszczenie swojej opinii i przesylam dla wszystkich gorace pozdrowienia, pa majka
  4. Majko 9, witam jako swoja imienniczke i dziekuje za opinie!! Jolu, bardzo sie ciesze, ze az tak Tobie i rodzince one smakuja. Raz jeszcze SERDECZNE PODZIEKOWANIA !!!! Ja osobiscie tez mam sporo przepisow z Twojej kuchni, ktore czesto robie. Wazne jednak, ze skrzydelka "pofrunely" w swiat i ciesza sie powodzeniem na drugim kontynencie. Pozdrawiam goraco, majka
  5. Bardzo przepraszam wszystkich, ze tak dlugo tutaj nie zagladalam. Ciesze sie jednak, ze smakuje Wam danko z mojego przepisu i DZIEKUJE wszystkim za opinie. Renatko, ja podaje te skrzydelka z ziemniakami, ryzem, cokolwiek wpadnie mi do glowy, ale takze jak cos zostanie dzieci biora do szkoly z pieczywem jako drugie sniadanie. Sosu nigdy nie wyrzucalam, on gestnieje czesciowo przy pieczeniu i nim polewalam ziemniaki czy ryz. Emka i Jolka, DZIEKI ze i Wy sie tutaj wpisaliscie. Fakt, ze Wam one smakuja ma dla mnie najwieksze znaczenie. W czasie wakacji, gdy bede miala wiecej czasu, postaram sie jeszcze cos wyszukac dla Was egzotycznego. Pozdrawiam, MAJKA !!!!
  6. Dziewczyny, jestescie wspaniale, dzieki za tak szybka odpowiedz Renatce i Tobie Halinko. Halinko, ja wlasnie probowalam te polewe uratowac w ten sposob jak piszesz dodajac wiecej masla, ale co sie stalo to ze maslo oddzielilo sie od reszty i moglam je odlac, dlatego reszta byla taka gesta. Moze nie powinnam az tak bardzo ogrzewac masla by wrzalo? Wszyscy bylismy rozczarowani, bo bardzo nam ona smakowala a nie pamietam co robie inaczej. Cieplutko Was pozdrawiam, majka
  7. Halinko, pomocy!! Zatesknilam za Twoim ciastem ale zupelnie nie pamietam jak robilam te polewe?! Dwa razy wyszla mi bardzo gesta, tak ze nie da sie nia polac ciasta. Wiele razy robilam te polewe na inne ciasta, bo nam bardzo smakowala, a dzisiaj jak na zlosc, dwa razy zrobila mi sie kulka ciasta. Jak sadzisz, czego dalam za duzo a czego za malo? Moze pamitasz ile duzych lyzek tego kakao Ty dajesz? Pozdrawiam Cie serdecznie, majka
  8. Witam wszystkich i ciesze sie sporym zainteresowaniem na skrzydelka. Nie zagladalam na te stronke przez jakis czas, przepraszam ze nie napisalam od razu (Wiolu, Jolu i Kasiu), jestem jak zwykle w tych miesiacach bardzo zajeta w pracy. Jolu, robilam kurczaka z tego przepisu wiele razy, jak kolwiek jest to orginalny przepis na skrzydelka. Kurczaka nalezy wtedy pociac na mniejsze kawalki i zwiekszyc troche czas pieczenia. Prosze tez zwrocic uwage, ze ocet ktory jest u mnie w sprzedazy ma 5%, pamietam ze w Polsce zawsze byl 10% , wtedy nalezy dac o polowe octu mniej lub zwiekszyc ilosc wody. Ilosc cukru jest juz wedlug uznania, kiedy wyda wam sie za slodkie, mozna go zawsze zmniejszyc. Ja osobiscie robie dokladnie tak jak podalam. Pozdrawiam, majka.
  9. Hej, Tomek, ciesze sie ze moglam pomoc! Sam przepis wyglada ciekawie, co oznacza ze powinien byc dobry. Moj makowiec jest bardzo zblizony do tego, ktory Ty znalazles i jest super smaczny. Porblem jest tylko jeden, ze jest czaso-chlonny, Ja nie mieszkam w USA, przesylam pozdrowienia z Kanady. majka
  10. Tomek, z tej ilosci jaka podales wydzie ok 4 do 5 duzych makowcy! Mysle ze na poczatek zmniejszmy te dane o polowe na wypadek gdyby im nie smakowalo z tego przepisu, wtedy mniejsza strata. Porcje zawsze moga podwoic jak beda go lubiec. Troche dodalam od siebie, bo ja mialam bardzo zblizony przepis, ktory wiele razy pieklam wczesniej. MAKOWIEC- POPPY SEED CAKE FILLING: 1 lb. poppy seeds, 1c. sugar, 4 Tb. honey, 2 rounded Tb. butter, 2 egg whites, 1 vanila sugar, 3/4 c. raisins. 1 c. chopped walnuts, 1 Tb. finely chopped candied orange peel. DOUGH: 1 lb. flour, 1 c. sugar, 3/4 c. margarine, 4 egg yolks, 1 c. milk ( lightly warm) 1 oz. yeast, pinch of salt, butter and bread crumbs to grease the cake form. BRUSHING: 1 egg GLAZE: 1 c. icing sugar, 1-2 Tb. lemon juice, 1-2 Tb. boiling water. 1) Rinse poppy seeds, scald with hot water and let sit overnight. The next day drain the poppy seeds in a sieve, grind at least two, three times. Melt butter in a pot, add sugar, poppy seeds, honey, raisins, nuts, (candied orange peel, optional) and fry a few minuts on a low flame, still mixing. When slightly cooled, add egg whites whisked into a froth and mix. Divide the poppy seed mixture into 2 parts. 2) Mix yeast with 2 Tb of sugar, 2 Tb of flour, about 100 ml. of lightly warm milk. Mix well and let it rise. 3) Grind the yolks well with the remaining sugar, and to this add the raised yeast, milk, salt and flour. Make a dough. At the end add melted margarin and lemon juice. Mix well again. The dough must not stick to your hands. Cover with a towel and let the dough rise. 4) Divide the dough into 2 parts. Roll out each part of the dough, lightly sprinkled with flour. Evenly spread the poppy seed mixture on the dough, roll up the dough and place in long, app. 18 -inch loaf pans. Close the edges of the rolls so that the poppe seed mixture doesn't come out during rising. Let the rolls rise again in a warm place covered with a towel, then brush with an egg mixed with 1 tsp. milk. 5) Preheat oven to 360 F and then place the rolls in for ~ 40 minutes. Check if ready with toothpick, which should remain dry. When slightly cooled, take out of the pans and glaze. !!! POPPY SEEDS CAKE, is a traditional Polish dessert, especially popular during the Christmas and Easter seasons. PS. Tomek, daj znac czy smakowal im makowiec. Mam nadzieje, ze w miare dokladnie opisalam caly proces przygotowania i nie beda mieli problemow ze zrobieniem. Pozdrawiam, majka.
  11. Witaj, przepis znalazlam ale wydaje mi sie malo sprecyzowany, np. podane jest 1 palma ( to znaczy ile?)Tutaj margaryna ma rozmiar od 5 dkg az do kilku kg. wiec ktora? Paczka drozdzy? swieze maja 454gramy a suszone to znow w granicach od 1 lyzki stolowej az do pol kg. Podaj dokladne dane, albo ...... wstawie swoj przepis, ktory jest bardziej skomplikowany. majka
  12. Witaj Wilczku! Przez ostatnie trzy strony nie znalazlam zadnego przepisu na "Prosty makowiec " Rudzika w wersji polskiej?! Jak podasz dokladny przepis to napisze go dla Ciebie w wersji angielskiej, chociaz nie obiecuje ze zrobie to wczesniej, jak z koniecem tygodnia. Pozdrawiam, majka.
  13. aniela

    Zupa Z Kopru Wloskiego

    Halinko, podziwiam i gratuluje, ze odwazylas sie zrobic cos nowego!!! Od dluzszego czasu nie zagladalam na te strone, nie wiele osob jest zainteresowanych gotowaniem zup, szczegolnie kiedy chodzi o zupelnie nowe przepisy. Ja osoboscie tez dlugo zwlekalam z jej zrobieniem, ale zawsze ciekawosc bierze gore. Jest to bardzo popularna zupa w regionie Tuscani - we Wloszech, a koper wloski jest warzywem o wielu cennych wlasciwosciach. No coz, pozostaje mi tylko podziekowac Tobie Halinko za zdjecia, ktore umiescilas i ogromie sie ciesze, ze smakowalo to danko Twojej rodzince. Pozdrawiam Ciebie goraco, pa majka
  14. Iwonko, dziekuje bardzo i Tobie za podzielenie sie z nami swoja opinia. Ogromnie cieszy mnie fakt, ze Wam wszystkim one spakuja. Goraco pozdrawiam majka.
  15. Halinko, ciesze sie ze i Tobie one smakuja. Pozdrawiam cieplutko, majka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.