Skocz do zawartości

Agawcia

Smakowicze
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Agawcia

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Agawcia

    Placek Orzechowy

    ciasto na prawde bardzo ciekawe i smaczne choc jak dla mnie ciut za duzo tej masy jest,nastepnym razem zrobie z jedna warstwa masy,na to delicje owoce i galaretka
  2. Agawcia

    Placek Orzechowy

    jutro zamiezam zrobic to ciasto tylko mam pytanie odnoscie tego jakie to maja byc orzechy?(rodzaj)
  3. Agawcia

    Blender

    Ja mam do Was pytanko,dzisiaj robilam zupe krem z pieczarek i jak zmiksowalam to wszytsko blenderem to zostawilam go tak na 5 minut nie wymytego i ta koncowka cala biala mi zafarbowala i nie moge go doczyscic niczym.Macie jakas rade?
  4. Agawcia

    Cielaczek

    ja mam pytanko do sera,czy moze byc taki z wiaderka?
  5. Ja mam zamiar piec sernik,jablecznik i makowca zwijanego,mam taka prosbe aby ktoras z Was podala przepis wlasnie na takiego makowca,ja mam ale chcialabym porownac.Dziekuje
  6. Agawcia

    Piernik Z Serem

    Smakowite to ciastko,a czy serek taki z wiadereczka nie bedzie za zadki?
  7. A co zrobic zeby owoce nie opadly na dno???cos slyszalam ze trzeba chyba w mace obtoczyc ale nie jestem pewna hmmm,a co bedzie jak nie dam kaszy??
  8. Agawcia

    A Lá Calzone

    Ja znam podobny przepis ,znaleziony w internecie i pod inna nazwa- Bombery Skladniki Przepis Ciasto: 300 g maki 10g swiezych drozdzy 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy Nadzienie: 400 g pieczarek 200 g szynki 3 cebule 1 lyzka oliwy wegeta czosnek granulowany papryka w proszku Sos: 5 sztuk swiezych pomidorów (zima mozna je zastapic pomidorami bez skóry z puszki) 2 lyzki oliwy 2 zabki czosnku bazylia, oregano, cebula Ponadto: zólty ser Sos: Pomidory obrac ze skórki, pokroic w kawalki i smazyc na oliwie, az sos zgestnieje. Cieply przetrzec przez sito, aby usunac pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawic. Dodac takze podsmazony na oliwie czosnek i cebule - wczesniej drobniutko posiekane. Ciasto: Drozdze wymieszac z 2 lyzkami mleka i odstawic na ok. 5 minut. Do miski przesiac make. Gdy drozdze wyrosna, polaczyc je z maka, dolac reszte letniego mleka, dodac sól. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Mozna je wyrabiac recznie lub mikserem. Gdyby zbyt sie kleilo - dodac troche maki. Ciasto uformowac w kule, posmarowac je polowa oliwy, oprószyc maka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy nieco podrosnie, kilka razy je zagniesc, przeniesc na stolnice, podzielic na 4 czesci (lub wiecej - zalezy od tego, ile sztuk chcemy otrzymac). Kazda czesc rozwalkowac cieniutko, posmarowac sosem i posypac startym zóltym serem. Nadzienie: Pieczarki obrac i pokroic w dosc duze kawalki, poddusic na oliwie. Dodac pokrojone w kostke cebule oraz pokrojona w kostke i podsmazona szynke. Calosc dusic ok. 20 minut. Przyprawic do smaku. Wylozyc na wyrosniete ciasto, posmarowane czescia sosu pomidorowego i posypane zóltym serem. Calosc skladac formujac bombery: Klasc bombery na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wierzch mozna lekko posmarowac oliwa.Piec okolo 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C. Ja dodalam jeszcze kukurydze i czerwona fasolke,jako nadzienie kosteczki piersi z kurczaka wczesniej obtoczone w ziolach i podsmazone i jako sos pomidorowy uzylam sosu do spagetti z torebki.
  9. Wysmienicie wyglada ten serniczek i sie skusze zeby go zrobic tylko mam pytanko-czy moze byc ser gotowy juz mielony,takie z wiadereczek,czy bedzie ze rzadki???Pozdrawiam
  10. Znam ten przepis od lat i powiem ze jest pyyysznyyyyyyyyyyy,robie go baaaaaaardzo czesto!!!!Polecam
  11. Agawcia

    Leczo Parowkowe

    Dawno nic juz tu nie bylaam,ale sledzilam wszystko co tutaj sie dzieje,wiecie co kiedys kiedys dawnooo temu bylam na komuni u kuzynki to na prawde byl szmat czasu kolo 8 lat nio i pamietam jadlam bardzio pyszne danie,ostatnio tak w biegu udalo mi sie zdobyc przepis nie jest za dobrze dopracowany bo sama jeszcze nie zdarzylam wyprobowac :D ,ale podam tutaj co i jak mniej wiecej moze jak ktos bedzie chcial wyprobowac to sam dopracuje a wiec,wszystko jest na oko: LECZO PAROWKOWE -papryka (z kazdego koloru po troche albo cale) -pomidorki moga byc swierze albo z puszki bez skorki(z tego bedzie sosi) -cebula -czosnek -moga byc pieczarki -moze byc marchewka -moze byc kukurydza -kapusta pekinska -parowki cienkie(dosc duzo parowek) -przecier pomidorowy -maka na zaklepke -bulion -przyprawy(troche jakis ziolek,sol,pieprz,papryka) Kolejnosc jest taka papryke kroimi w waskie paski albo kosteczke,cebulke tak samo,czosnek wycisniety przez praske i to wszytsko dusimy razem z pomidorkami.Pod koniec jak juz jest miekkie dodajemy parowki pokrojone w kostek.Osobno na bulionie dusimy pekinska pokrojona w paski,jak juz jest miekka dodajemy do tego zawartosc calej patelni(i co tam jeszcze uwazamy czy to bedzie kukurydza czy podsmazone pierzareczki),dusimy jeszcze troszke i dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy i robimy zaklepke z maki i wlewamy do sosiku,To ma miec konsystencje gesta cos jak bigos nio i pikantna,dobrze doprawiona.Ale to nie koniec.Z reszty parowek robimy cos takiego,parowki przekroimy na pol,z kazdy koniec parowek lekko ponacinac na krzyz i to podgotowac tak ze te konce parowek ladnie sie powywijaja do zewnatrz tworzy sie bardzo ladna kompozycja.Teraz tylko na talerz nakladamy leczo i na wierzch lecha dokladamy paroweczki powywijane,do tego polecam pieczywo czosnkowe i lampeczke winka,jest na prawde dobree.Te parowki powywijane pozniej mozna juz dodac do lecza lecz przy odgrzewaniu uwazac zeby sie nie polamyly.Zycze smacznego i sama zamierzam w tygodniu robic to leczo.Pozdrawiam napiszcie jak ktos sporbuje czy smakowalo.
  12. Agawcia

    3 bit

    Czesc!!! Ja mam troszke inny przepis na 3 bit mysle ze bardziej zblizony do prawdziwego smaku batonika 3 bit,o to moj przepis 3 bit 6 paczek herbatnikow 1masa karpatkowa 1mleko skondensowane slodzone 1 galaretka cytynowa 1margaryna 0,5 smietany laciatej 30 % 2 sniezki 0,5 l mleka 1 gozka czekolada mase karpatkowa ugotowac z 0,5l mleka po ugotowaniu do GORACEJ masy dodac galaretke (w proszku)i dobrze wymiesza. mase ostudzic i u utrzec z margaryna. mleko skondensowane gotowac 2,5 godz. smietane ubic ze sniezkami na blache ulozyc herbatniki na nie mase karpatkowa , herbatniki, mleko skonsendowane , herbatniki bita sietana i na wierzch zetrzec na malych oczkach czekolade TA GALARETKA DAJE LEKKO KWASKOWATY SMAK PRZY CZYM CIASTO NIE JEST ZA SLODKIE I MA NA PRAWDE FAJNY POSMAK:POZDRAWIAM I SPROBUJCIE A JAK ZROBICIE TO NAPISZCIE CZY SAMKOWALO ::-):):D:):D :D Chcialam jeszcze dodac ze zamiast masy karpatkowej gotuje 2 budynie na 0,5 l mleka i po ostudzeniu ucieram kostke masla i malymi porcjami dodaje ten krem:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.