Skocz do zawartości

ewaldek

Smakowicze
  • Postów

    46
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    13

Ostatnia wygrana ewaldek w dniu 12 Lutego 2018

Użytkownicy przyznają ewaldek punkty reputacji!

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Polska
  • Zainteresowania
    gotowanie

Ostatnie wizyty

2762 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ewaldek

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

9

Reputacja

  1. Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! Z przepisu wychodzą dwa makowce. Jak zrobić ten przepiękny makowiec można podglądnąć na kanale YouTube: https://youtu.be/xtnGGIjZ568 Z przepisu wychodzą dwa makowce Składniki na zaczyn: 35 g świeżych drożdży 1 łyżkę mąki 3/4 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 400 g mąki ¼ kostki roztopionej margaryny 3 żółtka 0,5 szkl. cukru szczypta soli Składniki na masę makową: 250 g maku 0,5 szkl. cukru ¼ kostki margaryny 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta) 1 łyżka miodu 70 g rodzynek 70 g orzechów włoskich olejek migdałowy Składniki na lukier: 3 łyżki wody lub soku z cytryny cukier puder (około 10 czubatych łyżek) Składniki polewę czekoladową: 1 tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki mleka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry. Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem. Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy około 30 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem. Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję. Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.
  2. ewaldek

    Bułki do zapiekanek

    Bułki do zapiekanek 7x27 cm Chcesz zaskoczyć rodzinę domowymi zapiekankami z własnymi drożdżowymi bułkami? To przepis dla Ciebie! Pokażemy krok po kroku wykonanie drożdżowych bułek do zapiekanek. Przepis dostępny w formie filmu na kanale YouTube: https://youtu.be/Zx1UHllmWSw Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 450) 1,5 szklanki wody 30 g drożdży prasowanych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru Wykonanie: Do miski wlewamy 0,5 szklanki letniej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę około 550 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15 min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza). Dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, o długości około 27 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem, żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do pieczenia, na wypadek ewentualnego zetknięcia się bułek podczas pieczenia. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się ze sobą. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20-25 min. Jednak czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika - każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Z przepisu wychodzą 3 bułki do zapiekanek. Smacznego!
  3. ewaldek

    Ciasto chmurka

    Biszkopt przełożony puszystą bitą śmietaną. Górę przykrywa masa kajmakowa i orzeszki ziemne. Jest bardzo łatwe w zrobieniu, a smak powala... Jedno z moich ulubionych ciast. Polecam! Przepis dostępny na kanale YouTube: https://youtu.be/FrH1FkzJe3Q Składniki na biszkopt: 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: około 900 g śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukry pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny Dodatkowo puszka masy kajmakowej / krówkowa (400 g) 150 g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie, bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 24 - 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią warstwę. Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy przestudzoną żelatynę). Biszkopt przecinamy na pół. Przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na jeden placek naszego biszkoptu, który nasączyliśmy wodą z cukrem. Wszystko przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który też nasączamy wodą z cukrem. Wierzch biszkoptu smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
  4. ewaldek

    Kokosanki

    Kokosanki Kokosowy czar połączony z polewą czekoladową i biszkoptem, tworzą pyszne smakołyki. Przepis w formie filmu na kanale YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=tUi5BIwzXqA Składniki na biszkopt: 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę czekoladową: 250 g masła lub margaryny 130 g cukru ¾ szklanki mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo około 300 g wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 38-24 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170- 180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Rozpuszczamy masło lub margarynę w rondelku. Następnie dodajemy mleko, cukier oraz kakao i na małym ogniu mieszamy do połączenia się składników. Polewę czekoladową lekko studzimy. Pokrojony biszkopt na małe kawałki, zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  5. ewaldek

    Sernik szachownica

    Sernik szachownica Sernik szachownica przekładana kakaowym biszkoptem z polewą z mlecznej czekolady. Ciasto efektownie wygląda i jest bardzo smaczne. Przepis w formie filmy dostępny na kanale YouTube: https://youtu.be/yKrJylxz-c8 Składniki na biszkopt: 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę serową: 2 kg sera półtłustego 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 200 g masła 2 budynie waniliowe 6 kropli olejku waniliowego Składniki na polewę czekoladową: 2 tabliczki czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach 38-24 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170- 180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Ser mielimy lub przyciskami przez praskę dwa razy. Następnie ucieramy masło, do którego dodajemy cukier puder, żółtka jaj oraz budyń. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy ser. Gdy masa zrobi się gładka, dodajemy wcześniej ubitą pianę z białka jaj i wszystko ze sobą łączymy. Biszkopt tniemy na 7 równych pasków wzdłuż foremki. Do foremki wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 4 paski biszkoptu robiąc odstępy równe, wielkości pasków biszkoptów. W wolne odstępy, które zrobiliśmy nakładamy masę serową do wysokości biszkoptu. Teraz w miejsca gdzie nakładaliśmy masę serową kładziemy paski biszkoptu. I znowu wolne miejsca nakładamy masę serową ładnie przykrywając paski biszkoptu i wszystko wyrównując. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 min. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10 min. Następnie uchylamy piekarnik i studzimy przez następne 10min. Na koniec otwieramy piekarnik do końca i studzimy w nim jeszcze przez około 20 min. W podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
  6. Ciasto na zimno z charakterem. Smak cappuccino lekko orzeźwia, a bita śmietana łagodnie gładzi podniebienie. Niebo w buzi. Przepis dostępny w formie filmu: https://youtu.be/PBe_sbdajFM Składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe 1 l mleka 150 g masła 6 łyżek cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na krem cappuccino: 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek kawy cappuccino w proszku 400 g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny (rozrobione w 1/3 szklanki wody) Składniki na bitą śmietanę 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 fiksy do bitej śmietany Dodatkowo: Około 63 herbatników maślanych Kawa cappuccino do posypania Wykonanie: Masa budyniowa - Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Krem cappuccino – Do miski dajemy serek mascarpone i kawę cappuccino w proszku i wszystko dobrze mieszamy używając miksera. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie używając miksera dodajemy stopniowo po łyżce bitej śmietany do serka mascarpone i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody. Bita śmietana – śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy do śmietany oraz cukier puder. Składamy ciasto – foremkę o wymiarach 40 x 24 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę budyniową, którą przykrywamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy krem cappuccino, który przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy kawą cappuccino. Ciasto wkładamy do lodówki na min 12 godz. Smacznego!
  7. Mega szybki sernik idealny na upalne dni. Sernik bez pieczenia, łatwy w wykonaniu, a mino to przepyszny. Przepis i wykonanie w formie filmu: https://youtu.be/CV-bVXmDCYM Składniki: 20 herbatników maślanych 330 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki czekolady mlecznej 1 szklanka cukru pudru 1 kg twarogu półtłustego 3 łyżki żelatyny (1/3 szklanki wody do żelatyny) płatki migdałowe do posypania wierzchu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce dwa razy. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli mlecznej i odstawiamy żeby nieco ostygła. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i zostawiamy, aby nieco ostygła. Na blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm (może być wyłożona papierem do pieczenia ale nie koniecznie) wykładamy herbatniki maślane. Do miski dajemy twaróg, który wcześniej przecisnęliśmy przez praskę i mikserem miksujemy razem z połową cukru pudru, tak żeby pozbyć się grudek i zrobiła się jednolita masa. Następnie ubijamy śmietanę. Aby ubić bitą śmietanę musi ona być zimna i wyciągamy ją z lodówki przed samym ubijaniem. Na koniec ubijania śmietany dodajemy pół szklanki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz znowu bierzemy ser i miksujemy mikserem dodając ubitą śmietanę. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko dobrze miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladę i miksujemy tylko tyle i ile potrzeba do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną herbatnikami. Masę rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blaszki. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami lub np. wiórkami czekolady. Smacznego!
  8. ewaldek

    Orzechowiec

    Orzechowiec Orzechowiec to pyszne ciasto z miodem i orzechami oraz masą budyniową. Bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Sprawdza się super na przyjęciach i różnych imprezach okolicznościowych. Zawsze pierwsze znika ze stołu. Zapraszam na przepis w formie filmu: https://youtu.be/-2s6XAGtF9M Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej (typ 450-650) 70 g cukru pudru 150 g miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 190 g masła Warstwa orzechowa: 250 g orzechów włoskich 80 g masła 100 g cukru 2 łyżki miodu Masa budyniowa: 1,5 l mleka 3 budynie śmietankowe (po 140 g paczka) 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła Wykonanie: Ciasto kruche: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć foremkę o wymiarach 40 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki. Wykładamy foremkę drugą częścią ciasta oraz warstwą orzechową i również pieczemy 15-20 min w temperaturze 180°C. Masa budyniowa: Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Warstwa orzechowa: Na patelni rozpuszczamy masło dodając cukier i miód. Kkiedy wszystko ładnie się rozpuści dodajemy orzechy włoskie i przez parę minut je podsmażamy. Kiedy już wszystko przygotowaliśmy przyszła pora na złożenie ciasta. Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy plackiem z orzechami. Placek z masą orzechową musi być dobrze ostudzony, ponieważ nie damy rady przykryć masy budyniowej (po prostu nam się pokruszy). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
  9. Ciasto bardzo proste, ale dla cierpliwych, szczególnie latem. Daje orzeźwienie w gorące dni. Przepis w formie filmy na kanale YouTube: https://youtu.be/R9Nq5RYE-nI Składniki: · 4 serki homogenizowane (po 175g) · 4 galaretki (kolorowe- np. cytrynowa, truskawkowa, agrestowa i malinowa) · 1600 ml wody · owoce (według uznania) Wykonanie: Rozpuść galaretkę w 400 ml wody, przestudź, dodaj do niej serek, dobrze wymieszaj (trzepaczką lub mikserem). Zostaw, żeby zaczęła zastygać. Wtedy wlej do tortownicy o średnicy około 25 cm, odstaw do lodówki, żeby stężała. Powtarzaj to z resztą serków i galaretek. Ale rób to sukcesywnie, żeby warstwa z tortownicy zdążyła stężeć i każda po kolei z robionych galaretek wymieszanych z serkiem powoli zaczęły zastygać. Przed wylaniem ostatniej warstwy ułóż owoce i zalej ostatnią warstwą. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.
  10. Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca. Zapraszam na przepis w formie filmu: https://www.youtube.com/watch?v=2euz9Q_cGWM Składniki: 800 g ziemniaków 3 kiełbasy śląskiej (około 460g) 140 g pieczarek 120 sera żółtego 180 g kukurydzy konserwowej 1 cebula Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól. Składniki na sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy (Sarepskiej) 2 łyżki majonezu Wykonanie: Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku. Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez. Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem. Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem. I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił. Smacznego!
  11. Pewno że można:) ale nie wszyscy mają pomidory z puszki, a koncentrat pomidorowy tak:)
  12. W tym cieście sprawdza się powiedzenie, że im mniej tym lepiej. Dobry smak uzyskany z kilku składników to właśnie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną. A wszystko uzyskane bez pieczenia. Przepis w formie filmu na kanale YouTube. Zapraszam! https://youtu.be/lRrkCRAGSss Składniki: 3 opakowania herbatników maślanych (około 86 szt.) 1,5 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szk. cukru 250 g masła 2 śmietany 30% (po 330 ml) 3 fixy 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń cały czas ucieramy mikserem lub ręcznie. Na blaszkę o wymiarach około 40x24cm wykładamy na spód pierwszą warstwę herbatników maślanych, a na herbatniki 1/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy kolejną 1/3 porcję masy budyniowej. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników i znowu masa budyniowa. Wszystko znowu przykrywamy herbatnikami maślanymi. Na wierzch dajemy ubitą śmietanę z fiksami i cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godz. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
  13. ewaldek

    Chleb orkiszowy

    Dodano przepis w formie filmu na YouTube. Zapraszam! https://www.youtube.com/watch?v=DHLlqEHLVvA&feature=youtu.be
  14. ewaldek

    Kostka alpejska

    Coś dla miłośników prawdziwej słodkości. Ciasto składa się z biszkoptu, masy krówkowej z bezami, a wszystko przykrywa puszysta bita śmietana posypana wiórkami czekolady. Zapraszam na przepis w formie filmy dostępny na YouTube: https://youtu.be/WW9WyCeMyT0 Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa kajmakowo-bezowa: 180 g masła miękkiego 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) 200g bez Masa śmietanowa: 660 g śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 40 ml wody do żelatyny czekolada mleczna na wierzch Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 cm na 36 cm, której spód wyłożony został papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze 170° C. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku przez 15 min. Po tym czasie wyjąć go z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch biszkoptu ściąć. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy krówkowej i miksować. Następnie dodać bezy (pocięte nożem na małe kawałki) i mieszać łyżką. Tak przygotowaną masę z bezami nałożyć na wcześniej upieczony biszkopt. Następnie ubić śmietanę. Po ubiciu dodać 2 łyżki cukru pudru i wszystko dobrze miksować. Na koniec dodać żelatynę, rozrobioną w wodzie. Wszystko zmiksować. Bitą śmietanę nałożyć na masę krówkową i wszystko posypać startą czekoladą. Smacznego!
  15. Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu. Zapraszam na kanał YouTube , jak zrobić tą pyszną babkę:) https://www.youtube.com/watch?v=7Ru9Gh-GIxU&feature=youtu.be Składniki: 2 jajka 320 g cukru 400 g mąki 1 szkl. mleka 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki dżemu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 125 g margaryny Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone. Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy. Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową. Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki. Smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.