Witam
Na moim stole często goszczą makarony ... a carbonara króluje wśrod nich. Robię troszeczkę inaczej, ponieważ mam trochę inny skład produktów, a mianowicie
1 paczka makaronu spaghetti ugotowana al dente
ok.30-50 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkęw zależności od upodobania
duża śmiatana uht
2 żółtka z jajek
starty żółty ser lub parmezan
sól, pieprz do smaku
Najpierw gotuję makaron, odcedzam. Później smażę boczek na głębokiej patelni. Odlewam zbędny tłuszcz z patelni. Przygotowuję sos czyli w miseczce łączę śmietanę z żółtkami, dodaję ser. Jeżeli jest to zwykły ser, to dodaje starty na drobne wiórki tak, aby soso zrobił się trochę gęsty. Następnie dodaję sól i pieprz do smaku. Do boczku dodaje makaron, mieszam, zalewam sosem, mieszam milka minut na małym odniu. Gorąco polecam!!! Smacznego.