Na kotleciki potrzebujemy:
1,5 szklanki ugotowanego ryzu
pół szklanki tartego żółtego sera
kajzerka namoczona w mleku
2 jajka
1 średnia zeszklona cebulka
pęczek natki pietruszki
sól,pieprz,papryka słodka,co kto lubi
opcjonalnie bułka tarta, jeżeli masa na kotleciki wydaje nam się zbyt luźna
Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ;)
Gulasz:
1 papryka żółta + 1 czerwona pokrojone w paski
mała cukinia pokrojona w pótalarki
2 średnie marchewki + 1 pietruszka starte(lub pokorojone w zapałke)
30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
mały por(częśc biała) pokrojone w krążki
1 mała cebulka pokrojona w piórka
pomidory w puszce
sól, pieprz do smaku
łyżeczka mąki ziemniacznej
Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy, dodajemy resztę warzyw i pieczarki. Jak się przesmażą dodajemy pomidory w puszce.Całość dusimy do momentu aż warzywka będą miekkie (ale nie ciapka) a pomidory rozpadną się i utworzą sosik. Jeśli wydaje nam się zbyt rzadki, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie.
Na talerz nakładamy porcję gulaszu, obok kotlecika i pałaszujemy :)
Życzę smacznego