Skocz do zawartości

Kasza Manna "grysik" W Pomidorach


meskakuchnia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki dla 4 osób.
 
Składniki: 

200g kaszy manny 700ml mleka 500ml pulpy pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 suszone pomidory 2 jajka 50g parmezan 60g masła świeża bazylia sól pieprz

 

Przepis Kulinarny: 

Obierz i drobno pokrój czosnek, cebulę i czerwona paprykę. Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć pokrojone warzywa. Dopraw je delikatnie solą i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.  

Po upływie pięciu minut dodaj pulpę pomidorową, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj wszystko przez 15 minut na małym ogniu.

Zetrzyj parmezan, pokrój drobno suszone pomidory, potnij garść bazylii oraz roztrzep w niewielkim naczyniu jajka.

Do drugiego garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej mleko i podgrzej je (nie doprowadzaj mleka do pełnego zagotowania tylko gotuj je do momentu pokazania się „kożucha”).

Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem na bardzo niewielki i dodawaj kaszę mannę w niewielkich porcjach cały czas mieszając (tak aby nie pojawiły się się zbite gródki kaszy).

Po dodaniu całej kaszy manny wyłącz gaz i dodaj wcześniej przygotowane suszone pomidory, bazylię, jajka, parmezan, połowę masła i dopraw solą oraz pieprzem. Bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Przygotowaną masę przenieś na blachę do pieczenia i rozsmaruj ją tak aby trzymać warstwę kaszy o grubości 2cm i pozostaw ją do ostygnięcia na około 45 - 60 minut.

Nastaw piekarnik na 180 stopni i wysmaruj naczynie żaroodporne pozostałym masłem.  

Używając szklanki lub noża do pizzy wytnij kawałki ostygłej kaszy manny i przenieś ją do naczynia żaroodpornego. Całość polej przygotowanym sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na 35 minut.  

Upieczoną kaszę przenieś na talerze. Polej odrobiną oliwy, posyp starym parmezanem i posyp pociętą bazylią.

 

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/kasza-manna-pomidor-bazylia

post-30698-0-53354400-1386328570_thumb.j

Edytowane przez meskakuchnia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.