AnnaK Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Niestety nie mam zdjęcia. Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180st. Po ostygnięciu przekroić na połowę. Blacha 23x31cm Masa śmietanowa 2 śmietany w proszku (np Śnieżka) 2 serki homogenizowane waniliowe 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę w proszku ubić wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć, dodawać ją stopniowo, do ubitej śmietany cały czas miksując. Następnie ciągle ubijając dodać serki. Masa śliwkowa 30 dag suszonych śliwek bez pestek 2 gorzkie czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 galaretka wiśniowa Śliwki moczyć przez około 1 godzinę w ciepłej wodzie, odsączyć i pokroić w cienkie paseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku i rozpuścić w niej czekoladę (nie gotować). Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, następnie dodać śliwki, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłożyć na biszkopt. Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietankowa - biszkopt - masa śliwkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 WoW! Zapowiada się rewelacyjnie to ciacho :biggrin: Wielkie dzięki Aniu! :wub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Też mnie ten przepis kręci . Ale upiekłam juz wczoraj biszkopt jasny do brzoskwiniowca , więc ten będzie w kolejce do wypróbowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamofnik Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 śliwkownik, fajna nazwa :) myślę tylko nad tymi śliwkami. myślisz, że można je namoczyć w czymś innym niż woda? myślałem o teekanne magic moment i kilku łyżeczkach rumu żeby podkręcić ten korzenny smak. będzie pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.