asienka19873 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 100 g kwiatów lilaka pospolitego ( potoczna nazwa: bez ogrodowy )- może byc biały, jasny bądź ciemny fioletowy. Waga samych kwiatków, bez liści i gałązek. 1 litr wody 3/4 cytryny 500 g cukru żelującego 2:1 30 ml soku pomarańczowego Oberwane kwiatki przekładamy do miski, zalewamy wodą, dodajemy sok pomarańczowy i 3 plasterki cytryny. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 24 h. Po tym czasie zawartość miski przelewamy do garnka, podgrzewamy tak by było dobrze ciepłe, ale nie gorące i nie gotujemy! Odstawiamy na ok. 1 h. W tym czasie kwiaty lepiej oddadzą swój kolor. Zawartość garnka przelewamy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Kwiaty odciskamy dokładnie. Wodę spod kwiatów wlewamy ponownie do czystego garnka, dodajemy wyciśnięty sok z pozostałej cytryny, wsypujemy cukier żelujący i podgrzewamy od czasu do czau mieszając aż sie zagotuje. Powstały syrop gotujemy na średnim ogniu ( musi cały czas bulgotać ) ok. 6 min. Przelewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy od razu do góry dnem. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ochłodzenia i zgęstnienia. Galaretka ma słodko-kwaskowy i kwiatowy smak :) smakuje wybornie na bułeczce posmarowanej masłem. Na zadęciu galaretka z ciemnego fioletowego "bzu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 wow galaretka z bzu?? Szkoda, że tak późno przeczytałam. Muszę na przyszły rok sobie zachować ten przepis w pamięci. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Wygląda pięknie i smakowicie :) Też będę musiała się skusić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Polecam wam bardzo serdecznie spróbować :) w następnym roku :) nam bardzo smakuje ! Dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Dziękuję Asieńko, muszę sobie zapisać tego linka do przepisu, bo jak to ja :blush: mogę zapomnieć... :happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek90 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 ja też, jestem w szoku, że z można zrobić taką galaretkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamofnik Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 W szoku będzie jak spróbujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Napewno :) mam jeszcze 2 malutkie słoiczki, wciąż dobre :) trzeba tylko cały czas w lodowce trzymać. fajnie posmarować bułkę taką galaretką kwiatową kiedy za oknem zimno i kwiatków już nie ma...:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AR3K Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Brzmi apetycznie, pytanie czy również wybornie smakuje?:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Mi i obdarowanym bardzo smakowało :) za jakieś 6-7 miesięcy polecam wypróbować kiedy kwiatki znów zakwitną :)))) i ocenić czy smakuje , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Przypominam przepis dla wszystkich ciekawych smaku galaretki z Kwiatów Bzu :) jeśli zakwitł juz u was bez to polecam ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Podbijam temat :) tegoroczna porcja galaretki z kwiatów bzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.