samerson7 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, jestem Paweł. Od 2 lat próbujemy pasteryzować tarte jabłka z marnym wynikiem. Po 2miesiącach wszystkie słoiki jak jeden pokrywają się dorodną pleśnią. Nie pomógł zakup nowych słoików. Proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić. Używaliśmy jabłek spadów. Niektóre były mocno uszkodzone. Edytowane 22 Lutego 2016 przez samerson7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Witam :) Ja robię zawsze tak - podaję linka http://www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek podobnie robię z gruszkami. Warto dobrze ucisnąć jabłka w słoiku np. łyżką, alby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które powstawiają w wyniki dokładania jabłek. Należy je tak ucisnąć, aby na górze nie było jabłek, lecz sok z jabłek. Wtedy nic nie ma prawa się zepsuć. Słoiki szczelnie zakręcamy, a potem pasteryzujemy (ja zawsze wyparzam słoiki i zakrętki) i wynosimy do ciemnej, zimnej piwnicy. Oczywiście każde uszkodzone czy obite miejsce jabłka powinno się odkroić i wyrzucić. Powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.