ra_szymczak Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Długo czekały śledzie na publikację bo aż od świąt - jakoś nie było czas, chęci i weny do siedzenia przed komputerem i stukania w klawiaturkę. Ale oto są. A raczej były bo ze stołu wigilijnego wyparowały tak szybko że sam nie zdążyłem się nimi nacieszyć :) Myślę że takiego śledzika każdy zna. Potrawa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu ale co najważniejsze - bardzo smaczna :) Wszystkie smaki idealnie się uzupełniają, śledzik wręcz rozpływa się w ustach a cebula i gorczyca przyjemnie chrupie podczas gryzienia. Składniki - 500 g płatów śledziowych solonych - 3 łyżki musztardy sarepskiej - 3 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 czerwona cebula - szczypta czarnego pieprzu Wykonanie Filety śledziowe wymoczyć ( czas moczenia zależny jest od tego jak bardzo śledzie były słone przed moczeniem i jaki efekt chce się uzyskać - jest to sprawa tak naprawdę indywidualna ). Po wymoczeniu pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem. Sos wymieszać z cebulą oraz śledziami. Całość odstawić na kilka godzin do lodówki. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.