Powidła śliwkowe
Rozpoczęty przez
Gość_Paula_*
, 18.08.2005 16:27
24 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_Paula_*
Napisano 18.08.2005 - 16:27
Składniki:
-2,5 kg śliwek
-1/2 kg cukru
-1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji)
Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin
Wykonanie:
Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny
Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut.
Postawic do gory dnem.
Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)
-2,5 kg śliwek
-1/2 kg cukru
-1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji)
Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin
Wykonanie:
Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny
Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut.
Postawic do gory dnem.
Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)
Napisano 04.06.2006 - 19:48
muszę wypróbować z dodatkiem octu. Ja dla pewności, żeby powidła się nie przypaliły gotuję w piekarniku w otwartym garnku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 31.08.2006 - 12:51
Witam ,wczoraj robiłam te powidełka sa bardzo ale to bardzo dobre,wyszły mi prawie 5 słoiczków,Pozdrwiam i dziekuje za ten pzrepis
Napisano 31.08.2006 - 19:14
Powidła w ten sposób robione są bardzo dobre a zaletą jest to że nie potrzeba ich mieszać. Ja mam przepis na inną proporcję: 5 kg śliwek, 0,5 kg cukru i 3 łyżki octu. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem smażyć do odpowiedniej gęstości nie mieszając. Uważam że Pauli przepis jest lepszy od mojego, jest mniej śliwek a taka sama proporcja cukru i napewno będę robiła powidła śliwkowe według przepisu Pauli.
Dziękuję i pozdrawiam.
ina12
Dziękuję i pozdrawiam.
ina12
Pozdrawiam
Napisano 01.09.2006 - 18:44
A ja robię wg proporcji 4 kg śliwek i 100 ml octu, przykrywam garnek, lekko podgotowuję a potem do piekarnika już odkryte, od czasu do czasu mieszam, cukru dodaję do smaku, ale niewiele, czasem wcale jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają słodycz w sobie, gorące do słoików /pełniutko po same brzegi/, zakręcam, odwracam, studzę i już.
No i popatrzcie, ile sposobów na te same powidła.
No i popatrzcie, ile sposobów na te same powidła.
Napisano 17.09.2006 - 18:23
Witam zrobiłam te powidełka , są naprawde bardzo smaczne, bardzo wszystkim domownikom smakują. Po niedzieli skusze się i jeszcze zrobie, ale chyba z 2 porcji.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Napisano 27.08.2007 - 12:41
w zeszłym roku robiłam te powidała i naprwde sa pyszne ,dzis bede robić z 5kg ,Dzięki za tak fajny i prosty przepis,TYLKO radze nie mieszać przez te 3 do 4 godzinpapa
Napisano 27.08.2007 - 15:09
Nie przypalą się?Dzisiaj robiłam te z kakao i po chwili już na dnie garnka czułam przy mieszaniu opór.
Napisano 27.08.2007 - 16:19
Mam podobny przepis;
4 kg śliwek
1 kg cukru
4 łyżki octu
i rzeczywiście nie trzeba mieszać,a jaki smak i kolor -naprawdę pycha.
4 kg śliwek
1 kg cukru
4 łyżki octu
i rzeczywiście nie trzeba mieszać,a jaki smak i kolor -naprawdę pycha.
Napisano 02.09.2007 - 11:55
U mnie, żeby nie przypalały się marmolady i powidła, kładziemy szamotkę na kuchni (takiej, w której pali się drewnem)
Napisano 07.09.2008 - 10:58
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
#12 Gość_mika172_*
Napisano 28.08.2009 - 08:01
a mam takie pytanie czy te powidła są dosyć gęste??
#13 Gość_agataz1980_*
Napisano 28.08.2009 - 12:15
Śliwki gotujesz na wolnym ogniu do konsystencji, która Ci dopowiada
. Uważam,że min to 3-4 h. Konsystencja powinna być taka, aby powidła płatami odpadały od drewnianej łyżki.Powodzenia
Ja dziś też robię z 5 kg, w zeszłym roku dodawałam jeszcze kilka goździków
Ja dziś też robię z 5 kg, w zeszłym roku dodawałam jeszcze kilka goździków
Napisano 31.08.2009 - 13:35
Witam.
Zrobiłam dziś te powidełka,wyszły rewelacja
,po 1,5godziny gotowania były już dobre,gęste.
Pozdrawiam
Zrobiłam dziś te powidełka,wyszły rewelacja
Pozdrawiam
Napisano 02.09.2009 - 11:32
A ja w ym roku robiłam powidła śliwkowe z cukrem żelującym (tym 3:1 Dr. Oetker) i winem półwytrawnym - coś pysznego wyszło. Piękny kolor wyszedł i wspaniały smak. Jakby koś chciał spróbować to ja robię tak:
1,5 kg śliwek węgierek beez pestek
2 cukry żelujące 3:1
150ml czerwonego wina półwytrawnego
Śliwki umyć, osączyć, wydrylować. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
1,5 kg śliwek węgierek beez pestek
2 cukry żelujące 3:1
150ml czerwonego wina półwytrawnego
Śliwki umyć, osączyć, wydrylować. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.