Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czy może ktoś wie jak się ubija jajka na parze ??


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 pmartyna

pmartyna

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 24.08.2005 - 18:21

jeśli ktoś wie to miło by było gdyby mi wytłumaczył krok po kroku , z góry dziękuje :lol:

r e k l a m a

#2 Gość_solith_*

Gość_solith_*
  • Goście

Napisano 25.08.2005 - 08:14

1. Stawiasz na kuchence garnek z wodą (napełniony tak w 1/2 do 2/3 objętości), niech się zagotuje. 2. Zmniejszasz ogień tak, aby po zagotowaniu wody wydobywała się z niej w dużej ilości para. 3. Stawiasz na garnku miskę (najlepiej metalową) tak, żeby nie wpadła do środka oczywiście - najlepiej wcześniej sobie dopasuj garnek i miskę :) 4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem). ...i już :) Powodzenia

#3 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 25.08.2005 - 11:08

Witam :D Przedstawiam mój sposób ubijania jajek na parze :D . :lol: Do większego garnka należy wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. :lol: Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. :lol: Należy zmniejszyć ogień, aby z jajek nie powstała jajecznica :D . :D Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać najlepiej mikserem (bo jest szybciej) na puszystą masę. :D Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :D Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#4 pmartyna

pmartyna

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 25.08.2005 - 23:00

ale tak się ubija te jajka żeby zrobić tą mase ??

#5 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 26.08.2005 - 09:25

Witam ponownie :lol:

Tak ubite jaka na parze najczęściej potrzebne są do zrobienia maślanego kremu.

Gdy mamy już ubite i ostudzone jajka, ucieramy miękkie masło na puszystą masę, i cały czas ucierając dodajemy porcjami masę jajeczną.

Podam może przykładowe przepisy ciast :lol: Biszkopt z truskawkami i Pyszny tort, których kremy należy zacząć od ubijania jajek na parze.

Powodzenia http://www.smaczny.p...tyle_emoticons/default/icon_exclaim.gif
Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#6 pmartyna

pmartyna

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 26.08.2005 - 22:35

a jeszcze sie chciałam zapytać , skąd mam wiedzieć ze te jajka już są wystarczająco utarte ?? znaczy to ma jakoś zgęstnieć ?? jak długo mniej więcej trzeba to ubijać ?? np. 3 minuty czy 30 minut ?? a jeszcze mi się wyjdaje że jak się ubija mikserem to sie robie taka piana

#7 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 31.08.2005 - 13:22

Witam :) Jajka są już ubite, gdy masa zgęstnieje (tak, jak przy ubijaniu jajek na biszkopt). Ubijanie trwa ok. 5 minut. Podczas ubijania jajek mikserem, na początku robi się piana, ale potem piana ta gęstnieje. Powodzenia :) Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#8 firley

firley

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 04.09.2005 - 01:38

4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem).

mi jest wyodnie ubijac rózgą :)
Acha w szkole to "skrecalem" dwie trzepaczki jak nie bylo rózgi, był lepszy efekt :)

#9 Jola_A.

Jola_A.

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 383 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Horyniec Zdrój

Napisano 03.05.2006 - 20:17

A ja ubijam jajka mikserem,komu by sie chcialo ubijac trzepaczka. :)

#10 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 04.05.2006 - 08:19

I jeszcze jeden znak, że jajka są już ubite - masa podwoi swą objętość i stanie się biała, prawie biała.

#11 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 26.01.2007 - 14:26

Ja tez ubijam mikserem,ostatnio do DZIDZIUSIA ubijałam i ledwo się w misce zmieściło tak urosło.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!