Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Buraczki tarte z papryką na zimę!!!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 15.09.2005 - 21:34

*3 kg buraków( około 9 sztuk dużych)
*3-5 sztuk papryki surowej ( żółta, czerwona obojętnie)
*4-5 cebuli średniej
*1/2 szklanki octu 10%
*1/2 szklanki cukru
*1 łyżka soli
* 1/2 litra wody
Buraki ugotować, obrać zetrzeć na grubej tarce.
Paprykę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
W dużym garku zagotować Wodę, cukier, sól ,ocet i dodać paprykę z cebulą pogotować 10 min. Do tego dodać przetarte buraki i gotować 5 min.
Gorące nakładać do słoików i zakręcać.Gdy ostygną pasteryzować 20 min od zagotowania wody.
Przepis dostałam 12 lat temu od mojej mamy, zawsze z niego korzystam .Polecam są mniamuśne !!! :)

#2 AGA71

AGA71

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Lokalizacja:Płock
  • Zainteresowania:muzyka,film,gotowanie,książka

Napisano 16.09.2005 - 09:18

Buraczki są rzeczywiście bardzo bardzo pyszne.Polecam wszystkim, u mnie w domu zajadają się nimi wszyscy a szczególnie moja 10-letnia córka. Pozdrawiam .Życzę smacznego!!!!!!!

#3 M@lgosia

M@lgosia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bielsko - Biała

Napisano 16.09.2005 - 19:05

Ja dodaję oprócz papryki czerwonej czuszkę. Są jeszcze lepsze :)

#4 Krakusia

Krakusia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:góry

Napisano 16.09.2005 - 21:08

a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody :) to dopiero "miód z boczkiem" :) Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja.

#5 mela

mela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 56 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:beskidy

Napisano 31.08.2006 - 12:54

Magdaleno dziekuje za ten przepis , zrobiłam z dwóch porcji wyszło mi 19 słoiczków ,juz jeden otwrłam znakomite i zastanawiam sie czy aby nie zrobic jeszcze z jeden porcji papap

#6 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.09.2006 - 18:47

Potwierdzam, ze są bardzo dobre, też robię takie, nie wiem czy identyczne proporcje ale chodzi o to samo.

#7 Kubasie

Kubasie

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gdansk

Napisano 06.09.2006 - 14:29

bardzo dobre i polecam.robiła je moja mama ale troche w innych proporcjach,ale te same składniki.napewno pychota.

#8 Gość_Babaja_*

Gość_Babaja_*
  • Goście

Napisano 04.10.2006 - 19:12

a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody ;-) to dopiero "miód z boczkiem" :-D
Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja.

apropo pieczenia. chciałabym sie zapytać w jakiej temp piec i jak długo. znam ten przepis i bardzo chciałabym go wypróbować ale brakuje mi czasu i temp :grin: z góry dziękuje

#9 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 21.10.2006 - 17:23

ja robię taką słatkę, jest pyszna tylko dodaję olej no i oczywiście mielony kminek (zawsze do buraczków, czerwonego barszcczu) . Moj przepis jest na forum http://www.smaczny.p...p?showtopic=962. Można dodać mniej oleju. Równie pyszna - spróbujcie.

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 28.09.2007 - 14:47

Magdalenko zrobiłam buraczki według Twojego przepisu - wyszły rewelacyjne - bardzo nam smakują ;-)
Już nie miałam małych słoiczków więc włożyłam je do dużych.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-)

buraczki_tarte_z_papryka_na_zime4.JPG buraczki_tarte_z_papryka_na_zime13.JPG

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#11 Magdalena

Magdalena

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 237 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:małopolska
  • Zainteresowania:Kulinaria, powieści historyczne,obyczajowe, fantazy,ogrodnictwo

Napisano 30.09.2007 - 09:39

Cieszę się Dorotko ,że smakują. Dobrze jest mieć przetwory własne ,bez konserwantów i smaczne.Wymaga to naszej pracy i czasu ,ale jak ktoś przy obiedzie zachwli i wycmoka sałatkę to za żadne pieniążki nie kupi się tego.Wczoraj przywiozłam od teściów buraczki i też będę zaprawiać dla mojej córci bo je lubi. Mimo , ze wjeżdża za miesiąc do męża do Irlandii.Ciepłe pozdrowienia Dorotko i dla wszystkich smakowiczów !!!Magdalena :-)





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!