Skocz do zawartości


Gotowanie kukurydzy w kolbach...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_navigator3_*

Gość_navigator3_*
  • Goście

Napisano 18.09.2005 - 18:34

Witam, kiedys gdy bylem nad mozem chodzil po plazy facet ktory sprzedawał taka kukurydze. Kupilem i zaczalem konsumowac. Była wspaniała i miekka. Teraz gdy kupuje ja w sklepie, niewiem jak mam ją ugotowac zeby byla rownie dobra. Proszę o dokladny opis przyżadzenia takiej kukurydzy. Pozdrawiam :)

#2 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 20.09.2005 - 17:10

Włóż kolby do wrzącej, osolonej wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości ziaren. I już
Flirtuj z szaleństwem

#3 Krakusia

Krakusia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:góry

Napisano 20.09.2005 - 20:57

Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia

#4 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 175 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 21.09.2005 - 12:15

Masz rację. Mnie twardniała :)
Flirtuj z szaleństwem

#5 gatita

gatita

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 30.07.2009 - 13:59

Ja też gotuję w osłodzonej wodzie ale wkładam kolby do zimnej wody. A potem masełko i sól... mniam !!!

#6 mamusia

mamusia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:wszystko co zwiazane z kuchnia, zbierac dobre sprawdzone przepisy

Napisano 26.08.2011 - 16:28

moj sposob na dobra kukurydze zagotowac wode dodac sol ,cukier,[do smaku] wlozyc kukurydze ,gotuje ja z 15 min i przykrywam pokrywka kukurydza fajnie dochodzi i jest poprostu pycha ziarenka miekkie ten przepis dostalam od znajomej kiedys tez gotowalam po pol godziny a naprawde niepotrzebnie pozdrawiam :biggrin:





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com