Skocz do zawartości


Gotowanie kukurydzy w kolbach...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_navigator3_*

Gość_navigator3_*
  • Goście

Napisano 18.09.2005 - 18:34

Witam, kiedys gdy bylem nad mozem chodzil po plazy facet ktory sprzedawał taka kukurydze. Kupilem i zaczalem konsumowac. Była wspaniała i miekka. Teraz gdy kupuje ja w sklepie, niewiem jak mam ją ugotowac zeby byla rownie dobra. Proszę o dokladny opis przyżadzenia takiej kukurydzy. Pozdrawiam :)

r e k l a m a

#2 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 174 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 20.09.2005 - 17:10

Włóż kolby do wrzącej, osolonej wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości ziaren. I już
Flirtuj z szaleństwem

#3 Krakusia

Krakusia

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:góry

Napisano 20.09.2005 - 20:57

Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia

#4 uretan

uretan

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 174 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 21.09.2005 - 12:15

Masz rację. Mnie twardniała :)
Flirtuj z szaleństwem

#5 gatita

gatita

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 173 postów
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 30.07.2009 - 13:59

Ja też gotuję w osłodzonej wodzie ale wkładam kolby do zimnej wody. A potem masełko i sól... mniam !!!

#6 mamusia

mamusia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:wszystko co zwiazane z kuchnia, zbierac dobre sprawdzone przepisy

Napisano 26.08.2011 - 16:28

moj sposob na dobra kukurydze zagotowac wode dodac sol ,cukier,[do smaku] wlozyc kukurydze ,gotuje ja z 15 min i przykrywam pokrywka kukurydza fajnie dochodzi i jest poprostu pycha ziarenka miekkie ten przepis dostalam od znajomej kiedys tez gotowalam po pol godziny a naprawde niepotrzebnie pozdrawiam :biggrin:





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)