Skocz do zawartości


Zdjęcie

tani i dobry tort


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Irenka

Irenka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:slask

Napisano 25.10.2005 - 21:56

witam!! chciałabym dla mojej córki upiec tort na urodziny ale nie znam przepisu z góry dziekuje.Pozdrawiam

#2 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 25.10.2005 - 22:29

Witam nową Forumowiczkę :D

Ja poleciłabym właśnie tort śmietankowy. Tort ten robiłam już dwa razy i już niedługo dodam go na stronę. Jednak teraz podam w skrócie przepis na ten tort:

Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek w średniej wielkości tortowicy. Ostudzić go, a następnie przekroić na 3 krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy lepiej się go kroi). Każdy krążek należy nasączyć przegotowaną wodą z aromatem np. śmietankowym.

Następnie robimy masę śmietankową:
Należy ubić 1 litr śmietany 30 % z 2 opakowaniami cukru waniliowego (2x16g) i z 4 opakowaniami 'śmietn-fixu'. I dobrze ubitą śmietaną przekładać krążki. Śmietanę należy podzielić na 3 części.

Potrzebna nam będzie jeszcze puszka ananasa. Ananasa należy odcedzić z zalewy, a następnie pokroić w kostkę.

Tort układamy w następującej kolejności:
:) na pierwszy krążek biszkoptu dajemy 1/3 ubitej śmietany, a na nią połowę pokrojonych ananasów i przykrywamy drugim krążkiem;
:D na drugi krążek biszkoptu dajemy kolejną 1/3 część śmietany, pozostałe ananasy i przykrywamy trzecim krążkiem;
:D wierzch tortu i boki smarujemy i dekorujemy pozostałą śmietaną;
;) tort można udekorować kawałkami ananasa i płatkami migdałowymi.

Życzę powodzenia :D
Dorota

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#3 Irenka

Irenka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:slask

Napisano 26.10.2005 - 12:31

bardzo dziekuje za szybką odpowiedz jak zrobie to napisze czy sie udał pozdrowienia





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)