Skocz do zawartości


Łosoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Loretta_*

Gość_Loretta_*
  • Goście

Napisano 09.11.2005 - 20:56

Witam na Forum ;) Szukam pomysłów jak przyrządzić łososia. Jako danie obiadowe, na ciepło...

r e k l a m a

#2 zazula226

zazula226

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 163 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk
  • Zainteresowania:Gotowanie to mój drugi żywioł...<lol>

Napisano 12.11.2005 - 01:39

właśnie jakieś 2 godzinki temu podałam taki przepis na "Waszych Przepisach" sprawdź sobie, polecam ;)

#3 Marcin

Marcin

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 820 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ożarowice

Napisano 14.11.2005 - 09:58

Konkretnie: http://www.smaczny.p...opic.php?t=1508
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#4 Gość_maciekchudy_*

Gość_maciekchudy_*
  • Goście

Napisano 18.11.2005 - 01:17

Witam na Forum ;)
Szukam pomysłów jak przyrządzić łososia. Jako danie obiadowe, na ciepło...

Polecam łososia pieczonego bardzo proste danie super smakuje a przy tym błyskawiczne.
Potrzebny jest filet z łososia raczej ze skórą (ale niekoniecznie)
Przyprawy cytryna sól ząbek czosnku swierzo zmielony czarny pieprz(to konieczne)
Czosnek nalezy drobno posiekac i rozetrzec z łyzeczka soli dodac swierzo zmielony czarny pieprz. Ta masa natrzec filet z łososia skropic sokiem z połowy cytryny oraz troszeczke posmarowac oliwa z oliwek.
Blache do pieczenia posmarowac oliwą z oliwek pokrojc w krązki dosc duza cebule rozłozyc na blasze, na cebule połozuc filet skóra do spodu (cebula powinna byc tylko pod filetem).
Teraz wystarczy włożyc do gorącego piekarnika (180-200 stopni) i piec jakies 15-20 minut. Musi sie lekko zrumienic nie moze sie zbytnio wypiec mieso musi byc jedrne nie moze sie rozpadac cebula (niestety nie do jedzenia bo bedzie jeszcze surowa) pod ryba spowoduje ze łosoś sie nie wysuszy i bedzie cudownie aromatyczny a skóra nie przywrze do blachy
To wszystko
Zycze smacznego
Filet mozna tez posypac ziołami prubowalem z bazylią koperkiem pietruszka majerankiem (zioła posypuje sie "artystycznie "w paseczki czy kratke
Do pieczonego łososia bardzo pasuje ostry sos tabasko (dwie łyzki stołowe dobrej oliwy z oliwek jedna łyzeczka od cherbaty sosu tabasko sok z jednej limonki i połowy cytryny łyzka drobniutko posiekanej natki kolendry ewentualnie pietruszki Wszystkie skałdniki nalezy dobrze wymieszac i polac rybe )
łososia podaje z ryżem
pyszny tez jest łosos na parze a le to innym razem
dobranoc
smacznego

#5 evagosia

evagosia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 23.11.2005 - 21:55

A ja bardzo lubie lososia pieczonego w piekarniku w filii aluminiowej. Jest to sposob najprostszy na swiecie i pysznie smakuje. Jak masz calego lososia to odetnij glowe i mozesz przeciac na pol jak jest duzy. Posyp go przyprawa do ryb i sola jak przyprawa jest bez soli, zawin dobrze w folie aluminiowa, dobrze zawin, szczelnie i do piekarnika. Temperatura nie za wysoka, zeby sie nie palil, proponuje 180 na pocztek, jak zacznie sie smazyc to zmniejsz na 120-130. Jak ci sie bedzie wydawac za malo daj 150. To wszystko zalezy od piekarnika. I czas pieczenia rowniez. Proponuje 40-50 min. My uwielbiamy takiego lososia! Polecam!

#6 mantra

mantra

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Nowy Targ/ Warszawa

Napisano 14.03.2009 - 10:20

Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie?

#7 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 16.03.2009 - 06:27

Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie?

A ja polecam przepis na lososia- ostatnio przeze mnie wyprobowany!\
2 filety z lososia-ze skora
4 plastry cytryny
4duze plastry fioletowej cebuli
oliwa z oliwek
sol, pieprz,
rozmaryn swiezy lub suszony- drobniutko posiekany
2 kawalki folii aluminiowej

Filety umyc. Kazdy natrzec oliwa i przyprawami oblozyc z wierzchu plastrami cebuli i cytryny. Zawinac w folie aluminiowa. Piec ok 15-20 minut.
Pyszny! Soczysty i pachnacy! Nigdy nie bylam wielka fanka lososia ale teraz go lubie! Np z salatka z pomidorow, mozzarelli ( swiesej! w wodzie), swiezej bazylii, octu balsamicznego, oliwy soli i pieprzu. Polecam doraco!

#8 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 16.03.2009 - 06:28

Ja bym lososia raczej nie smazyla! Sprobuj w folii! Pyszny!

#9 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 31.03.2009 - 20:27

Na pewno wszystkie przepisy są godne polecenia , ale ja stanowczo polecam łososia w sosie koperkowym . Bardzo dobry jest na ciepło , ale na zimno też można
Jeszcze raz polecam !!! :-)

Przepis jest umieszczony w moich przepisach.









Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)