Śniadanie
Rozpoczęty przez martyna@, 09.11.2005 22:59
21 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09.11.2005 - 22:59
Nie bez powodu uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały rozpoczynający się dzień.
Poza tym naukowcy twierdzą, że osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby sercowe, niż osoby rezygnujące ze śniadania, czyli pierwszego posiłku.
Rezygnując ze śniadania pozbawia organizm "paliwa" jakim jest dostarczana z pożywieniem glukoza. Rano jej poziom jest najniższy w ciągu doby i jeśli go nie uzupełnimy będziemy się czuć osłabieni, senni, znacznie spadnie efektywność naszej pracy i nauki. Śniadanie to obowiązkowy posiłek także dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
ŚNIADANIE NA ODCHUDZANIE- jeśli z niego rezygnujemy w ciągu dnia będziemy podjadać, a gdy głod już nami zawładnie wtedy sięgniemy po coś łatwo dostępnego, ale niekoniecznie zdrowego i dietetycznego np słodycze czy hamburgery lub hot-dogi. Należy zjeść kilka lżejszych posiłków w ciągu dnia ale nie rezygnować ze śniadania. Spożycie jednorazowe zbyt dużego posiłku sprzyja magazynowaniu nadmiernej ilości kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.
PORANNE MENU- powinno zawierać nabiał, bogate w witaminy warzywa oraz produkty zbożowe, pieczywo lub płatki. Zawieraja one weglowodany złożone, które powoli rozkładając się do glukozy zapewniają energię do pracy. Wartościowe śniadanie działa jak dopalacz- startujemy w nowy dzień pełni sił
Poza tym naukowcy twierdzą, że osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby sercowe, niż osoby rezygnujące ze śniadania, czyli pierwszego posiłku.
Rezygnując ze śniadania pozbawia organizm "paliwa" jakim jest dostarczana z pożywieniem glukoza. Rano jej poziom jest najniższy w ciągu doby i jeśli go nie uzupełnimy będziemy się czuć osłabieni, senni, znacznie spadnie efektywność naszej pracy i nauki. Śniadanie to obowiązkowy posiłek także dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
ŚNIADANIE NA ODCHUDZANIE- jeśli z niego rezygnujemy w ciągu dnia będziemy podjadać, a gdy głod już nami zawładnie wtedy sięgniemy po coś łatwo dostępnego, ale niekoniecznie zdrowego i dietetycznego np słodycze czy hamburgery lub hot-dogi. Należy zjeść kilka lżejszych posiłków w ciągu dnia ale nie rezygnować ze śniadania. Spożycie jednorazowe zbyt dużego posiłku sprzyja magazynowaniu nadmiernej ilości kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.
PORANNE MENU- powinno zawierać nabiał, bogate w witaminy warzywa oraz produkty zbożowe, pieczywo lub płatki. Zawieraja one weglowodany złożone, które powoli rozkładając się do glukozy zapewniają energię do pracy. Wartościowe śniadanie działa jak dopalacz- startujemy w nowy dzień pełni sił
#2 Gość_Mysia_*
Napisano 21.01.2006 - 22:14
Jadam snaidanko codziennie.
przewaznie kanapeczki z nabialem i warzywami,do tego herbatka
przewaznie kanapeczki z nabialem i warzywami,do tego herbatka
Napisano 13.06.2006 - 09:30
Ja jak sie kiedyś odchudzałam nie jedłam śniadania...i musze powiedzieć,że to jest najgorszy błąd jaki możemy popełnić!!!!! Człowiek nie ma poźniej na nic sił i chodzi zwyczajnie senny i bez energii.
Dlatego lepiej zjeść pożywne śniadania, lekki obiad a na kolacje jak ja to mówie "skromniusio"
(najlepiej zjeść ostatni posiłak przed 18sta, albo 4 godziny przed snem)
Dlatego lepiej zjeść pożywne śniadania, lekki obiad a na kolacje jak ja to mówie "skromniusio"
(najlepiej zjeść ostatni posiłak przed 18sta, albo 4 godziny przed snem)
Napisano 14.06.2006 - 09:44
Co racja to racja – śniadanie jest bardzo ważne.
Pamiętam takie dni bez śniadania (powodów na to, że go nie było - było wiele
) – wtedy naprawdę dzień był senny, strasznie się dłużył i nie miałam siły na nic.
Dlatego teraz staram się o nim pamiętać
Pamiętam takie dni bez śniadania (powodów na to, że go nie było - było wiele
Dlatego teraz staram się o nim pamiętać
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Napisano 02.07.2006 - 16:52
ja niestety nie zawsze mogę zjeść rano śniadanie (po prostu nie mam apetytu, a zmuszać się nie lubię) i bardzo często pierwszy posiłek zjadam po pracy albo w przerwie...a tak to tylko kawa
Napisano 23.07.2006 - 08:08
ja też jadam śniadanie codziennie, obowiązkowo duża kawa.
A potem kanapeczki z serkiem, z pomidorkiem, ogórkiem
Albo powidła śliwkowe.
A potem kanapeczki z serkiem, z pomidorkiem, ogórkiem
Albo powidła śliwkowe.
Napisano 25.07.2006 - 19:27
CO racja to racja śniadanko jest bardzo ważne wtedy człowiek lepiej funkcjonuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 09.09.2006 - 21:38
Ja również jadam śniadanko rano jak wstanę,może dlatego,że lubię kawę,a nie bardzo można pić ją na pusty żołądek.
POZDRAWIAM!!!
Napisano 10.11.2006 - 11:49
śniadanie jest bardzo ważne to prawda 
Ale nie koniecznie musi być tam nabiał
Ja najczęściej jem jaja
Ale nie koniecznie musi być tam nabiał
Napisano 27.11.2006 - 09:40
Moja Babcia powiadała śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi
Napisano 27.11.2006 - 11:31
"MaRiO" napisał:
Ja najczęściej jem jaja
"Katarzyna" napisał:
śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi
Napisano 06.12.2006 - 09:10
jaja to nabiał? %)
Ja zawsze myślałem że nabiał to te wszystkie twarogi, seri itp, które pochodzą od krowy. A kura jakby na to nie patrzeć krowy mi nie przypomina %)
Ja zawsze myślałem że nabiał to te wszystkie twarogi, seri itp, które pochodzą od krowy. A kura jakby na to nie patrzeć krowy mi nie przypomina %)
Napisano 22.12.2006 - 09:15
ja też rano nie jadam śniadanka,tylko kawka/rozpuszczalna/,potem druga kawka,w międzyczasie papieroski/niestety/,dopiero jem obiadek a za to wieczorem jem niemało.ciacha też.dodam,że ważę 50kg więc się nie przejmuję wieczornym łakomstwem.