Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jakie macie sposoby na zwarzony krem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak często warzy ci się krem? (38 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4650 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 05.03.2004 - 21:58

Jak uniknąć zwarzenia się kremu i jak postępować z już zwarzonym? Jakie macie sposoby? Poradźcie innym czytelnikom smacznego. :D Mój sposób, który jednak nie zawsze skutkuje za pierwszym razem to utrzeć jeszcze trochę masła osobno i dodawać do niego zwarzony krem. Czasami pomaga. Słyszałam też, że składniki kremu powinny mieć jednakową temperaturę, ale i taki krem nie raz mi się zwarzył. Moja mama dodaje do zwarzonego kremu troszeczkę wrzącej wody i jeszcze miksuje. Ja ostatnio odkryłam jeszcze jedną metodę: krem należy jak najdokładniej i najdłużej ubijać - jednak i to nie zawsze skutkuje - czasem krem zwarzy się "na złość" :D Piszcie o swoich sposobach...

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


r e k l a m a

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów

Napisano 29.03.2004 - 21:50

Czasem pomaga dodanie do zwarzonej masy białka...i ucierac szybko. Mase do masła nalezy dodawac lepiej zadziej a w wiekszych ilosciach niz czesto a w małych ilosciach.Temperature składnikow staram sie miec zawsze jednakową....to tez jest wazne..Najlepiej mi jednak pomaga ucieranie od nowa np...pół kostki masła i dodawanie powoli zwazonej masy....a najlepiej jest gdy takie ....COŚ...sie nie przytrafia :D

#3 Mickey

Mickey

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 13.10.2004 - 13:02

Ja gdzieś słyszałam,żeby zwarzony krem trochę podgrzać i dalej ubijać :roll: Nie próbowałam jeszcze ale może coś w tym jest :)

#4 ->Renia<-

->Renia<-

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów
  • Lokalizacja:Świdnik

Napisano 02.06.2005 - 08:46

jeżeli zauważysz że coś się zaczyna dziać dodaj trochę sody oczyszczonej na pewno krem uratujesz

#5 AlCIA111

AlCIA111

    Stały bywalec

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 57 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.07.2005 - 09:00

Podaje Ci sposób na zwarzony krem. Poprostu miskę z kremem wstaw do drugiej miski z bardzo ciepłą wodą i dalej cały czas ucieraj, aż do momentu jak będzie gładki. Sama to sprawdziłam. Mam przepis na sernik gdzie uciera sie masło z jajkami i poprostu dałam jajka prosto z lodówki i krem mi się zwarzył. Zrobiłam tak jak Ci wyżej napisałam i się udało. Od tej pory zawsze ten przpis tak robię, ucieram masło z zimnymi jajkami, zwarzony krem wstawiam do miski z ciepłą wodą i gotowe.
Dołączona grafika

#6 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 264 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 22.07.2005 - 22:39

Właśnie tak - wstawić miskę z kremem do ciepłej wody i ucierać. Sposób sprawdzony !

#7 deka

deka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 45 postów

Napisano 03.08.2005 - 16:45

odnosnie zważonego kremu w przeciwieństrwie do innych deje krem do lodówki i dobrze go schładzam, po czym robię go dalej.Sposób sprawdzony przeze mnie.

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 13.01.2007 - 19:47

właśnie dziś przytrafiło mi się takie kuchenne nieszczęście-piekłam KORĘ i pomimo,że wszystko było w temp.pokojowej to krem się zwarzył.dodałam stygnąca galaretkę i pokrojone brzoskwinie do masy/a miały być na wierzchu ciasta/ i musiało być bo placek i tak jest smaczny.

#9 tunia

tunia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 14.01.2007 - 19:24

Witam wszystkich serdecznie. Udzielam się tu po raz pierwszy chociaż na stronę zaglądam od jakiegoś czasu i kilka super przepisów wykorzystałam. Masa jeszcze nigdy mi się nie zważyła. Jeśli jest to masa z tłuszczem to używam pół na pół masło roślinne z margaryną " Kasia" wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Powodzenia

#10 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 268 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 16.01.2007 - 17:26

Witam Wszystkich!!! Gdy krem się zważy należy dodać jeszcze trochę masła, ubijać do momentu otrzymania jednolitej masy, wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Moja mama kiedy już się krem zważył mimo wszelkich starań, ustawiała miskę na drugiej i ubijała na parze to zawsze skutkowało, ale najlepiej jakby nikomu się to nie przytrafiało. Pozdrawiam Amelia
Dołączona grafika


Dołączona grafika

#11 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 269 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 28.01.2007 - 20:56

Ja tez dodaję jeszcze trochę masła, ale wcześniej schładzam dobrze zwarzoną masę w lodówce. Czasami wystarczy schłodzic i jeszcze chwile ucierać, a czasami dodaję po schłodzeniu masła (utartego w osobnym naczyniu). Pozdrawiam.
Pozdrowionka !!!

#12 Gość_puszffa_*

Gość_puszffa_*
  • Goście

Napisano 09.07.2007 - 13:06

Własnie wczoraj spotkało mnie to " nieszczęście " i zwarzył mi się krem! Na szczęście przeczytałam na forum o sposobach " ratowania" kremu ! Zastosowałam dwie metody, tj. dodałam pół kostki margaryny i ustawiłam miskę na garnku z gorącą wodą. Ubijałam mikserem do skutku - a skutek był taki: piękna, lśniąca i gładka masa! Jestem pod wrażeniem!
Już miałam zabrać się za nowy krem a jednak trochę wysiłku i udało się !
Serdeczne dzięki!
Ps.
Zrobiłam Falę z wiśniami - poprostu pycha !
Puszffa


#13 bernadettt

bernadettt

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 164 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:gdzieś tam

Napisano 09.07.2007 - 15:45

Mój skuteczny sposób to wstawienie kremu do zamrażarki na 5-10 minut,a potem szybie ucieranie.W moim przypadku tak jak i kilku poprzedniczek to działa.Tyle,że trzeba zareagować w miarę szybko,bo jak już zrobią się "krupy" to małe szanse na uratowanie masy.

#14 wiola344

wiola344

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 639 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świebodzice
  • Zainteresowania:szaradziarstwo,wszystko co zwiazane ze zdrowiem,kuchnia(gotowanie pieczenie) i tp.,

Napisano 09.07.2007 - 21:01

:mrgreen:  Nie zgadzam się z tobą bernadettt ,klka razy zdażyło mi się aby krem się zwazył i nawet jak już zrobią się krupy też jest na to rada ,odlać utworzoną się wode jak najwięcej dodać trochę miękkiego tłuszczu i ucierać albo można dodać łyzkę kaszy mannej ale błyskawicznej bo jest drobniejsza i kremik wychodzi palce lizać :razz:
Dołączona grafika






Dołączona grafika

#15 Gość_K@misia_*

Gość_K@misia_*
  • Goście

Napisano 27.03.2009 - 20:00

Podaje Ci sposób na zwarzony krem.
Poprostu miskę z kremem wstaw do drugiej miski z bardzo ciepłą wodą i dalej cały czas ucieraj, aż do momentu jak będzie gładki. Sama to sprawdziłam. Mam przepis na sernik gdzie uciera sie masło z jajkami i poprostu dałam jajka prosto z lodówki i krem mi się zwarzył. Zrobiłam tak jak Ci wyżej napisałam i się udało. Od tej pory zawsze ten przpis tak robię, ucieram masło z zimnymi jajkami, zwarzony krem wstawiam do miski z ciepłą wodą i gotowe.

AlCIA111 Uratowałaś mój krem!! Wielkie dzięki





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (03 czerwiec 2014 - 14:25) teraz zimno i leje
@  Dorota : (03 czerwiec 2014 - 14:25) a na weekend zapowiadają upały i kolejne burze...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) Witajcie :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:26) mamy wreszcie lato :)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) chociaż pogoda taka sobie jak na lato ;)
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) u nas deszczowo, zimno...
@  Dorota : (24 czerwiec 2014 - 09:27) a u Was?
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:11) U nas niestety bez deszczu, a jest bardzo potrzebny. Jak ktoś ma go za dużo to bardzo proszę o przysłanie do mnie.
@  AnnaK : (26 czerwiec 2014 - 20:12) Noce są zimne 9 st.C a w dzień 20, słońce, chmury i dość silny wiatr.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) Nas znowu nawiedziły upały
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) uffff
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:19) rano już o 8,00 jest 23 st.
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)