Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jakie macie sposoby na zwarzony krem.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak często warzy ci się krem? (38 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5693 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 05.03.2004 - 21:58

Jak uniknąć zwarzenia się kremu i jak postępować z już zwarzonym? Jakie macie sposoby? Poradźcie innym czytelnikom smacznego. :D Mój sposób, który jednak nie zawsze skutkuje za pierwszym razem to utrzeć jeszcze trochę masła osobno i dodawać do niego zwarzony krem. Czasami pomaga. Słyszałam też, że składniki kremu powinny mieć jednakową temperaturę, ale i taki krem nie raz mi się zwarzył. Moja mama dodaje do zwarzonego kremu troszeczkę wrzącej wody i jeszcze miksuje. Ja ostatnio odkryłam jeszcze jedną metodę: krem należy jak najdokładniej i najdłużej ubijać - jednak i to nie zawsze skutkuje - czasem krem zwarzy się "na złość" :D Piszcie o swoich sposobach...

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


r e k l a m a

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 29.03.2004 - 21:50

Czasem pomaga dodanie do zwarzonej masy białka...i ucierac szybko. Mase do masła nalezy dodawac lepiej zadziej a w wiekszych ilosciach niz czesto a w małych ilosciach.Temperature składnikow staram sie miec zawsze jednakową....to tez jest wazne..Najlepiej mi jednak pomaga ucieranie od nowa np...pół kostki masła i dodawanie powoli zwazonej masy....a najlepiej jest gdy takie ....COŚ...sie nie przytrafia :D

#3 Mickey

Mickey

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 13.10.2004 - 13:02

Ja gdzieś słyszałam,żeby zwarzony krem trochę podgrzać i dalej ubijać :roll: Nie próbowałam jeszcze ale może coś w tym jest :)

#4 ->Renia<-

->Renia<-

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 41 postów
  • Lokalizacja:Świdnik

Napisano 02.06.2005 - 08:46

jeżeli zauważysz że coś się zaczyna dziać dodaj trochę sody oczyszczonej na pewno krem uratujesz

#5 AlCIA111

AlCIA111

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 116 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 01.07.2005 - 09:00

Podaje Ci sposób na zwarzony krem. Poprostu miskę z kremem wstaw do drugiej miski z bardzo ciepłą wodą i dalej cały czas ucieraj, aż do momentu jak będzie gładki. Sama to sprawdziłam. Mam przepis na sernik gdzie uciera sie masło z jajkami i poprostu dałam jajka prosto z lodówki i krem mi się zwarzył. Zrobiłam tak jak Ci wyżej napisałam i się udało. Od tej pory zawsze ten przpis tak robię, ucieram masło z zimnymi jajkami, zwarzony krem wstawiam do miski z ciepłą wodą i gotowe.
Dołączona grafika

#6 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 22.07.2005 - 22:39

Właśnie tak - wstawić miskę z kremem do ciepłej wody i ucierać. Sposób sprawdzony !

#7 deka

deka

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 45 postów

Napisano 03.08.2005 - 16:45

odnosnie zważonego kremu w przeciwieństrwie do innych deje krem do lodówki i dobrze go schładzam, po czym robię go dalej.Sposób sprawdzony przeze mnie.

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 13.01.2007 - 19:47

właśnie dziś przytrafiło mi się takie kuchenne nieszczęście-piekłam KORĘ i pomimo,że wszystko było w temp.pokojowej to krem się zwarzył.dodałam stygnąca galaretkę i pokrojone brzoskwinie do masy/a miały być na wierzchu ciasta/ i musiało być bo placek i tak jest smaczny.

#9 tunia

tunia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 14.01.2007 - 19:24

Witam wszystkich serdecznie. Udzielam się tu po raz pierwszy chociaż na stronę zaglądam od jakiegoś czasu i kilka super przepisów wykorzystałam. Masa jeszcze nigdy mi się nie zważyła. Jeśli jest to masa z tłuszczem to używam pół na pół masło roślinne z margaryną " Kasia" wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Powodzenia

#10 amelia1

amelia1

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 399 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:grecja- Agios Nikolaos
  • Zainteresowania:gotowanie, komputery, muzyka, film

Napisano 16.01.2007 - 17:26

Witam Wszystkich!!! Gdy krem się zważy należy dodać jeszcze trochę masła, ubijać do momentu otrzymania jednolitej masy, wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Moja mama kiedy już się krem zważył mimo wszelkich starań, ustawiała miskę na drugiej i ubijała na parze to zawsze skutkowało, ale najlepiej jakby nikomu się to nie przytrafiało. Pozdrawiam Amelia
Dołączona grafika


Dołączona grafika

#11 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 28.01.2007 - 20:56

Ja tez dodaję jeszcze trochę masła, ale wcześniej schładzam dobrze zwarzoną masę w lodówce. Czasami wystarczy schłodzic i jeszcze chwile ucierać, a czasami dodaję po schłodzeniu masła (utartego w osobnym naczyniu). Pozdrawiam.
Pozdrowionka !!!

#12 Gość_puszffa_*

Gość_puszffa_*
  • Goście

Napisano 09.07.2007 - 13:06

Własnie wczoraj spotkało mnie to " nieszczęście " i zwarzył mi się krem! Na szczęście przeczytałam na forum o sposobach " ratowania" kremu ! Zastosowałam dwie metody, tj. dodałam pół kostki margaryny i ustawiłam miskę na garnku z gorącą wodą. Ubijałam mikserem do skutku - a skutek był taki: piękna, lśniąca i gładka masa! Jestem pod wrażeniem!
Już miałam zabrać się za nowy krem a jednak trochę wysiłku i udało się !
Serdeczne dzięki!
Ps.
Zrobiłam Falę z wiśniami - poprostu pycha !
Puszffa


#13 bernadettt

bernadettt

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:gdzieś tam

Napisano 09.07.2007 - 15:45

Mój skuteczny sposób to wstawienie kremu do zamrażarki na 5-10 minut,a potem szybie ucieranie.W moim przypadku tak jak i kilku poprzedniczek to działa.Tyle,że trzeba zareagować w miarę szybko,bo jak już zrobią się "krupy" to małe szanse na uratowanie masy.

#14 wiola344

wiola344

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1004 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świebodzice
  • Zainteresowania:szaradziarstwo,wszystko co zwiazane ze zdrowiem,kuchnia(gotowanie pieczenie) i tp.,

Napisano 09.07.2007 - 21:01

:mrgreen:  Nie zgadzam się z tobą bernadettt ,klka razy zdażyło mi się aby krem się zwazył i nawet jak już zrobią się krupy też jest na to rada ,odlać utworzoną się wode jak najwięcej dodać trochę miękkiego tłuszczu i ucierać albo można dodać łyzkę kaszy mannej ale błyskawicznej bo jest drobniejsza i kremik wychodzi palce lizać :razz:
Dołączona grafika






Dołączona grafika

#15 Gość_K@misia_*

Gość_K@misia_*
  • Goście

Napisano 27.03.2009 - 20:00

Podaje Ci sposób na zwarzony krem.
Poprostu miskę z kremem wstaw do drugiej miski z bardzo ciepłą wodą i dalej cały czas ucieraj, aż do momentu jak będzie gładki. Sama to sprawdziłam. Mam przepis na sernik gdzie uciera sie masło z jajkami i poprostu dałam jajka prosto z lodówki i krem mi się zwarzył. Zrobiłam tak jak Ci wyżej napisałam i się udało. Od tej pory zawsze ten przpis tak robię, ucieram masło z zimnymi jajkami, zwarzony krem wstawiam do miski z ciepłą wodą i gotowe.

AlCIA111 Uratowałaś mój krem!! Wielkie dzięki





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!