Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pewne Sposoby Na Wyrośnięty Biszkopt


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 05.03.2004 - 22:05

Zdarza się wam, że biszkopt wygląda jak wymoczek?? Mi również. Jak tego uniknąć? Piszcie. Co uważacie za najważniejsze? Temperaturę pieczenia? Długość czy sposób ubijania? Wyciągać od razu po upieczeniu czy zostawić troszkę w piekarniku? Jak w ogole ubijacie biszkopt? Białka osobno? Który sposób jest lepszy?

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


r e k l a m a

#2 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 08.03.2004 - 00:22

Mam wyprobowany sposob na biszkopt...zawsze sie udaje.Ubijam 5 białek ze szklanką cukru i cuk. wanil. na sztywno>pare minutek i jest gotowe.Dodaję żółtka i jeszcze chwile ubijam.Na sitko wsypuję 1 szkl. mąki(zawsze poznanska),1 łyzke mąki ziemniaczanej,1łyzeczke proszku.przesiewam wprost do masy jajecznej ,dodaje łyzke octu i mieszam.Nie zdazylo sie jeszcze zeby sie nie udał.Pieke ok poł godz...pozdrawiam....Agnieszka

#3 Halkuk

Halkuk

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 32 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano 07.07.2004 - 16:53

Biszkopt robię prawie tak samo jak Agnieszka , tylko nigdy jeszcze nie dodawałam octu .
Ważne jest żeby po dodaniu mąki , wymieszać ciasto łyżką - nie mikserem http://www.smaczny.p...tyle_emoticons/default/icon_exclaim.gif
Kiedyś mieszałam mikserem do samego końca , no i biszkopt był czasem tak cieńki jak pergamin na którym go piekłam :D
Kiedyś koleżanka udzieliła mi tej rady - odkąd nie mieszam po dodaniu mąki ciasta mikserem , biszkopt zawsze się udaje .
Biszkopt wylewam na pergamin , wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika a po upieczeniu od razu wyjmuję .

#4 Mickey

Mickey

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 13.10.2004 - 12:58

Ja najpierw ubijam do białości żółtka z cukrem i dodaję kilka łyżek ciepłej wody w trakcie ubijania.Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam mikserem.Na końcu dodaję wcześniej ubite białka i delikatnie mieszam łyżką. :) Choć biszkopt zazwyczaj lekko opada to i tak po upieczeniu nie wyciągam go odrazu ale zostawiam żeby ostygł.

#5 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 24.11.2004 - 00:09

wypróbowałam jeszcze jeden świetny sposób,,,radze też spróbować.Otóżbiałka ubijam z cukrem a do żółtek dodaje proszek do pieczenia i łyzke octu...wymieszam i zostawiam na chwile aby to coś zburzyło sie ...podobnie jak drożdzei dodaje do ubijanej piany...i dalej jeszcze chwile ubijam przez chwile..a pózniej dodaje mąke...tak jak zwykle itd....radze wypróbowac...biszkopt wychodzi super....i mało opada...pozdrawiam...

#6 agatka

agatka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 04.12.2004 - 19:08

Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać po trochu cukier.potem dodać żółtka, na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i oprószoną mąką. Piec aż się zarumieni (ok 1/2 godz). Otworzyć piekarnik nie wyciągać odrazu. Jajka na biszkopt muszą mieć temp pokojową !!!!

#7 ->Renia<-

->Renia<-

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 41 postów
  • Lokalizacja:Świdnik

Napisano 17.06.2005 - 18:00

Zawsze ubijam całe jajka około 10 min.Mąkę pszenną i ziemniaczaną dodaję po ubiciu i mieszam delikatnie łyżką. Nie ma takiej możliwości aby się nie udał.

#8 IzuniaT

IzuniaT

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Lokalizacja:Konstantynów Łódzki
  • Zainteresowania:ludzie (w tym dzieci), wnętrza, ogrody, fotografia, kuchnia, chrześcijaństwo

Napisano 18.06.2005 - 09:18

Dziewczyny, jaka temperatura pieczenia?

#9 johana135

johana135

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Elbląg
  • Zainteresowania:gry,kuchnia,robótki

Napisano 24.08.2005 - 13:07

hejka!Robie to tak i wychodzi zawsze.Ubij 4 lub 5 białek na sztywno ze szklanką cukru.Nadal miksując wrzucaj kolejno żółtka.Schowaj mikser! Przygotuj w szklance 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dopełnij zwykłą mąką.Dodaj łyżeczkę proszku do p[ieczenia.Wymieszaj sypkie produkty np.w miseczce wsyp do ubitych białek i wymieszaj ręką!!!!Oczywiście czystą.

#10 zazula226

zazula226

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 163 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk
  • Zainteresowania:Gotowanie to mój drugi żywioł...&lt;lol&gt;

Napisano 11.11.2005 - 23:13

Biszkopt(duży i mały) Składniki: Duża porcja: Mała porcja: - 6 4 jajka - 1,5 1szkl cukru - 6 4 łyżki oleju - 1,5 1 szklanka mąki - 1,5 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Wstawić do nagrzanego do 100° piekarnika, a piec w temperaturze 200° około 40 minut. wszystko zawsze mieszam mikserem, i jeszcze nie zdarzyło mi się zeby nie wyrósł, albo opadł i został tzw. "trep" :) ;) życze powodzenia i pozdrawiam :D

#11 Gość_maciekchudy_*

Gość_maciekchudy_*
  • Goście

Napisano 18.11.2005 - 18:44

Pyszny biszkopt wychodzi jeśli zamiast pszennej mąki da się skrobie kukurydzianą.Wpadłam na to przed laty gdy miałam dzieci na diecie bezglutenowej, i nie mogły jeść produktów zbożowych.Wtedy była w sprzedaży majzena tj. czeska skrobia kukurydziana. Teraz jej nie widziałam ale może jest w sklepach ze zdrową żywnoscią, lub też pod inną nazwą. Bardzo polecam, ciaso wychodziło wspaniałe ,lekkie i to bez dodatku proszku do pieczenia.Halina.wa żona maćkaszczupłego ;)

#12 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 28.11.2005 - 23:43

a moj przepis na dobry biszkopt zamieściłam przy przepisie na tort serowy a oto on: 6 jaj, 5 łyzek cukru, 5 łyżek maki tortowej, 1łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, sok z pół cytryny, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru cukru - ubijamy na puch ok. 5 min., dodajemy sok z cytryny i delikatnie i stopniowo mieszamy z przesianą 3 krotnie mąką z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru. 1/3 ubitych białek dodać do ciasta, lekko wymieszać następnie dodać resztę ubitych białek i ponownie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub ręką (aby ciasto nie straciło puszystości). Wysmarować boki tortownicy(dna - nie) wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrznego do 180 oC, piec ok. 40 min. Po upieczeniu foremkę odwrócić do góry dnem i postawić brzegiem na 3 szklankach(aby nie opadł) i pozostawić do wystudzenia.

#13 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 30.11.2005 - 14:44

hm...pierwszy raz spotykam sie z tym ze Ktoś smaruje boki tortownicy...przy pieczeniu biszkopta....podziwiam ze sie udaje ;) pozdrawiam..

#14 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 01.12.2005 - 00:02

mozna tez nie smarować tortownicy wogole, a to dlatego aby przy przekręceniu tortownicy biszkopt nie wyleciał. Nieraz stosuje ten sposób pieczenia. Pozdrawiam

#15 bassia77

bassia77

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 12.12.2005 - 19:34

Hej ;) Znów się powtórze co co jajek:muszą być świeże nie chłodnicze! Pieczenie biszkoptu mój sposób:lekko nagrzany piekarnik i poczatkowa faza pieczenia to pieczenie tylko od spodu,wtedy ciasto rośnie i rośnie,pózniej dopiero pieczenie na dwie grzałki bo akurat mam piekarnik elektryczny i już tak do zarumienienia :) biszkopt ma prawo lekko opaść ale nie mam nigdy zakalca przy tym sposobie.Pozdrawiam.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!