Skocz do zawartości

Przekładaniec


alneya

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 25 dkg masła 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 2 jaja 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (lub duży słoik musu jabłkowego) 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa kremowa: 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: ciasto: wszystkie składniki zagnieść razem, podzielić na 3 placki i każdy upiec w temp. 200 stopni C ok. 15-20 minut masa jabłkowa: jabłka obrać, uprażyć, dodać galaretkę (sypką) i cukier. Podgrzewać i mieszać przez ok. 5-8 minut. masa kremowa: 2 szklanki mleka zagotować. Resztę składników wymieszać razem. Wlać do gotującego się mleka. (jednym słowem zrobić z tego budyń). Ostudzić. Po ostudzeniu miksujemy z 1 kostką masła. Na pierwszy placek wykładamy ciepły jeszcze mus jabłkowy, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę kremową i przykrywamy 3 plackiem. dekorujemy według uznania. Np. polewą czekoladową, migdałami i orzechami. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto jest bardzo smaczne, wręcz rozpływa się w ustach. :D Używam do tego tortownicy (dużej), bo wygodnie zdejmować upieczone placki. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...

Witam!!! Ciacho piekłam na Święta, jest super :-D , a na drógi dzień naprawdę rozpływa się w ustach. Polecam każdemu :-D . P.S. Ciasto smakowało nie tylko mi, moja znajoma z Rumuni, chce abym dla niej upiekła takie smaczne ciasto, bo jest naprawdę super :-D :-D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

ja ostatnio robiłam bardzo podobne ciasto,z innego przepisu, nieco inne proporcje na ciasto i mase budyniową, ale wychodzi to samo :grin: ciasto jest pyszne! połaczenie miodowych placków z jabłkami i budyniem daje niesamowty efekt... zamierzałam je tu wstawic, ale juz jest, więc dodam tylko moje zdjęcia: post-4461-1175618215_thumb.jpg post-4461-1175618279_thumb.jpg post-4461-1175618366_thumb.jpg post-4461-1175618402_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...

Dorotko jestem w trakcie robienia tego ciasta,martwi mnie konsystencja kremu,po zmiksowaniu z masłem jest trochę rzadki.Gotując ten budyń z 3 szkl mleka już mi się wydawał rzadki,napisz Dorotko czy Twój krem też taki był czy dopiero w lodówce uzyskał odpowiednią gęstość?Być może że korzystałaś z innego przepisu na krem ale nic o tym nie wspominałaś w poście,więc myślę że robiłaś w\g przepisu. Szkoda że Karola nie podała swojego przepisu :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Andy, tak ja robiłam ten krem dokładnie według podanego przepisu i nie wyszedł mi rzadki. A masa kremowa wyszła mi taka "w sam raz" :grin: Może ten budyń należy dużej pogotować? A znowu ucierając masło z budyniem - nie należy zbyt długo miksować, bo też może zrobić się rzadka masa. (Ja jak widzę, że krem wychodzi rzadki to dodaje jeszcze masło albo nie dodaję już budyniu). Andy, a Ty gotując ten budyń dodałaś jeszcze te podane w przepisie mąki i resztę składników czy tylko budyń w proszku? Myślę, że jak ciasto postoi w lodówce to ten krem troszeczkę zgęstnieje :) Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale wcześniej nie mogłam :) Pewnie teraz to Twoje ciasto chłodzi się już w lodówce, albo..... jest już zjedzone :) Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.