Grochówka wojskowa

31 posts in this topic

Posted · Report post

60 dkg grochu (najlepiej łuskanego) 40 dkg boczku wędzonego 40 dkg kiełbasy 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg marchwi 30 dkg ziemniaków 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko. Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu. Smacznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ugotowalam te grochowke byla pycha!!dodatkowo dodalam zrumieniona cebule.Dzieki za przepis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja również ugotowałam z tego przepisu grochówkę, i tak samo potwierdzam pycha. ina12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzieki ogromne :D Znalam te potrawe jako dziecko i wiele razy probowalam przypomniec sobie, jak to dawno, dawno temuuuu moja kochana mamuska ja robila? Zrobilam ja juz dwa razy, bo bardzo smakowala moim dziecom, ktore nie jadaja zup. Ta grochowka jest naprawde smaczniutka. Dziekuje i pozdrowiam. majka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzisiaj na obiad robię grochówkę. Podzielę się wrażeniami po skonsumowaniu przez całą Rodzinkę :lol:. Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepyszna! Tak jak Jola A. dodałam podsmażoną cebulkę. Zamiast boczku wędzonego dodałam kiełbasę polską, świetnie się komponuje. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Muszę ją wypróbować! P.S. Mój mąż jest wojskowym-musi mu smakować! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Basiu na pewno zasmakuje Twojemu mężowi. Mój mąż ciągle wspominał grochówkę wojskową, którą jadł dawno temu. Aż w końcu znalazłam ten przepis. Po zjedzeniu stwierdził, że była identyczna jak ta wspominana! Naprawdę jest świetna! Pozdrawiam! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a ja proponuje grochową według przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu. 1,2 kg kości wieprzowych mogą być wędzone 80 dkg.grochu łuskanego/ żółty/ 50 dkg.kiełbasy mocno wędzonej 50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka kości gotować z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotować namoczony groch ,który następnie należy przetrzeć kiełbase pokrojoną wrzucić do garnka.Boczek przesmażyć z posztkowaną marchewką , pietruszką aż zrobi sie mocno pomarańczowy, a następnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Kości po wygotowaniu obrać z mięsa i dodać do zupy. nie zagęszczać już niczym. Przyprawiamy :trzy liście dęby i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz według uznania.Życze Smacznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

spoko przepis! post-5244-1203250979_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Często robię tą zupę.W duuużym garnku i bardzo szybko ona znika. Ostatnio zrobiłam w jeszcze większym garze,żeby była na dwa dni (nie było mnie w domu,a rodzina nie miałaby co jeśc :lol: ) No i zjedli tą podwójną porcję w jeden dzień!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Andrzeju zupa wyglada ta apetycznie, ze u mnie od rana juz w garnku sie gotuje...tylko ze w wersji bez ziemniaków, bo u nas jada sie z grzankami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam Wypróbuje ten przepis choć nie mam nadziei że efekt będzie podobny do wojskowej. Rozmawiałem na ten temat z ojcem... Za czyste to wszystko jest ... Garkuchnia wojskowa ogólnie pewnie nie domyta i ppachnie róznie róznymi rzeczami poza tym zostaje jeszcze głód. Jak taki żołnierz dostanie dobrze w tyłek to póżniej mu wszystko lepiej smakuje. Nie mnie jednak dzisiaj starcie z grochówka :D ---> pierwszy raz:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hej ludziska!! A jakbym chciała zrobić tej grochówki dla 160 osób?? to w jaki sposób mam powiększyć te proporcję?? Tzn...najważniejsze to ile grochu trzeba :D hehe...proszę o odpowiedź:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja robię zawszę z połowy porcji podanej w przepisie i wystarcza dla 4 dorosłych osób. Przemnóż i powinno byś ok :grin: Dzisiaj na obiadek grochówka, mniam, mniam ;) Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam. A czy możecie mi powiedzieć jaki duży garnek jest potrzebny do tego przepisu? T.zn. ile wody trzeba dodać. Żeby zupa nie wyszła za wodnista :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Leon07,ja robię w garnku ok 5 litrowym i wychodzi fajna gęsta.Jak dłużej postoi,gęstnieje coraz bardziej-jak to grochówka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jeszcze w garnku

post-4529-1254389775_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Słuchajcie ja bym chciała ja zrobic ale nie wim ile mam moczyć groch i w jakiej wodzie czy w zimnej czy w gorącej. :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

marzena222,ja kupuję zawsze groch w Biedronce.Moczę go w zimnej wodzie maksymalnie 1-1,5 godz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Grochówka wojskowa robiona była nie raz nie dwa. Jedna z moich ulubionych zup. Wg. mnie najlepsza jest dzień po jej zrobieniu. Pysznie się wszystko wtedy przegryzie - zupa nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja gotuję groch oddzielnie w garnku ciśnieniowym. Później przepuszczam przez sitko z dużymi otworami. Wychodzi kremowa. Dodaję również szyszkę zieloną (mieszkam o rzut beretu od lasu :wink: ) i dużo czosnku oraz majeranku. Nie brakuje również drobno posiekanej marchewki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

60 dkg grochu (najlepiej łuskanego)

40 dkg boczku wędzonego

40 dkg kiełbasy

30 dkg mięsa wieprzowego

20 dkg marchwi

30 dkg ziemniaków

1 pietruszka

kawałek selera

liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku

Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko.

Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu.

Smacznego Dołączona grafikaDołączona grafika

Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę :razz:

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mojemu tacie po tej grochówce, wojskowe czasy się przypomiały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Super przepis, ale za dużo boczku, za mało kiełbasy, brakuje jeszcze jednego tajnego składnika... Wtedy każdy generał nie omieszka zajrzeć na taką grochówkę :smile:

Pozdrawiam

Zawsze możesz "nagiąc" przepis pod swoje upodobania.

Ja daję wszystkie wymienione składniki,niekoniecznie w takich proporcjach.

A co do tajnego składnika,to (o ile mamy to samo na mysli,mój mąż jest zaw.żołnierzem),to raczej trudno go cywilom zdobyc ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.