Skocz do zawartości


* * * * * 1 głosy

Grochówka wojskowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Rencista_*

Gość_Rencista_*
  • Goście

Napisano 13.02.2006 - 11:50

60 dkg grochu (najlepiej łuskanego) 40 dkg boczku wędzonego 40 dkg kiełbasy 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg marchwi 30 dkg ziemniaków 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, natka pietruszki, ząbek czosnku Groch namoczyć przez parę godzin a potem ugotować na półmiękko. Wieprzowinę, kiełbasę i boczek pokroić w niewielkie kosteczki. Przesmażyć osobno i dodać do grochu. Warzywa pokroić w kosteczkę i również dodać do grochu. Dodać dodatki. Ugotować do miękkości warzyw. Natkę pietruszki pokroić i dodać po ugotowaniu. Smacznego

#2 Jola_A.

Jola_A.

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 370 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Horyniec Zdrój

Napisano 22.02.2006 - 11:48

Ugotowalam te grochowke byla pycha!!dodatkowo dodalam zrumieniona cebule.Dzieki za przepis.

#3 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 04.03.2006 - 19:27

Ja również ugotowałam z tego przepisu grochówkę, i tak samo potwierdzam pycha. ina12
Pozdrawiam

#4 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 64 postów

Napisano 05.03.2006 - 04:57

Dzieki ogromne :D Znalam te potrawe jako dziecko i wiele razy probowalam przypomniec sobie, jak to dawno, dawno temuuuu moja kochana mamuska ja robila? Zrobilam ja juz dwa razy, bo bardzo smakowala moim dziecom, ktore nie jadaja zup. Ta grochowka jest naprawde smaczniutka. Dziekuje i pozdrowiam. majka

#5 Stokrotka

Stokrotka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 162 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 10.01.2007 - 11:35

Dzisiaj na obiad robię grochówkę. Podzielę się wrażeniami po skonsumowaniu przez całą Rodzinkę :lol:. Pozdrawiam!
Dołączona grafikaDołączona grafika

#6 Stokrotka

Stokrotka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 162 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 10.01.2007 - 21:25

Przepyszna! Tak jak Jola A. dodałam podsmażoną cebulkę. Zamiast boczku wędzonego dodałam kiełbasę polską, świetnie się komponuje. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim! :lol:
Dołączona grafikaDołączona grafika

#7 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 914 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 11.01.2007 - 18:15

Muszę ją wypróbować! P.S. Mój mąż jest wojskowym-musi mu smakować! :lol:

#8 Stokrotka

Stokrotka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 162 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 12.01.2007 - 11:15

Basiu na pewno zasmakuje Twojemu mężowi. Mój mąż ciągle wspominał grochówkę wojskową, którą jadł dawno temu. Aż w końcu znalazłam ten przepis. Po zjedzeniu stwierdził, że była identyczna jak ta wspominana! Naprawdę jest świetna! Pozdrawiam! :)
Dołączona grafikaDołączona grafika

#9 jacobs

jacobs

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Galicja

Napisano 28.02.2007 - 22:16

a ja proponuje grochową według przepisu wojskowego z 1935 z Centrum Wyszkolenia Kawalerii w Grudziądzu. 1,2 kg kości wieprzowych mogą być wędzone 80 dkg.grochu łuskanego/ żółty/ 50 dkg.kiełbasy mocno wędzonej 50 dkg.boczku surowego, ziemniaki,marchewka,pietruszka kości gotować z dodatkiem tylko trochu dodanej soli, osobno ugotować namoczony groch ,który następnie należy przetrzeć kiełbase pokrojoną wrzucić do garnka.Boczek przesmażyć z posztkowaną marchewką , pietruszką aż zrobi sie mocno pomarańczowy, a następnie dodajemu do zupy z drobno pokrajanymi ziemniakami.Kości po wygotowaniu obrać z mięsa i dodać do zupy. nie zagęszczać już niczym. Przyprawiamy :trzy liście dęby i trzy wyszorowane szyszki sosnowe a pod koniec odrobina suszonej bazyli, i majeranku sól i pieprz według uznania.Życze Smacznego

#10 grumko

grumko

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 332 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano 17.02.2008 - 14:23

spoko przepis! grochowka_wojskowa.jpg
Nasz blog kulinarny - http://grumko.blox.pl

#11 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 914 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 03.05.2008 - 15:29

Często robię tą zupę.W duuużym garnku i bardzo szybko ona znika. Ostatnio zrobiłam w jeszcze większym garze,żeby była na dwa dni (nie było mnie w domu,a rodzina nie miałaby co jeśc :lol: ) No i zjedli tą podwójną porcję w jeden dzień!

#12 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 577 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 07.05.2008 - 09:49

Andrzeju zupa wyglada ta apetycznie, ze u mnie od rana juz w garnku sie gotuje...tylko ze w wersji bez ziemniaków, bo u nas jada sie z grzankami

#13 Gość_arti31_*

Gość_arti31_*
  • Goście

Napisano 06.05.2009 - 11:04

Witam Wypróbuje ten przepis choć nie mam nadziei że efekt będzie podobny do wojskowej. Rozmawiałem na ten temat z ojcem... Za czyste to wszystko jest ... Garkuchnia wojskowa ogólnie pewnie nie domyta i ppachnie róznie róznymi rzeczami poza tym zostaje jeszcze głód. Jak taki żołnierz dostanie dobrze w tyłek to póżniej mu wszystko lepiej smakuje. Nie mnie jednak dzisiaj starcie z grochówka :D ---> pierwszy raz:-)

#14 Gość_madziulak11_*

Gość_madziulak11_*
  • Goście

Napisano 12.05.2009 - 19:33

Hej ludziska!! A jakbym chciała zrobić tej grochówki dla 160 osób?? to w jaki sposób mam powiększyć te proporcję?? Tzn...najważniejsze to ile grochu trzeba :D hehe...proszę o odpowiedź:D

#15 Stokrotka

Stokrotka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 162 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano 03.06.2009 - 10:17

Ja robię zawszę z połowy porcji podanej w przepisie i wystarcza dla 4 dorosłych osób. Przemnóż i powinno byś ok :grin: Dzisiaj na obiadek grochówka, mniam, mniam ;) Pozdrawiam
Dołączona grafikaDołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  kalina : (29 październik 2014 - 12:46) 1000SMAKÓW ŚWIATA Jeśli szukacie nowych ciekawych przypraw i już tych nam dobrze znanych w przystępnych cenach zajrzyjcie do sklepu internetowego, szuka wysyłka a przyprawy naprawde ciekawe, posiadamy tez duży wachlarz herbat 1000smakowswiata.pl
@  kalina : (29 październik 2014 - 14:49) Jeśli interesują Was produkty EKO zapraszam na stronę ekofun.pl u nas znajdziecie dużo ciekawych i zdrowych produktów promujących zdrowy tryb życia