Ciasto Na Pierogi

44 posts in this topic

Posted · Report post

czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z tą goracą woda to prawda. Polecam mój przepis: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite. I ... dowolnie nadziewać po rozwałowaniu i wykrojeniu. Smacznego !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mam bardzo prosty przepis na ciasto, które jest pyszne i mięciutki - mąka, gorąca woda i trochę oleju ( na 1 kg mąki około 1 cm oleju - w szklance).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dokładnie my z mamą też do ciasta na pierogi dodajemy ciepłą wodę wtedy ciasto jest miękkie również po ugotowaniu i lepiej się sklejają :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tez robie tak ciasto tzn maka , sól i goraca woda , popieram tez dodawanie oleju ! ciasto nie wysycha i mozna spokojnie lepic góre pierogów !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Powiem szczerze ze nigdy nie lubiłam robic pierogow ze wzgledu na ciasto ktore sprawiało mi kłopot.Wypróbowałam wasze rady i jestem mile zaskoczona.Zrobiłam pierogów z trzech kilogramów maki.Zamroziłam sobie dosc duzo ...i teraz tylko wyjmuje...i jest szybciutki obiadek.Wspaniale sie kleiły...Dziekuje bardzo...i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Też tak robię ale wiecie,co poradziła mi mama? By dodać troszkę drożdży do ciasta podczas zagniatania....zrobiłam tak i wyszły super,troszkę podrosły i były mięciutkie a ciasto wyrabiałam w malakserze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

z dodaniem drożdży nigdy nie słyszałam a jeśli się nie posiada malaksreu to tak przy ręcznym wyrabianiu tez można te drożdże dodać :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jak najbardziej! Moja mama zagniata ręcznie i to ona mi doradziła z tymi drożdżami I TO NIE TRZEBA ROBIĆ ROZCZYNU[choć ja robiłam],wystarczy je wkruszyć do wyrabianego ciasta. A....jak mam to dodaję troszke kurkumy i ciasto jest żółciutkie choć jajek nie dodaję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzięki, :razz: tego potrzebowałam - nie lubię robić pierogów - bo ciasto to u mnie loteria. :razz: Jutro robię - trzymajcie kciuki, :) :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Zosiu-k, akurat wypróbowałam Twój sposób - jest super - teraz pierogi będą cżęściej na naszym stole, bo jak sie okazuje to nie musi być "męka". Basqa - następnym razem spróbuję z drożdżami, ciekawe czy mi wyjdą. Słysząłm gdzieś ,ze takie z drożdżami najlepsze są do zapiekania. Jak zrobie to opowiem, pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

:mrgreen:  Ciasto na pierogi z drożdżami ? to ciekawy pomysł ,ja robie jak wiekszość pisze ale daje nie gorącą wode a ciepłą i czasem jajko,jak robie z owocami to robie takie jak na knedle czy kopytka z ziemniaków ale odrobinę więcej mąki dodaje aby się tak bardzo nie kleiło,ale to z drożdzami muszę wypróbować. :grin:   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja dodaje jeszcze do ciasta jajko, na 1kg maki 1 jajko, ok 0,5 litra cieplej wody, szczypta soli i łyżka oleju. ciasto wychodzi naprawde mięciutkie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cześć!!! Robię ciasto tak jak wy tzn: mąka, gorąca woda, olej, czasem jajko - a zamiast drożdży dodaję ok. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Trochę podrosną przy gotowaniu, a najlepsze są po ostudzeniu i odsmarzeniu ( ta chrupiąca skórka mniam, mniam ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Do ciasta na pierogi dodałam koncentrat barszczu z torebki i wyszło różowe choć na zdjęciu tego nie widać,niestety. Pewnie taki w płynie byłby lepszy ale ...człowiek uczy się ciągle. Pierożki zrobiłam takie malutkie/foremką do uszek/ i czekają aż dzieci wrócą ze szkoły. Farsz na ruskie .

post-4359-1180691632_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Widać, widać że są różowe, Basiu Ty zawsze coś nowego wymyślisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

a przepis na cisto jak sos beszamelowy? masło rozpuszczamy 2 łyżki, dodajemy 2 łyżki mąki, zalewamy szklanką wody tak przygotowaną podstawę wyrabiamy dodając mąkę. jest świetne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja dodaję gorącą wodę pół na pół z mlekiem ! I czasami dodaję żółtko, białko powoduje, ze ciasto lekko twardnieje. I koniecznie odrobina rozpuszczonego masła. Następnym razem do ciasta dodam drożdże, ciekawy pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gdzieś któraś z dziewczyn wstawiła przepis na ciasto z jogurtem, czy maślanką > tylko nie mogę znaleźć ;) Teraz robię właśnie z tamtego przepisu, bo jest rewelacyjne ;) Biorę jogurt naturalny i dosypuję tyle mąki ile potrzeba do odpowiedniej gęstości . Formuje się świetnie, lepi się rewelacyjnie i smakuje superowo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

jestem facetem i mi wyszedł przepis z ciastem na pierogi 1kg mąki 0,5l prawie wrzątku sól i olej.Trwało to kilka minut ! :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

przepis rewelecyjny !!!! za pierwszym razem udalo mi sie zrobic ciasto a malo tego w kuchni czysciutko :( w koncu moge "bezbolesnie " robic pierozki dzieki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja dziś robiłam tak jak polecała Basia > z dodatkiem drożdży . Leżakują na balkonie > żeby zamarzły > później powędrują do zamrażarki :) O efektach poinformuję w święta > bo to na wigilię :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja też zaparzam część mąki wrzątkiem i dodaję jajko. Myślę, że długość wyrabiania też ma znaczenie. Ja wyrabiam tak długo, aż po przekrojeniu pokażą się pęcherzyki powietrza a ciasto jest gładkie i o jednolitej fakturze. Poza tym rozwałkowuję ciasto dość cienko. Pierogi są ekstra!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.