Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ciasto Na Pierogi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 basia_set

basia_set

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 25.08.2004 - 13:35

czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie

#2 Klosewik

Klosewik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 159 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:pomorskie

Napisano 12.09.2004 - 13:02

Z tą goracą woda to prawda. Polecam mój przepis: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite. I ... dowolnie nadziewać po rozwałowaniu i wykrojeniu. Smacznego !!

#3 mianda

mianda

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 12.10.2004 - 13:56

mam bardzo prosty przepis na ciasto, które jest pyszne i mięciutki - mąka, gorąca woda i trochę oleju ( na 1 kg mąki około 1 cm oleju - w szklance).

#4 Mickey

Mickey

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 13.10.2004 - 12:47

Dokładnie my z mamą też do ciasta na pierogi dodajemy ciepłą wodę wtedy ciasto jest miękkie również po ugotowaniu i lepiej się sklejają :)

#5 zosia-k

zosia-k

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 15 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 13.10.2004 - 22:56

1 kg mąki 0,5 l wody gorącej i 4 łyżki oleju.Wszystko zagnieść i robic pierodi-przepis jest sprawdzony polecam

#6 Majeczka

Majeczka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 14.02.2005 - 22:38

Tez robie tak ciasto tzn maka , sól i goraca woda , popieram tez dodawanie oleju ! ciasto nie wysycha i mozna spokojnie lepic góre pierogów !

#7 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 26.02.2005 - 21:11

Powiem szczerze ze nigdy nie lubiłam robic pierogow ze wzgledu na ciasto ktore sprawiało mi kłopot.Wypróbowałam wasze rady i jestem mile zaskoczona.Zrobiłam pierogów z trzech kilogramów maki.Zamroziłam sobie dosc duzo ...i teraz tylko wyjmuje...i jest szybciutki obiadek.Wspaniale sie kleiły...Dziekuje bardzo...i pozdrawiam

#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 20.04.2007 - 19:37

Też tak robię ale wiecie,co poradziła mi mama? By dodać troszkę drożdży do ciasta podczas zagniatania....zrobiłam tak i wyszły super,troszkę podrosły i były mięciutkie a ciasto wyrabiałam w malakserze.

#9 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 815 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 09.05.2007 - 12:27

z dodaniem drożdży nigdy nie słyszałam a jeśli się nie posiada malaksreu to tak przy ręcznym wyrabianiu tez można te drożdże dodać :grin:

#10 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 09.05.2007 - 16:41

Jak najbardziej! Moja mama zagniata ręcznie i to ona mi doradziła z tymi drożdżami I TO NIE TRZEBA ROBIĆ ROZCZYNU[choć ja robiłam],wystarczy je wkruszyć do wyrabianego ciasta. A....jak mam to dodaję troszke kurkumy i ciasto jest żółciutkie choć jajek nie dodaję.

#11 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 10.05.2007 - 09:29

Dzięki, :razz: tego potrzebowałam - nie lubię robić pierogów - bo ciasto to u mnie loteria. :razz: Jutro robię - trzymajcie kciuki, :) :razz:

#12 niuniaczek

niuniaczek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 847 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:(k/Krakowa)
  • Zainteresowania:kuchnia,

Napisano 16.05.2007 - 09:07

Zosiu-k, akurat wypróbowałam Twój sposób - jest super - teraz pierogi będą cżęściej na naszym stole, bo jak sie okazuje to nie musi być "męka". Basqa - następnym razem spróbuję z drożdżami, ciekawe czy mi wyjdą. Słysząłm gdzieś ,ze takie z drożdżami najlepsze są do zapiekania. Jak zrobie to opowiem, pozdrawiam,

#13 wiola344

wiola344

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1004 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Świebodzice
  • Zainteresowania:szaradziarstwo,wszystko co zwiazane ze zdrowiem,kuchnia(gotowanie pieczenie) i tp.,

Napisano 16.05.2007 - 09:42

:mrgreen:  Ciasto na pierogi z drożdżami ? to ciekawy pomysł ,ja robie jak wiekszość pisze ale daje nie gorącą wode a ciepłą i czasem jajko,jak robie z owocami to robie takie jak na knedle czy kopytka z ziemniaków ale odrobinę więcej mąki dodaje aby się tak bardzo nie kleiło,ale to z drożdzami muszę wypróbować. :grin:   
Dołączona grafika






Dołączona grafika

#14 Angelaa

Angelaa

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:dolnyśląsk

Napisano 30.05.2007 - 16:14

Ja dodaje jeszcze do ciasta jajko, na 1kg maki 1 jajko, ok 0,5 litra cieplej wody, szczypta soli i łyżka oleju. ciasto wychodzi naprawde mięciutkie:)

#15 ada5

ada5

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 41 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Płock

Napisano 31.05.2007 - 09:47

Cześć!!! Robię ciasto tak jak wy tzn: mąka, gorąca woda, olej, czasem jajko - a zamiast drożdży dodaję ok. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Trochę podrosną przy gotowaniu, a najlepsze są po ostudzeniu i odsmarzeniu ( ta chrupiąca skórka mniam, mniam ).





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)