Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Ryba w occie - doskonała na przyjęcia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jola W.

Jola W.

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacja:śląsk
  • Zainteresowania:ksiązki, film, kulinaria

Napisano 23.03.2006 - 10:41

1 kg ryby mrożonej mintaj

- odmrozić, przyprawić, pokroić na małe kawałki ( ok. 4 cm długości, ale mogą być wieksze jak kto woli), opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć z obydwu stron. Ostawić i przygotować zalewę.

Zalewa:
3/4 szklanki octu
2 i 1/4 szklanki wody
9 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
15 dkg przecieru pomidorowego
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki soli
12 łyżek oleju
1/2 kg cebuli pokrojona w paski

to wszystko zagotować i chwilkę pogotować jeszcze na małym ogniu.

Nastepnie bierzemy duży półmisek i układamy warstwami: najpierw usmażona ryba, na to zalewa, znowu ryba i znowu zalewa. Ostatnią warstwą powinna być zalewa. Przykryć i odstawić na noc do lodówki do przgryzienia.

Polecam gorąco tę rybkę, jest wyśmienita, robi hit na każdej imprezie, wszyscy zawsze proszą o przepis!! :lol:
Jola.

r e k l a m a

#2 plinka

plinka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacja:paryz

Napisano 23.03.2006 - 10:49

dzieki za przepis, Jola, juz dawno chcialam zrobic rybe w occie... ...czy zawsze robisz z przecierem pom.? mam ochote sprobowac bez, powiem, jak wyszlo :lol:

#3 Jola W.

Jola W.

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacja:śląsk
  • Zainteresowania:ksiązki, film, kulinaria

Napisano 23.03.2006 - 12:54

nigdy nie robiłam jej bez przecieru, ale powiem szczerze że trochę sobie tego nie wyobrażam, bo ten przecier nadaje rybie super smak http://www.smaczny.p...tyle_emoticons/default/icon_exclaim.gif

#4 ali

ali

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 272 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 23.03.2006 - 18:34

Mam przepis na rybę w zalewie, ale jest więcej dodatków /papryka, ogórek/. jest pyszna. Sprawdzę czy nie ma tu już podobnej i jeśli nie ma to wklepię.

#5 plinka

plinka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacja:paryz

Napisano 23.03.2006 - 19:47

Mam przepis na rybę w zalewie, ale jest więcej dodatków /papryka, ogórek/. jest pyszna. Sprawdzę czy nie ma tu już podobnej i jeśli nie ma to wklepię.


poprosze, pozdrawiam :lol:

(Jola, wierze, ze nadaje smak, ale mam wspomnienie takich rybek robionych przez moja mame - bez przecieru, to dlatego... :lol: )

#6 zazula226

zazula226

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 163 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk
  • Zainteresowania:Gotowanie to mój drugi żywioł...<lol>

Napisano 24.03.2006 - 00:41

ja tak nieśmiało zaproponuje, żeby najpierw w wodzie zagotowac cebule, odlać wode, i dopiero po zmianie wody dodać reszte składników, i zagotować ponownie. Zalewa nie bedzie wtedy miała gorzkawego smaku, co czasami sprawia cebula i pierwsza woda z jej gotowania. ja przynajmniej tak robie odkąd pierwszy raz się "przejechałam" na gorzkawym posmaku, ale to może tylko moje wrażenie. to tak z mojej strony, a pozatym to przepis jest super, Pozdrawiam

#7 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 66 postów

Napisano 24.03.2006 - 00:49

:lol: kochani!! a ile procentowy jest u Was ten ocet?? Uwielbiam rybki, pozdrawiam, majka

#8 zazula226

zazula226

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 163 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk
  • Zainteresowania:Gotowanie to mój drugi żywioł...<lol>

Napisano 24.03.2006 - 00:58

u mnie 10% :lol:

#9 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 66 postów

Napisano 24.03.2006 - 01:11

Halo wszystkim tam po drugiej stronie swiata!!! Tak szybkiej odpowiedzi nigdy nie mialam. DZIEKI !!! U nas ocet jest 5% wiec dobrze ze spytalam, w takim razie domyslam sie, iz musze uzyc podwojnej porcji octu a zmniejszyc ilosc wody? Jeszcze dzisiaj skocze po rybke do sklepu, jest juz po 17-tej, wiec lece i zycze milego wieczoru. majka

#10 plinka

plinka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • Lokalizacja:paryz

Napisano 24.03.2006 - 08:30

Halo wszystkim tam po drugiej stronie swiata!!!


a gdzie to jest, druga strona swiata, majka? :lol:

#11 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 24.03.2006 - 18:48

Nie robiłam w occie ryb morskich. W occie robię na słodko- kwaśno świeże śledzie, względnie leszcze. Nie mam proporcji, robię je mniej kwaśne, bo ja i moja rodzina lubimy łagodniejsze. Przygotowuje je w nastepujacy sposób: Ryby smażę na oleju, przekładam je do większej miski, na pozostałym oleju smażę cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli. Następnie wlewam wodę, dodaję ocet 10%, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i cukier. To wszystko gotuję 5 min. i zalewam ryby. Ryby dopiero są smaczne jak postoją 2-3 dni w lodówce, a nawet trochę dłużej. Jezeli w ten sposób przyrządzone ryby chce podać na obiad to smażę cebulę tak samo jak podałam wyżej, dodaję małą ilość mąki i robię delikatną zasmażkę, wlewam wodę, i dodaję wszystkie składniki które podałam na początku, w tym przypadku tylko zagotowuję i zalewam. ina12
Pozdrawiam

#12 aniela

aniela

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 66 postów

Napisano 25.03.2006 - 20:26

Hi Plinka! Ta "druga strona swiata" jest tam, gdzie jak u Was slonko wschodzi to tutaj zachodzi i odwrotnie, a tzn. na zachodniej stronie Kanady. Ciesze sie bardzo, ze znalazlam te strone, staram sie zagladac tutaj kazdego dnia, chociaz nie zawsze mi sie to udaje. Pozdrawiam i zycze milego dnia, to znaczy milego wieczoru. majka

#13 Jola W.

Jola W.

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacja:śląsk
  • Zainteresowania:ksiązki, film, kulinaria

Napisano 27.03.2006 - 11:46

Cześć, tu Jola!! Cieszę się bardzo że mój przepis cieszy się takim zainteresowaniem!! Naprawdę rybka jest bardzo pyszna i to bez gorzkawego posmaku!! Tę cebulę w zalewie gotuje się tylko chwilkę bo ona i tak zmięknie w lodówce w trakcie przegryzania się :lol:

#14 Gość_kitkowa_*

Gość_kitkowa_*
  • Goście

Napisano 13.12.2010 - 14:25

Hi Plinka! Ta "druga strona swiata" jest tam, gdzie jak u Was slonko wschodzi to tutaj zachodzi i odwrotnie, a tzn. na zachodniej stronie Kanady. Ciesze sie bardzo, ze znalazlam te strone, staram sie zagladac tutaj kazdego dnia, chociaz nie zawsze mi sie to udaje. Pozdrawiam i zycze milego dnia, to znaczy milego wieczoru. majka


ile to bedzie na łyzki tego przecieru lub ile to gram?

#15 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1000 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 15.12.2010 - 21:44

Kitkowa słoiczek ma 200 g przecieru więc musisz dać 3/4 słoiczka. Polecam Pudliszki.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!