Skocz do zawartości

Kostka Ziemniaczana


Gość Włóczykij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włóczykij

Składniki:

ziemniaki (ile kto potrzebuje, zaznaczam jednak, że zjada się zawsze więcej niż się zakładadało na początku)

czosnek

tymianek

sól

olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrane pokroić w kostkę (centymetr na centymetr) i na 15 minut wsypać do wody posłodzonej (tak posłodzonej) jedną płaską łyżką cukru (dzieki temu będą bardziej złociste). Nastepnie odcedzić je i wsypać na patelnię, na rozgrzany olej (oleju tyle, żeby sięgał do połowy ziemniaków), piec cały czas na ostrym ogniu mieszając od czasu do czasu. Na początku smażenia posolić, a pod koniec jak ziemniaczki będą się robiły złociste posypać drobno pokrojonym czosnkiem ( 1-2 ząbki). Gdy czosnek zacznie sie rumienić, odsączyć kostkę z tłuszczu, wsypac na talerz i posypać tymiankiem.

Naprawdę super i zaznaczam, że jest to dużo lepsze od frytek :lol:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.