Skocz do zawartości


Zdjęcie

kremy do tortöw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 lebenderengel

lebenderengel

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Lokalizacja:Frankfurt main
  • Zainteresowania:taniec,podröze,ksiazki,kino,spacery,gotowanie,milosc do zwierzat,i dobre imprezy.

Napisano 01.09.2004 - 21:00

Jeszcze raz ja,to moze zna ktos jakies kremy,ktöre mozna do tortöw zrobic.Prosze o odp.

r e k l a m a

#2 basia_set

basia_set

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 02.09.2004 - 18:36

cześć!!! najlepszy krem wychodzi gdy utrzemy masło (nie margaryna musi być masło) z cukrem zwykłym ucieramy tak długo aż cukier sie rozpusci (ilość cukru zależy od gustu :D ) do utartej masy damy pare żółtek 3-4 a potem do tego sok z cytryny masa cytrynowa albo kwaśna smietana masa śmietankow albo kakao masa kakaowa albo kawę rozpuszczalną masa kawowa itd :D

#3 lebenderengel

lebenderengel

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • Lokalizacja:Frankfurt main
  • Zainteresowania:taniec,podröze,ksiazki,kino,spacery,gotowanie,milosc do zwierzat,i dobre imprezy.

Napisano 02.09.2004 - 18:50

No w koncu ktos sie odezwal.Dzieki ci za to.Napewno wypröbuje juz w krötce.Pozdrawiam

#4 Pola Połetek

Pola Połetek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 824 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:zachodniopomorskie
  • Zainteresowania:książki, rodzina, film, muzyka, zwierzęta (kocham zarówno koty jak i psy, mieszkam nawet z kilkoma), językoznawstwo, język angielski i wszystko co dotyczy krajów obszaru anglojęzycznego

Napisano 07.03.2006 - 21:40

Witaj. Kremów do tortów jest mnóstwo, z żółtkami i bez, ale w obecnym czasie, kiedy zagraża nam ptasia grypa, jedzenie surowych żółtek jest nie tylko niewskazane ale nawet niebezpieczne. Ja też uważam, że żółtka a nawet całe jajka nadają kremom puszystości. Proponowałabym ubicie 3 całych jajek na parze z 1/2 szklanki cukru kryształu, wkładając garnek wyższy do drugiego niższego w którym gotuje się woda. Jajka ubija się do chwili, aż wielokrotnie zwiększą swoją objętość i osiągną mniej więcej te wymagane 75 stopni. powinna z nich unosić się para. Wtedy nie przerywając ubijania wkładamy garnek do innego, z chłodną wodą i ubijamy aż wystygną. Zimną masę jajeczną dodajemy po łyżce do utartego uprzednio masła 1 i 1/2 kostki. Możemy dodać roztarte z gorącym mlekiem (odrobina) kakao, lub zaparzoną w minimalnej ilości kawę rozpuszczalną albo zaparzone wrzącym mlekiem zmielone orzechy. To sporo pracy, ale efekt jest wyśmienity. Gorąco polecam. Masło musi mieć podobną temperaturę jak masa jajeczna w przeciwnym razie może się zwarzyć. Jeśli już tak się stanie, to w innej misce trzeba utrzec 1/2 kostki masła i powoli dodawać zwarzoną masę. innym sposobem jest lekkie podgrzanie masy i dalsze ubijanie aż będzie zimna. Można także dodać trochę alkoholu. Pozdrawiam Pola

#5 agnieszka

agnieszka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 165 postów

Napisano 29.04.2006 - 23:58

Ja mimo wszystko polecam kremy budyniowe...sa bezpieczne i nie za tłuste...robie takie i maja bardzo duze powodzenie.Na litr mleka uzyj 3 budynie ..najlepiej niemieckie waniliowe i łyzke maki pszennej no i 1 szkl cukru...ugotuj jak budyn i po ostudzeniu utrzyj z 2 kostkami masła...a ze smakami mozesz fantazjowac...pozdrawiam

#6 AdaMon

AdaMon

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 05.05.2006 - 15:25

Mam rewelacyjny przepis na krem nietłusty i niemdły rewelacyjny również dla dzieci Składniki: 1/2 kg masła roślinnego 4 łyzki cukru pudru 4 żółtka 2 galaretki czerwone 2 kisiele takiego samego koloru Na początek z litra wody odlać pół szklanki wody i rozmieszać w niej galaretki i kisiel resztę wody zagotować.Kiedy woda się zagotuje wyłączyć gaz i wlać galaretki z kisielem-nie gotować! Zostawić to ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Po utarciu dodawać po trochę galaretkę. Ewentualnie mozna dodać odsączone kawałki ananasa. Po wyłożeniu między i na biszkopt włożyć do lodówki. jezeli robicie zwykłe ciasto to zróbcie z połowy składników

#7 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 12.05.2006 - 11:34

A może krem śmietankowy :) Prosty, szybki, łatwy, no i smaczny :) Potrzebujemy: 1 litr śmietany 30% cukier waniliowy ok. 3 łyżki cukru pudru 4 opakowania 'śmietan-fix' Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy już się ubije, dodać do niej śmietan-fix i wymieszać. Takim kremem można przekładać krążki biszkoptowe, i tort gotowy :oops: Polecam :oops:

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#8 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 15.01.2007 - 17:04

Dorzucę jeszcze przepis na MASĘ TRUSKAWKOWĄ: 0.5kg mrożonych truskawek 1 masło 1żółtko 0.5szkl cukru pudru spirytus do smaku Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,powoli dodając spirytus. Truskawki rozmrozić ,rozgnieść widelcem /powinny być widoczne kawałeczki / stopniowo dodawać do masy. Sok użyć do nasączenia biszkopta.

#9 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 15.01.2007 - 17:06

Szybka masa ORZECHOWA: 0.5l kremówki 1szkl cukru 20dkg zmielonych orzechów włoskich Śmietanę ubić i dodac orzechy.

#10 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 15.01.2007 - 17:09

No to jeszcze KOKOSOWA: 0.5szkl cukru 1 masło 0.5szkl mleka 2bułeczki pszenne 1szkl wiórek Mleko zagotować z bułkami,cukrem i wiórkami. Wystudzić i utrzec z masłem.

#11 Marra

Marra

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 285 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Podkarpackie

Napisano 26.01.2007 - 23:55

Ja do tortów robie ostatnio masę "na leniwca", tzn kupuje gotowy Krem do tortów ajerkoniakowy chyba to jest Dr.Oetker (w torebce). Do tego idzie tylko mleko i masło. Szybki, bardzo smaczny, gesty. Polecam. Od kilku lat go robię i kilka osób zaraziłam juz tym sposobem. :grin: i smakiem. Pozdrawiam
Pozdrowionka !!!

#12 Justyna.K

Justyna.K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1182 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:ŚWIĘTOCHŁOWICE

Napisano 29.01.2007 - 19:40

Mnie się też zdarza korzystać właśnie z gotowych kremów i dr Oetker też przypadł mnie do gustu szczególnie czekoladowy POLECAM.Oczywiście robię wersję wzbogacona tzn z masłem. :wink:
Dołączona grafika

#13 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4636 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 03.02.2007 - 09:09

Ostatnio moja siostra zrobiła masę tak:bita śmietanę zmiksowała z dzemem z czarnej porzeczki i smakowało super,lekkie i orzeżwiające.





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)