Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ: -0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek) -wódka do namoczenia śliwek -standardowa kostka (250 g) masła -200 g nutelli NA WIERZCH: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru -1 tabliczka czekolady BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, sprawdzony przepis na ciemny biszkopt z 4 jaj. W czasie gdy ciasto stygnie, przystąpić do dalszej pracy. KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ: Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły. Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać. Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać. NA WIERZCH: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno. Czekoladę zetrzeć na tarce. A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK... Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami. Na krem wyłożyć kremówkę. Całość posypać tartą czekoladą. Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać. Jest za to naprawdę pyszne! Przepis na krem znalazłam w necie, a reszta to taka moja wariacja :D Mam nadzieję,że ktoś się na nie skusi i niecierpliwie czekam na opinie :D Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Hej! Zdecydowałam się upiec to pyszne ciacho - śliweczki już moczą się w wódeczce! Mam nadzieję, że będzie pyszne, bo przepis zdaje się być nietypowy i smakowity ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Hmm... To życzę powodzenia :D Chociaż raczej nie będzie Ci ono potrzebne, bo ciasto jest nie tylko pyszne, ale i względnie proste :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Hej! Ciasto jest przepyszne! Gorące dzięki za super przepis! Właśnie robię drugą blachę na Moje jutrzejsze imieniny w pracy! BUZIACZKI dla Jamaicy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Nawet nie masz pojęcia jak strasznie, strasznie się cieszę :D Przy okazji przesyłam moc życzeń z okazji imieninek!!! Żyj nam sto latek albo i dłużej :-) :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bernimek Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Bardzo gorąco dziękuję !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna 25 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Ciasto robiłam na świeta i wyszło mi super. Jako pierwsze znikneło z talerza wszystkim gościom bardzo smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Cieszę się :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzena13 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Przepis bardzo oryginalny i ciekawy. Z pewną nieśmiałością .....ale upiekłam go i powiem Wam, że w trakcie pracy coraz bardziej sie do niego przekonywałam...a jaki efekt ? napisze później bo jeszcze go nie próbowałam, ale wygląda...smakowicie! http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Oby smakował jeszcze lepiej niż wygląda :D Z niecierpliwością czekam na Twój następny komentarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzena13 Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 poszło jak ciepłe bułeczki..........jest P Y S Z N Y, wszyscy prosza o przepis!!! dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Ja też dziękuję... Za miły komentarz, oczywiście :D Cieszę się,że ciasto smakowało i że tylu chętnych się zgłosiło po przepis! W moim imieniu życz im smacznego :D Również pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alika Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2006 no kurka, tyle ciekawych przepisow tu znalazlam, ze sama nie wiem, na ktore ciacho sie skusic:)). To nastepne na liscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
addda Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2006 witam! jutro mam urodzinki i postanowilam zrobic sobie "chwileczke zapomnienia i rospusty". szukam wlasnie czegos pysznego,nie koniecznie malo kalorycznego(a co,urodziny sa raz w roku :D ) no i chyba zdecyduje sie na sliweczki!! ale mam jedno pytanie,mianowicie czy mozna smietane czyms zastapic?? nigdy nie ubijalam angielskiej smietany i boje sie ze nie wyjdzie, no i o smietan-fixie to w ogole moge tu zapomniec. Ratunku,bo mi jezyk do ....... ucieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.