Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Zapiekane Piersi Z Kurczaka Z Pieczarkami :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ulinek77

ulinek77

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 115 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bielsk Podlaski
  • Zainteresowania:kulinaria<br />podróże<br />kosmetyki<br />moda i uroda

Napisano 12.04.2006 - 13:07

SKŁADNIKI: 30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego) 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2 kg cebuli 1/2 kg pieczarek 1 śmietana 30% (duża) 1 łyżka majonezu po szczypcie oregano i papryki ostrej WYKONANIE: Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!
smacznie i zdrowo żyje nam się wesoło :)

r e k l a m a

#2 monilek26

monilek26

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 312 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano 05.09.2006 - 16:31

Dziś mieliśmy tego kurczaka na obiad - jest bardzo dobry i wszystkim smakował, jednak następnym razem nie dodam na koniec śmietany z majonezem. Ulinku77 co ma na celu dodanie tej śmietany? Cała potrawa po dodaniu jej miała zbyt rzadką konsystencję... Pozdrawiam

#3 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 03.02.2007 - 12:54

Tak sobie właśnie przeglądam forum, aby coś na obiad z zapiekanek zaserwować i trafiłam właśnie na ten przepis. Podobną zapiekankę wykonuje w nieco inny sposób. Zarówno cebulę jak i pieczarki raczej duszę inż podsmażam (podobno tak jest zdrowiej). Kawałki kurczaka przyprawiam wg uznania jak kto lubi (za każdym razem używam innych przypraw jako, że kurczak to takie mięso, że przyjmuje różne przyprawy), skrapiam je cytryną, czasami dodaje także trochę sosu sojowego i odstawiam do lodówki na jakąś godzinę, następnie obsmażam na gorącym tłuszczu. Zapiekankę układam warstwami: ryż obsmażony kurczak pieczarki z cebulą ryż rozmącone jajko stary żółty ser wymieszany ze śmietaną (użyta śmietana zapobiega nadmiernemu zapieczeniu i wysuszeniu sera podczas zapiekania) Całość oczywiście zapiekamy. Polecam, zapiekanka bardzo dobra. (szukam dalej czegoś na obiad) :razz: Pozdrawiam, Justyna.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com