Sign in to follow this  
Followers 0

Zapiekane Piersi Z Kurczaka Z Pieczarkami :)

3 posts in this topic

Posted · Report post

SKŁADNIKI: 30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego) 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2 kg cebuli 1/2 kg pieczarek 1 śmietana 30% (duża) 1 łyżka majonezu po szczypcie oregano i papryki ostrej WYKONANIE: Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziś mieliśmy tego kurczaka na obiad - jest bardzo dobry i wszystkim smakował, jednak następnym razem nie dodam na koniec śmietany z majonezem. Ulinku77 co ma na celu dodanie tej śmietany? Cała potrawa po dodaniu jej miała zbyt rzadką konsystencję... Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Tak sobie właśnie przeglądam forum, aby coś na obiad z zapiekanek zaserwować i trafiłam właśnie na ten przepis. Podobną zapiekankę wykonuje w nieco inny sposób. Zarówno cebulę jak i pieczarki raczej duszę inż podsmażam (podobno tak jest zdrowiej). Kawałki kurczaka przyprawiam wg uznania jak kto lubi (za każdym razem używam innych przypraw jako, że kurczak to takie mięso, że przyjmuje różne przyprawy), skrapiam je cytryną, czasami dodaje także trochę sosu sojowego i odstawiam do lodówki na jakąś godzinę, następnie obsmażam na gorącym tłuszczu. Zapiekankę układam warstwami: ryż obsmażony kurczak pieczarki z cebulą ryż rozmącone jajko stary żółty ser wymieszany ze śmietaną (użyta śmietana zapobiega nadmiernemu zapieczeniu i wysuszeniu sera podczas zapiekania) Całość oczywiście zapiekamy. Polecam, zapiekanka bardzo dobra. (szukam dalej czegoś na obiad) :razz: Pozdrawiam, Justyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.