Skocz do zawartości

Majowe Grillowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 aneta26

aneta26

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 50 postów

Napisano 21.04.2006 - 08:03

POSZUKUJĘ PRZEPISÓW POTRAW NA GRILA, A TAKŻE SAŁATEK PODAWANYCH DO TYCH POTRAW.
smacznego!!!!!!!!!!!!!!

#2 Jamaica

Jamaica

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 241 postów

Napisano 21.04.2006 - 11:21

Najlepsza rzecz z grilla jaką jadłam to grillowane banany! Przepis jest banalnie prosty, bo poprostu kładziesz na grill banana w skórce, opiekasz aż do zbrązowienia tejże skórki, po czym przekręcasz go na drugą stronę i też czekasz aż skórka zbrązowieje.
Każdemu rozdaje się zgrillowane banany na własny, prywatny talerzyk, podsuwając różne smakowite dodatki do polania- sos czekoladowy, ajerkoniak, miód... Zajada się je oczywiście bez skórki :D
Są bardzo fajne na deser, a dla dzieci (które z reguły z dużym dystansem podchodzą do potraw mięsnych) mogą nawet stanowić główny punkt programu :D

#3 Jamaica

Jamaica

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 241 postów

Napisano 21.04.2006 - 11:26

Aha, jako dodatek do potraw można też serwować pyszne kanapki z masłem czosnkowym. Chyba nie ma nic prostszego do przygotowania. Miękkie masełko miesza się z uprzednio zmiażdżonym czosnkiem (ilość według) upodobań, ewentualnie doprawia ulubionymi ziołami i taką mieszanką solidnie smaruje się cienkie kromki pieczywa. A potem fruuu na grilla :D Dla mnie to poprostu niebo w gębie :D To znaczy w buzi, chciałam powiedzieć :-)

#4 Jamaica

Jamaica

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 241 postów

Napisano 21.04.2006 - 11:35

I jeszcze jedna propozycja-grillowany ananas. Najpierw robisz marynatę, do której porzebujesz 0,5 szklanki oleju, pół łyżeczki sproszkowanego chili i 2 łyżeczki miodu. Wszystko to mieszasz, smarujesz tym plasterki ananasa z puszki i grillujesz z obu stron. Świetny dodatek do wszelakich mięs, szczególnie do kurczaka. I sorry,że ja Ci same bezmięsne dania proponuję, ale w moim domku to mój mąż jest mistrzem ceremonii przy grillu i nawet nie pozwala mi dotknąć mięsa, które ma zamiar przyrządzić :D Mogę się wykazać tylko przy dodatkach :D

#5 DeLarge

DeLarge

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 733 postów

Napisano 22.04.2006 - 13:04

ja bym proponawał Ci zrobienie ciekawej "glazurki" do mięsa...przepisu Ci nie podam aczkolwiek zasugeruje użycie miodu, musztardy i ketchupu...pokombinuj robiąc taka kombinację, wiesz najlepiej jak sie robi na "oko", pozdrawiam

#6 monilek26

monilek26

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 368 postów

Napisano 24.04.2006 - 00:02

Jamaico jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów na te wszystkie potrawy :D Twoje przepisy są super. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Tymi owocami z grila po raz kolejny mnie miło zaskoczyłaś. Zbliża się długi weekend i jeśli tylko pogoda dopisze to je wypróbuje :D

Pozdrawiam

#7 Jamaica

Jamaica

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 241 postów

Napisano 25.04.2006 - 21:23

Cieszę się,że Ci się spodobały :-) Ach, gdyby pogoda dopisała... Sama chętnie przypomniałabym sobie smak tych pyszniości :D Trzeba mieć nadzieje,że będzie ładnie i grillowanie się powiedzie :D A tak przy okazji...pozdrawiam :D

#8 zuziorek

zuziorek

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 729 postów

Napisano 27.04.2006 - 15:44

Ja polecam cos do grilla:
kapusta kiszona z dodatkiem majonezu (proporcja: na 1/2 kg kapusty ok 2,3 łyżki majonezu)
U nas rewelka bez zbędnej zabawy :D

#9 monilek26

monilek26

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 368 postów

Napisano 19.06.2006 - 17:43

Podczas długiego weekendu udało mi się wypróbować kilka tutejszych pomysłów. Wszyscy byli zachwyceni bananami z grilla - trzeba przyznać, że były rewelacyjne. Zajadaliśmy je z dodatkiem kremu czekoladowego i ajerkoniaku - pychota. Próbowałam też kanapeczek czosnkowych, a że przepadam za czosnkiem to nie muszę pisać, że mi smakowały... :-D

Pozdrawiam

#10 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 17.07.2006 - 11:08

Ostatnio dowiedziałam się od naszej Forumowiczki, że można grillować też cukinię.

Wystarczy ją obrać ze skórki (gdy jest starsza to wybrać pestki), pokroić w plasterki, skropić przyprawą w płynie (Maggi), dać na grila i ... grillować :-)
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#11 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 18.07.2006 - 11:32

A co do sałatek do potraw grilowanych to ja bym polecił różnego rodzaju surówki z kapusty np. (także coś w stylu sałatki colesław) - wypróbowane :-)
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

#12 monilek26

monilek26

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 368 postów

Napisano 18.07.2006 - 17:28

Ostatnio jadłam oscypki z grilla - "niebo w gębie". Bardzo smakują mi też grillowane pieczarki i cebulka. Osobiście do każdego grilla robię taki sos:
1 świeży ogórek
2 - 3 ząbki czosnku
na oko śmietanę i jogurt naturalny (pół na pół)
sól, pieprz, koperek, bazylia

Ogórka starkować na najmniejszych oczkach i solidnie odsączyć, dodać przeciśnięty przez praskę bądz starkowany czosnek, wymieszać ze śmietaną i jogurtem, a następnie dodać pozostałe składniki.
Sos ten również pasuje do pieczonych mięs.

Pozdrawiam

#13 Dorota

Dorota

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 4179 postów
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 28.05.2009 - 19:28

Witam, Zuziorku zrobiłam ostatnio kapustę kiszoną z majonezem, którą polecałaś do grilla - bardzo nam smakowała - to coś innego znowu i do tego bardzo szybkie w wykonaniu ;)

Dziękuję za przepis i serdecznie Cię pozdrawiam :)

Załączony plik  kapusta_kiszona_z_majonezem1.JPG   77,48 KB   8 Ilość pobrań Załączony plik  kapusta_kiszona_z_majonezem2.JPG   82,43 KB   7 Ilość pobrań
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

#14 Nick_1

Nick_1

Nowy forumowicz

• Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 11.08.2011 - 12:59

Ja również jako sałatkę mogę polecić takie z kapusty jak np colesław . Na forum padł też pomysł sałatki greckiej na grilla,ale nie wiem czy to dobry wybór... Kwestia gustu oraz smaku.

Użytkownik Grillcenter_pl edytował ten post 11.08.2011 - 13:00

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Malina12 : (23.05.2012 - 20:17) potrzebne mi jakieś dobre przepisy na komunie , które będzie w tą niedziele
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:40) Witaj Malinko :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:41) na forum jest dużo przepisów na różne dania na ciepło i na zimno, sałatki, przekąski, ciasta, deser
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:41) myślę, że coś z tego wybierzesz
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:42) ciasta na konunię to coś "na biało" może
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:42) tzn. rafaello, coś ze śmietaną, owocami....
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:43) jesli będziesz miała z czymś problem to pytaj
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:43) powodzenia :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:44) witaj kkuchnia w smacznym gronie :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:45) Figielku, mam takie propozycje na prezent z okazji 45-lecia ślubu:
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:46) wycieczka (autokarem, samochodem) w jakieś piękne miejsce ;)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:47) obiad w restauracji
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:49) własnoręcznie wyhaftowaną serwetę na stół
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:49) bilety do teatru
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:51) zegar?
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:54) bukiet z 45 dużych czerwonych róż
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:55) Ich zdjecie ślubne powiększone lub przerobione...
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:57) 2 urocze filiżanki ;)
@  figiel : (24.05.2012 - 21:45) Witam !! Dziękuję za ciekawe propozycje :shock: , wykorzystam na pewno w przyszłości , bo uroczystość już się odbyła w minioną sobotę :)
@  figiel : (24.05.2012 - 21:45) Pozdrawiam i miłego wieczorku ;)