Miód Z Mniszka
Rozpoczęty przez pszczółka maja, 22.04.2006 12:56
20 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22.04.2006 - 12:56
250-300 kwaitków mleczu (mniszka lekarskiego)-oczywiście gdy są jeszcze żółte, 1 kg cukru, 1/2 l wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Kwiaty umyć i ugotować w wodzie 10 min. Przecedzić i wsypać stopniowo cukier(do tego wywaru po przecedzeniu), żeby się gotowało cały czas 10 min. Dodać kwasek cytrynowy i gotować ok 20 - 30 min.
Wlać do słoiczków i zapasteryzować.
Doskonale smakuje rozcieńczone z wodą. Uwielbiam pić go zimą.
Kwiaty umyć i ugotować w wodzie 10 min. Przecedzić i wsypać stopniowo cukier(do tego wywaru po przecedzeniu), żeby się gotowało cały czas 10 min. Dodać kwasek cytrynowy i gotować ok 20 - 30 min.
Wlać do słoiczków i zapasteryzować.
Doskonale smakuje rozcieńczone z wodą. Uwielbiam pić go zimą.
Napisano 25.04.2006 - 11:18
Syrop ten jest bardzo dobry zimą do herbaty
Napisano 27.04.2006 - 18:36
ja zamiast kwasku dodaje cytryny wtedy jest bardziej wartosciowy
Napisano 08.05.2006 - 16:48
Zrobiłam dzisiaj ten syrop i mam pytanko; ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam nie bardzo wiem jaki powinien wyjść smak. Mój pięknie pachnie , w smaku jest dosyć słodki ale , że tak to ujmę z małą nutką goryczki. Proszę o odpowiedż czy tak powinno być , czy może coś zrobiłam nie tak.
Napisano 08.05.2006 - 19:22
Ten, który robi moja mama ma swój specyficzny smak, trudny do opisania słowami
, ale nigdy nie wyczułam w nim goryczy. Jeżeli zrobiła Pani wszystko tak jak jest to napisane w przepisie to powinno wszystko wyjść dobrze. Syrop ten powinien mieć konsystencje i kolor miodu. Więc jeżeli tak wygląda to myśle, że i smak powinien być właściwy. Niewiem z czego ta goryczka może wynikać bo w naszym nigdy jej nie było, ale może to wina kwiatków.
A czy wzieła Pani same kwiatki bez łodyżek?
A czy wzieła Pani same kwiatki bez łodyżek?
Napisano 08.05.2006 - 21:19
Kwiatki wzięłam bez łodyżek ale z całym kwiatostanem tzn. nie wyskubywałam płatków i może to dlatego jest ta nutka goryczki.Z książki zielarskiej właśnie przeczytałam że mlecz który wypływa z mniszka jest gorzki i może to jest powodem.Następnym razem spróbuję wyskubać płatki .Ale smak i tak jest ciekawy , zimą na pewno go wykorzystam.Dzięki za przepis .Pozdrawiam.
Napisano 10.05.2006 - 22:13
ja robiac miodek biore tylko dobrze rozwiniete kwiaty a nie same platki pierwszo gotuje sam kwiat dobrze odciskam ten wywar gotuje dalej bez kwiatu ale dodaje cukier i pod koniec sok z cytryny
Napisano 11.05.2006 - 10:29
moja mamusia również berze całe kwiatki (z obieranie było by za dużo roboty:) )
Napisano 11.05.2006 - 13:23
Miodek pachnie pięknie i dodany do herbaty wzbogaca jej smak.Zrobiłam go , i bez względu na to czy wyszedł mi taki jak powinien czy trochę nie tak , jesienią i zimą bedzie jak znalazł
,szczególnie gdy zawita przeziębienie
.A w tym wszystkim najważniejsze jest to że smakuje moim dzieciom, bo robiłam go z myślą własnie o nich.Jeszcze raz dziękuję za przepis.Pozdrawiam.
#10 Gość_Damian_*
Napisano 18.05.2006 - 12:01
Napisano 18.05.2006 - 12:19
teoretycznie pasteryzacja nie jest potrzebna przy takiej zawartości cukru, ale moja mamusia zawsze dla pewności i lepszego zamknięcia słoiczków zagotowuje je
#12 Gość_Damian_*
Napisano 22.05.2006 - 11:41
Napisano 22.05.2006 - 13:10
odpowiem tak:): Przy takiej zawartości cukru nie ma prawa mu się nic stać i pasteryzacja nie jest konieczna. Pleśnie przy zawartości cukru powyżej 60 % cukru nie rozwijają się. Myśle, że wytrzyma nawet nie jedną zimę. Natomiast jeśli masz ochotę to możesz zapasteryzować. Moja mamusia pasteryzuje, ale jest to chyba bardziej z przyzwyczajenia niż z potrzeby.
#14 Gość_Gal_*
Napisano 25.05.2006 - 13:27
wszytsko bnyło by ok ale kiedy zrobie ów miód to po kilku godzinach zacznie sie krystalizoać ze nienadaje sie do spozycia albo osadzony cukier zbryla sie a zamiast miodu zostaje bardzo wodnista ciecz:) co robić, pomocy :]
Napisano 27.05.2006 - 18:35
a czy miód nie był gotowany za długo?