Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Likier Kawowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22.04.2006 - 13:01

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. 3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając. Smacznego

r e k l a m a

#2 pszczółka maja

pszczółka maja

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09.04.2007 - 20:06

Dołączona grafika

#3 Kasiulek

Kasiulek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 771 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Elbląg- Olsztyn :)

Napisano 15.04.2007 - 14:51

Moja mama robi coś podobnego z tym, że nie dodaje cukru, kawy i zamias spitytusu dodaje 0,5 litra wódki. Ponad to nie wylewa mleka z puszki tylko je w niej gotuje przez dwie godzinki (puszka musi być zamknięta). Gdy już mleczko się zagotuje stawia zamkniętą puszkę do całkowitego ostudzenia :razz: Wystudzone mleko (na dnie puszki wytworzyło się coś w rodzaju toffi- je również wyskrobuję) wlewa do dosyć wysokiego naczynia i powoli, cały czas mieszając dolewa wódki. Gdy już likier mleczny (bo chyba nie można nazwać tego kawowym :razz: ) jest gotowy przelewa go do butelki. Pyszne! Jeśli ktoś woli słabszy likier dodaje mniej alkoholu :grin:

#4 Gość_mikula_s_*

Gość_mikula_s_*
  • Goście

Napisano 09.10.2007 - 17:44

Właśnie takiego przepisu szukałam. Jeszcze dziś biorę się do roboty. Dziękuję.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!