pszczółka maja

Likier Kawowy

4 posty w tym temacie

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 125 ml spirytusu, niepełna szklanka cukru, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. 3/4 puszki mleka wlać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Jak będzie ciepłe wsypać cukier i podgrzewać dalej na małym ogniu cały czas mieszając. Rozrobić kawę z pozostałą ilością mleka i wlać do mleka z cukrem. Podgotować chwilkę i następnie ostudzić cały czas mieszając. Gdy ostygnie wlać strumieniem spirytus cały czas mieszając. Smacznego

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moja mama robi coś podobnego z tym, że nie dodaje cukru, kawy i zamias spitytusu dodaje 0,5 litra wódki. Ponad to nie wylewa mleka z puszki tylko je w niej gotuje przez dwie godzinki (puszka musi być zamknięta). Gdy już mleczko się zagotuje stawia zamkniętą puszkę do całkowitego ostudzenia :razz: Wystudzone mleko (na dnie puszki wytworzyło się coś w rodzaju toffi- je również wyskrobuję) wlewa do dosyć wysokiego naczynia i powoli, cały czas mieszając dolewa wódki. Gdy już likier mleczny (bo chyba nie można nazwać tego kawowym :razz: ) jest gotowy przelewa go do butelki. Pyszne! Jeśli ktoś woli słabszy likier dodaje mniej alkoholu :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Właśnie takiego przepisu szukałam. Jeszcze dziś biorę się do roboty. Dziękuję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.