Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Seler Naciowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 addda

addda

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 08.05.2006 - 14:33

jadlam niedawno swietna salatke (dobra tez dla diabetykow),od tego czasu weszla na stale do mojego menu: seler naciowy-drobno pokrojony kukurydza ugotowana piers z kurczaka ananas cebulka majonez+jogurt naturalny pieprz,sol nie podaje ilosci bo to wedlug uznania.sprobujcie,naprawde dobra,pozdrawiam!!

#2 Bernimek

Bernimek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Małopolska

Napisano 08.05.2006 - 22:04

Muszę przyznać, że nie jadłam jeszcze sałatki z selerem naciowym.
Reszta składników jest smaczna, to może warto wypróbować?


#3 addda

addda

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 09.05.2006 - 13:52

sprobuj,sprobuj,warto! tak mi posmakowal ten seler,ze zaczelam kombinowac i wczoraj zrobilam ta salatke,tylko zamiast kurczaka dalam tunczyka,no i bez ananasa.wyszla swietna!!polecam!!!!

#4 dana2005

dana2005

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. łódzkie
  • Zainteresowania:kuchnia, działka

Napisano 22.05.2006 - 12:20

ja też potwierdzam, iż sałatki selera naciowego są pyszne i zdrowe. Ja go dodaję do wielu sałatek, tutaj improwizuję. Jako dodatek do kolacji np. kroję drobno selera, cebulkę no i może jeszcze kukurydza (jak mam) i sos vinegre. Lubimy też sałatkę z piersi kurczaka (wędzonej lub gotowanej) oraz czerwonej fasolki i majonezu. Dzsiaj do drugiego śniadania zrobiłam tez sałatkę z sałaty, rukoli( już wyrosła mi na działce), selera naciowego, fasolki adzuki, kiełków(sama też je robię), pokrojonej cebulki, czosnku no i oczywiście sos vinegre (samo zdrowie).Chcę jeszcze dodać, iż jedząc sporo sałatek do drugiego śniadania. obiadu i kolacji przez 1 rok schudłam ok. 8 kg (bez efektu jojo). Zachęcam do jedzenia sałatek.

#5 ainoh7

ainoh7

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:rybnik

Napisano 26.05.2007 - 22:01

słuchajcie mam pytanie odnosnie tego selera naciowego. to sa te łodyzki tak? bo mam przepis na zupe i tam pisze dodac seler naciowy . kupiłam go w supermarkecie i to sa takie łodyzki same tak? pokroic je i juz? hmmm bo myslałam ze to jakies listki abo co...

#6 Christina

Christina

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 27.05.2007 - 00:50

ainoh7, podaj przepis na zupę z selera naciowego (tak, to są same łodyżki i odrobina listków na końcach), bo jak do tej pory, selera naciowego jadłam tylko w sałatkach :razz:

Podam też przepis na swoją sałatkę z selera naciowego :razz:

1 seler naciowy (najsmaczniejszy ma niezbyt grube łodygi i jasnozielone - w żadnym wypadku żółte! - listki) - nie powinien mieć dużo liści!
1 puszka ananasa
1 - 2 jabłka - lepiej obrać ze skórki
1 puszka kukurydzy
3-4 łyżki majonezu

Pierwsze trzy składniki pokroić w kostkę (raczej małą, ale niezbyt drobną kostkę).
Ananas z puszki, który jest już w kostkach, ma niestety zbyt duże kawałki do tej sałatki, więc ja wolę kroić ananasa z plastrów - szybciej i wygodniej :razz:
Jeśli niektóre łodygi selera będą zbyt szerokie - przed pokrojeniem w kostkę, przekroić wzdłuż (ja nie dodaję listków do sałatki).
Dodać kukurydzę, majonez i wymieszać.

Palce lizać :sad: Jest zaskakująco pyszna :razz:

SMACZNEGO!

UWAGA!
Powyższą sałatkę można modyfikować: np. dodać pokrojoną w paseczki szynkę lub pokrojony w kostkę ser żółty i namoczone wcześniej rodzynki (oczywiście bez wody, w której się moczyły :roll:)
Życie jest jak kuchnia - żeby coś zrobić, często trzeba pobrudzić ręce.

#7 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 28.12.2012 - 12:57

Ja też ostatnio zasmakowałam w sałatkach z selerem naciowym, te Wasze też są ciekawe, w najbliższym czasie się skuszę, dzięki :biggrin:

Moja sałatka prezentowała się tak wystrzałowo, bo to propozycja na sylwestrowy stół, polecam, bo jest co schrupać :mrgreen:

chrupiaca_salatka_na_sylwestrowe_przyjecie1.JPG

Ps. ta zupka też mnie zainteresowała, jakby ktoś miał przepis, to chętnie się mu przyjże ;)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6240). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1490). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)