Dorunia

Babka Na Oleju

16 postów w tym temacie

-5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na święta była u mnie ta babka :oops:

post-2690-1176232966_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Doruniu Twoja babka na oleju napewno jest bardzo dobra wiem bo kiedyś jadłam z podobnego przepisu .Pozdrawiam Wiolka. :oops: :oops: :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;)

post-2690-1185376976_thumb.jpg

post-2690-1185376986_thumb.jpg

post-2690-1185377002_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Doruniu piekę babkę z Twojego przepisu tylko zwiększam składniki i wychodzi mi pełna duża blacha. Robiłam w minioną sobotę i na dowód przesyłam zdjęcie,polecam.

post-3528-1209816588_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ela ale super

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Elu bardzo Ci dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam Ciebie i cieszę się bardzo,że pieczesz babkę z mojego przepisu i że Wam smakuje :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Babeczka pycha choć ze strachu przed opadnięciem zrobiłam na krupczatce-już tak mam

post-4386-1211487712_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo się cieszę,że babka smakowała...muszę spróbować upiec jak Ty z mąki krupczatki :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.