Sign in to follow this  
Followers 0

Babka Na Oleju

16 posts in this topic

Posted · Report post

-5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Na święta była u mnie ta babka :oops:

post-2690-1176232966_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Doruniu Twoja babka na oleju napewno jest bardzo dobra wiem bo kiedyś jadłam z podobnego przepisu .Pozdrawiam Wiolka. :oops: :oops: :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;)

post-2690-1185376976_thumb.jpg

post-2690-1185376986_thumb.jpg

post-2690-1185377002_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Doruniu piekę babkę z Twojego przepisu tylko zwiększam składniki i wychodzi mi pełna duża blacha. Robiłam w minioną sobotę i na dowód przesyłam zdjęcie,polecam.

post-3528-1209816588_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ela ale super

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Elu bardzo Ci dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam Ciebie i cieszę się bardzo,że pieczesz babkę z mojego przepisu i że Wam smakuje :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Babeczka pycha choć ze strachu przed opadnięciem zrobiłam na krupczatce-już tak mam

post-4386-1211487712_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bardzo się cieszę,że babka smakowała...muszę spróbować upiec jak Ty z mąki krupczatki :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ten przepis jest do DUPY! Za dużo mąki i cukru! Laska jeśli nie umiesz piec to nie dawaj byle jakich przepisów Bo Jak bym nie umiała piec to bym teraz przez ciebie Nie uratowała sie ! Więc upiecz przepis zanim go tu dasz~!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ten przepis jest do DUPY! Za dużo mąki i cukru! Laska jeśli nie umiesz piec to nie dawaj byle jakich przepisów Bo Jak bym nie umiała piec to bym teraz przez ciebie Nie uratowała sie ! Więc upiecz przepis zanim go tu dasz~!!!!!!!!!!!!!!

Zawsze przed podaniem przepisu sama go wykonuję więc proszę nie pisać skoro nie wiesz jak jest naprawdę!!!

Kilka osób na forum piekło tę babkę i nie miało żadnych kłopotów i nawet smakowała im,więc to chyba Ty nie potrafisz piec,a piszesz o mnie i to na dodatek nie kulturalnie...wstyd:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.