Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 4 głosy

Babka Na Oleju


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 05.06.2006 - 22:10

-5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D
POZDRAWIAM!!!

#2 arabika

arabika

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 220 postów
  • Płeć:Nie powiem

Napisano 06.06.2006 - 09:22

Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D

#3 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 06.06.2006 - 10:39

Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D
POZDRAWIAM!!!

#4 gosiek50

gosiek50

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 303 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:SOPOT

Napisano 17.09.2006 - 17:54

Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie

#5 Jolcia

Jolcia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 527 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Ruda Śląska

Napisano 01.10.2006 - 20:07

Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-)

#6 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 10.04.2007 - 21:22

Na święta była u mnie ta babka :oops:

Załączone miniatury

  • DSCN1620.JPG

POZDRAWIAM!!!

#7 Wiolka

Wiolka

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 147 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Malbork

Napisano 10.04.2007 - 21:27

Doruniu Twoja babka na oleju napewno jest bardzo dobra wiem bo kiedyś jadłam z podobnego przepisu .Pozdrawiam Wiolka. :oops: :oops: :razz:
Dołączona grafika

#8 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 25.07.2007 - 17:23

Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;)

Załączone miniatury

  • DSCN2059.JPG
  • DSCN2060.JPG
  • DSCN2061.JPG

POZDRAWIAM!!!

#9 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1286 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 03.05.2008 - 14:11

Doruniu piekę babkę z Twojego przepisu tylko zwiększam składniki i wychodzi mi pełna duża blacha. Robiłam w minioną sobotę i na dowód przesyłam zdjęcie,polecam.

Załączone miniatury

  • IMG_0088.jpg


#10 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 04.05.2008 - 21:30

Ela ale super

#11 apsik

apsik

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1286 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 05.05.2008 - 16:58

Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę.

#12 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 05.05.2008 - 18:54

Elu bardzo Ci dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam Ciebie i cieszę się bardzo,że pieczesz babkę z mojego przepisu i że Wam smakuje :lol:
POZDRAWIAM!!!

#13 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 22.05.2008 - 22:21

Babeczka pycha choć ze strachu przed opadnięciem zrobiłam na krupczatce-już tak mam

Załączone miniatury

  • Obrazww_009.jpg


#14 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 23.05.2008 - 07:49

Bardzo się cieszę,że babka smakowała...muszę spróbować upiec jak Ty z mąki krupczatki :P
POZDRAWIAM!!!

#15 Gość_kinia304_*

Gość_kinia304_*
  • Goście

Napisano 12.11.2010 - 19:09

Ten przepis jest do DUPY! Za dużo mąki i cukru! Laska jeśli nie umiesz piec to nie dawaj byle jakich przepisów Bo Jak bym nie umiała piec to bym teraz przez ciebie Nie uratowała sie ! Więc upiecz przepis zanim go tu dasz~!!!!!!!!!!!!!!





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com