Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Można Zrobić Z Kabaczka I Cukini.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 11.07.2006 - 07:37

Witam :-) Bardzo proszę napiszcie co można zrobić z kabaczka i cukini.Właśnie rozpoczą się sezon na nie,a u mnie obficie obrodziły i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Pozdrawiam :-) :) :)
POZDRAWIAM!!!

r e k l a m a

#2 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 11.07.2006 - 12:58

Witaj Doruniu :D

:-) kabaczek i cukinię można dodać do bigosu, albo też zastąpić nimi całkowicie kapustę;

:-) mogą też być dodatkiem do leczo;

:) można kroić je w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety (Z starszych kabaczków i cukinii, z pokrojonych już plasterków należy delikatnie usunąć pestki).
Potem można je podawać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką, albo też na zimno, na pieczywku i polać ketchupem - jako kanapka - PYCHOTKA :-D
Można też zjadać sobie same takie pieczone talarki (na zimno lub na ciepło) - u mnie idą jak burza, znikają z zadziwiającą szybkością :oops: :-P :-P

:) można też robić z nich sałatki do słoików z różnymi dodatkami (np. ogórków, marchewki), i zapasteryzować - a w zimę są jak znalazł :oops:

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#3 Gość_basiek1512_*

Gość_basiek1512_*
  • Goście

Napisano 12.07.2006 - 19:46

znam sóper przepis na ananasy z cukini. są świetne.jak będziesz zainteresowana to odpisz na pocztę rafaellopop@interia.pl

#4 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 12.07.2006 - 20:41

A można prosić o umieszczenie tego przepisu tutaj na forum :-) :-)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#5 BARBARELLA

BARBARELLA

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • Lokalizacja:POZNAŃ CITY

Napisano 13.07.2006 - 09:15

z cukinii czy kabaczka mozna zrobic świetne danie. Potrzebne są: pieczarki cebula papryka filet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie) cukinia lub kabaczek koperek. Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem,papryką słodką,odrobiną cukru i np.bazylią(wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperekiem. Ja np. to o tej porze uwielbiam. Smacznego życzę. Pozdrawiam :-)

#6 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 13.07.2006 - 12:02

Z cukinii lub kabaczka można też zrobić coś w rodzaju FRYTEK :)

Po prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć.
Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju :-) :-) :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#7 cyga

cyga

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów

Napisano 14.07.2006 - 21:24

cukinię średniej wielkości należy pokroić w plasterki ok 0,5 cm, skropić maggi w płynie i grilować

#8 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 14.07.2006 - 22:25

Ooo ... świetny pomysł :-) - przy najbliższym grillowaniu na pewno skorzystam :) Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ale grillowanej jeszcze nie jadłam :-D – ale coś mi mówi, że będzie dobra :) (tylko muszę na nią poczekać - zawsze dostaję ją od babci, bo ona ma jej duuużo, ale teraz jeszcze nic o nich nie mówiła - więc może jeszcze nie urosła :-) )

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#9 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3862 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 15.07.2006 - 07:25

Witam wszystkich :-) :-) :) Dziękuję za podanie tylu wspaniałych przepisów na cukinię i kabaczka,napewno wypróbuję je wszystkie i z pewnością będą wyśmienite. Pozdrawiam :) :-D :-P
POZDRAWIAM!!!

#10 Gość_basiek1512_*

Gość_basiek1512_*
  • Goście

Napisano 16.07.2006 - 16:09

witka napisze Ci ten przepis ale w tej chwili niezabardzo mam czas.Sorki ale napewno |Ci go podam bo jest super

#11 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 17.07.2006 - 10:38

Dziękuję - i czekam z niecierpliwością :-)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#12 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4706 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 28.07.2006 - 21:36

Startego na tarce o dużych oczkach kabaczka lub cukinię można dodać do ciasta na placki ziemniaczane, albo można też zrobić takie placki z samych kabaczków lub cukinii :) Osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i cukinię, więc taki mix :-) też może być dobry :-)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 6400). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1500). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#13 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 30.07.2006 - 17:29

Cukinia z kukurydzą 4 małe cukinie puszka kukurydzy 1 jajko 3 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 szklanki tartego żółtego sera bazylia suszona 2 łyżki oleju, pieprz, sól. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropic olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąc pokrywkę. Podawać z ziemniakami. Na zyczenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukini z pieczarkami, placki z cukini. Przetwory: sałatkę z cukini i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji. ina12 Zapomniałam napisać jeszcze mam przepis na sałatkę z cukini i pastę. ina12
Pozdrawiam

#14 ewelinka

ewelinka

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Olkusz

Napisano 12.07.2007 - 16:08

naprawde było super polecam wszystkimale trzeba troszke nasmarować cukinie przyprawami :-D

#15 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 12.07.2007 - 17:07

Sałatka zimowa z cukinii.
Składniki:
3 kg cukinii
1kg cebuli
70dkg marchewek
1 łyżka soli
Zalewa:
Półtorej szklanki octu 10%
6 szkl wody
3/4 szkl cukru
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com