Sign in to follow this  
Followers 0

Co Można Zrobić Z Kabaczka I Cukini.

35 posts in this topic

Posted · Report post

Witam :-) Bardzo proszę napiszcie co można zrobić z kabaczka i cukini.Właśnie rozpoczą się sezon na nie,a u mnie obficie obrodziły i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Pozdrawiam :-) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witaj Doruniu :D

:-) kabaczek i cukinię można dodać do bigosu, albo też zastąpić nimi całkowicie kapustę;

:-) mogą też być dodatkiem do leczo;

:) można kroić je w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety (Z starszych kabaczków i cukinii, z pokrojonych już plasterków należy delikatnie usunąć pestki).

Potem można je podawać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką, albo też na zimno, na pieczywku i polać ketchupem - jako kanapka - PYCHOTKA :-D

Można też zjadać sobie same takie pieczone talarki (na zimno lub na ciepło) - u mnie idą jak burza, znikają z zadziwiającą szybkością :oops: :-P :-P

:) można też robić z nich sałatki do słoików z różnymi dodatkami (np. ogórków, marchewki), i zapasteryzować - a w zimę są jak znalazł :oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

znam sóper przepis na ananasy z cukini. są świetne.jak będziesz zainteresowana to odpisz na pocztę rafaellopop@interia.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

A można prosić o umieszczenie tego przepisu tutaj na forum :-) :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

z cukinii czy kabaczka mozna zrobic świetne danie. Potrzebne są: pieczarki cebula papryka filet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie) cukinia lub kabaczek koperek. Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem,papryką słodką,odrobiną cukru i np.bazylią(wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperekiem. Ja np. to o tej porze uwielbiam. Smacznego życzę. Pozdrawiam :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z cukinii lub kabaczka można też zrobić coś w rodzaju FRYTEK :)

Po prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć.

Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju :-) :-) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cukinię średniej wielkości należy pokroić w plasterki ok 0,5 cm, skropić maggi w płynie i grilować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ooo ... świetny pomysł :-) - przy najbliższym grillowaniu na pewno skorzystam :) Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ale grillowanej jeszcze nie jadłam :-D – ale coś mi mówi, że będzie dobra :) (tylko muszę na nią poczekać - zawsze dostaję ją od babci, bo ona ma jej duuużo, ale teraz jeszcze nic o nich nie mówiła - więc może jeszcze nie urosła :-) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Witam wszystkich :-) :-) :) Dziękuję za podanie tylu wspaniałych przepisów na cukinię i kabaczka,napewno wypróbuję je wszystkie i z pewnością będą wyśmienite. Pozdrawiam :) :-D :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

witka napisze Ci ten przepis ale w tej chwili niezabardzo mam czas.Sorki ale napewno |Ci go podam bo jest super

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dziękuję - i czekam z niecierpliwością :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Startego na tarce o dużych oczkach kabaczka lub cukinię można dodać do ciasta na placki ziemniaczane, albo można też zrobić takie placki z samych kabaczków lub cukinii :) Osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i cukinię, więc taki mix :-) też może być dobry :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Cukinia z kukurydzą 4 małe cukinie puszka kukurydzy 1 jajko 3 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 szklanki tartego żółtego sera bazylia suszona 2 łyżki oleju, pieprz, sól. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropic olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąc pokrywkę. Podawać z ziemniakami. Na zyczenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukini z pieczarkami, placki z cukini. Przetwory: sałatkę z cukini i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji. ina12 Zapomniałam napisać jeszcze mam przepis na sałatkę z cukini i pastę. ina12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

naprawde było super polecam wszystkimale trzeba troszke nasmarować cukinie przyprawami :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sałatka zimowa z cukinii.

Składniki:

3 kg cukinii

1kg cebuli

70dkg marchewek

1 łyżka soli

Zalewa:

Półtorej szklanki octu 10%

6 szkl wody

3/4 szkl cukru

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Można też zrobić na zimę cukinię w zalewie musztardowej tak jak się robi ogórki ja robiłam i jest bardzo dobre. Kabaczek można pokroić w plastry i usmażyć jak kotlety też jest super. Też podałam przepis na ananasa z cukinii robi się na słodko i można użyć do placka. Albo można nadziać cukinię mięsem mielonym i obiad gotowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

No i chyba zamrozić? Prawdę mówiąc jeszcze tego nie praktykowałam, ale przymierzam sie do tego w tym roku. Cukinię dodaję do prawie wszystkich patelniowych miszmaszów do makaronu, ryżu czy kuskusu. Dlatego już się rozpływam w błogim uśmiechu, że tej zimy będzie jej u nas dostatek :-D PS: i zamierzam jeszcze zrobić z niej sałatkę na zimę z forumowego przepisu :-D Mniam, mniam :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sałatka zimowa z cukinii.

Składniki:

3 kg cukinii

1kg cebuli

708 marchewek

1 łyżka soli

Zalewa:

Półtorej szklanki octu 10%

6 szkl wody

3/4 szkl cukru

liść laurowy

ziele angielskie

gorczyca

Wykonanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w niewielkie słupki, cebulę pokroić w piórka. Każde warzywo włożyć do osobnego naczynia, posolić. Po dwóch godzinach odcisnąć, przełożyć do jednego naczynia, dodać marchew startą na grube wiórki, dobrze wymieszać. Zalać warzywa wrzącą zalewą. Pasteryzować 15 -20 minut.

Iwonko- ile ma być marchewki? Chyba wkradł Ci się błąd, :P bo napisałaś-708. Pozdrawiam :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja myślę,że to chochlik się wkradł i tej marchewki powinno być 7-8 sztuk. Pozdrawiam :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z kabaczków można zrobić sałatkę, zrobić po grecku, można też zrobić nadziewane pastą pomidorową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja posiadam super przepis na cukinię która ma smak prawdziwego ananasa, zauważyłam że nie został podany przepis przez Basiek 1215

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Halinko poprosimy o ten przepis :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Przepis posiadam z Super Expressu Cukinia a la ananas 3 kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę 1 kg. cukru 2 cukry waniliowe 3-4 goździki 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego Zagotowujemy 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zalewamy nią cukinię, przyciskamy talerzem i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia odsączamy cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy cukinię i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 15 minut. Zrobiona w ten sposób jest wspaniała do ciast i do sałatek, ma smak normalnego ananasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Z cukini mozna tez upiec ciasto chlebowe (na slodko) - jesli ktos chcialby przepis, dajcie mi znac :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pewnie,że chcemy przepis na to ciasto...proszę podaj to może ktoś się skusi i upiecze,bo ja niestety w tym roku nie mam na ogrodzie cukini,ani kabaczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.