Dorunia Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Witam :-) Bardzo proszę napiszcie co można zrobić z kabaczka i cukini.Właśnie rozpoczą się sezon na nie,a u mnie obficie obrodziły i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Pozdrawiam :-) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Witaj Doruniu :D :-) kabaczek i cukinię można dodać do bigosu, albo też zastąpić nimi całkowicie kapustę; :-) mogą też być dodatkiem do leczo; :) można kroić je w plastry (o grubości 1 cm), posolić, i panierować w jajku, w bułce, a następnie smażyć na patelni z dwóch stron - jak kotlety (Z starszych kabaczków i cukinii, z pokrojonych już plasterków należy delikatnie usunąć pestki). Potem można je podawać na ciepło z ziemniakami i dowolną surówką, albo też na zimno, na pieczywku i polać ketchupem - jako kanapka - PYCHOTKA :-D Można też zjadać sobie same takie pieczone talarki (na zimno lub na ciepło) - u mnie idą jak burza, znikają z zadziwiającą szybkością :oops: :-P :-P :) można też robić z nich sałatki do słoików z różnymi dodatkami (np. ogórków, marchewki), i zapasteryzować - a w zimę są jak znalazł :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość basiek1512 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 znam sóper przepis na ananasy z cukini. są świetne.jak będziesz zainteresowana to odpisz na pocztę rafaellopop@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2006 A można prosić o umieszczenie tego przepisu tutaj na forum :-) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARBARELLA Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2006 z cukinii czy kabaczka mozna zrobic świetne danie. Potrzebne są: pieczarki cebula papryka filet z kurczaka ( ale niekoniecznie, chyba, że ktoś woli warzywne danie) cukinia lub kabaczek koperek. Wszystko kroimy w kostkę(prócz koperku oczywista) i przesmażamy na patelni. ja osobiście kabaczek lub cukinię dodaję na samym końcu, gdyż nie potrzebuje się dużo dusić tak jak mięso czy papryka. doprawiasz solą, pieprzem,papryką słodką,odrobiną cukru i np.bazylią(wg uznania). Na końcu zaciągasz. Podajesz to z ryżem i posypujesz koperekiem. Ja np. to o tej porze uwielbiam. Smacznego życzę. Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2006 Z cukinii lub kabaczka można też zrobić coś w rodzaju FRYTEK :) Po prostu cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w paski (przypominające duże frytki). Takie paseczki posolić i popieprzyć. Następnie zrobić ciasto z mleka, mąki i jajka (ciasto ma wyjść gęste). W tym cieście maczać paski cukinii i smażyć na rozgrzanym oleju :-) :-) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyga Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 cukinię średniej wielkości należy pokroić w plasterki ok 0,5 cm, skropić maggi w płynie i grilować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 Ooo ... świetny pomysł :-) - przy najbliższym grillowaniu na pewno skorzystam :) Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, ale grillowanej jeszcze nie jadłam :-D – ale coś mi mówi, że będzie dobra :) (tylko muszę na nią poczekać - zawsze dostaję ją od babci, bo ona ma jej duuużo, ale teraz jeszcze nic o nich nie mówiła - więc może jeszcze nie urosła :-) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 15 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2006 Witam wszystkich :-) :-) :) Dziękuję za podanie tylu wspaniałych przepisów na cukinię i kabaczka,napewno wypróbuję je wszystkie i z pewnością będą wyśmienite. Pozdrawiam :) :-D :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość basiek1512 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 witka napisze Ci ten przepis ale w tej chwili niezabardzo mam czas.Sorki ale napewno |Ci go podam bo jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2006 Dziękuję - i czekam z niecierpliwością :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Startego na tarce o dużych oczkach kabaczka lub cukinię można dodać do ciasta na placki ziemniaczane, albo można też zrobić takie placki z samych kabaczków lub cukinii :) Osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i cukinię, więc taki mix :-) też może być dobry :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 Cukinia z kukurydzą 4 małe cukinie puszka kukurydzy 1 jajko 3 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 szklanki tartego żółtego sera bazylia suszona 2 łyżki oleju, pieprz, sól. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i łyżką ostrożnie wydrążyć środek. Kukurydzę odsączyć, dodać jajko, mleko, drobno pokrojone pomidory, przyprawy i wymieszać. Wypełnić cukinie farszem, posypać serem, skropic olejem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min. Pod koniec zdjąc pokrywkę. Podawać z ziemniakami. Na zyczenie mogę podać przepisy na : cukinię smażoną, cukinię smażoną z pomidorami i grzybami, smażona w cieście, omlet z cukini z pieczarkami, placki z cukini. Przetwory: sałatkę z cukini i cukinie kwaszoną, jedno i drugie trzeba poddać pasteryzacji. ina12 Zapomniałam napisać jeszcze mam przepis na sałatkę z cukini i pastę. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewelinka Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 naprawde było super polecam wszystkimale trzeba troszke nasmarować cukinie przyprawami :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.